Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

Balans vinden als werkende moeder: 6 tips voor meer rust en minder stress

Het combineren van ouderschap en een baan kan een fikse uitdaging zijn. Als moeder lijk je altijd te worden verscheurd tussen de taken als moeder en de verwachtingen van je werk en het liefst doe je het allemaal goed. Daar bovenop heb je ook nog het huishouden, sociale verplichtingen, schoolreisjes, sportclubs en een partner om rekening mee te houden. In dit artikel delen we daarom 6 tips voor meer balans en rust voor werkende moeders.

Een eerlijke taakverdeling is essentieel

Als werkende moeder wil je graag alles goed doen, maar je hoeft niet alles zelf te dragen. Een eerlijke taakverdeling binnen het gezin is daarom essentieel, vooral voor taken in huis en zorgtaken. Wanneer jij en je partner beiden werken, is het belangrijk om samen de tijd te nemen om deze taken goed te verdelen. Op deze manier voorkom je dat jij alle verantwoordelijkheid op je neemt. Door een eerlijke verdeling van taken kun je als werkende moeder meer rust en balans creëren tussen werk en gezin.

Neem tijd voor jezelf

Met je werk, de zorgtaken en het huishouden is een dag al snel gevuld. Voor je het weet heb je helemaal geen moment meer om even op adem te komen en voor jezelf te zorgen. Maar dit is juist zo ontzettend belangrijk. Zonder zelf op te laden is het moeilijk om de energie te vinden om deze drukke functies vol te blijven houden. Je hebt zelf voldoende slaap, een goed eetpatroon en tijd voor ontspanning nodig om de beste versie van jezelf te zijn. Voel je dan ook nooit schuldig als je die tijd voor jezelf neemt. Geniet van een lang en warm bad, laat je nagels verzorgen bij de nagelsalon, ga lunchen met vriendinnen of kruip op de bank met een goed boek. Je hebt het meer dan verdiend.

Stel prioriteiten als werkende moeder

Niemand kan op elk gebied van haar of zijn leven excelleren. Er zullen keuzes moeten worden gemaakt en prioriteiten moeten worden gesteld. Dat geldt net zo goed als werkende moeder. Toch is dit vaak makkelijker gezegd dan gedaan, want hoe bepaal je deze prioriteiten? Oefen hiermee door ranglijstjes te maken met taken die in je hoofd zitten. Wat moet er écht gebeuren en wat wil je graag gedaan hebben? Zo schep je overzicht en kun je de aandacht vooral richten op wat nu het meest belangrijk is.

Werkende moeders: zeg vaker ‘nee’

Ben jij iemand die graag altijd voor iedereen klaar staat? Pas dan op dat je jezelf niet voorbij loopt. Als jij graag iemand helpt en nagenoeg geen ‘nee’ zegt, zullen mensen je altijd weten te vinden als er iets moet gebeuren. Dat kan op het werk zijn, maar ook net zo goed in de familie, in de kennissenkring of op school. Het is daarom essentieel om ‘nee’ te leren zeggen. Vind je dit lastig en wil je mensen niet teleurstellen? Oefen dit dan, bijvoorbeeld door te vragen om bedenktijd of een verzoek vriendelijk af te wijzen met de zin ‘bedankt dat je hierbij aan mij hebt gedacht, maar helaas ben ik niet in de gelegenheid om te helpen’. Onthoud: door ‘nee’ te zeggen tegen een ander zeg je eigenlijk ‘ja’ tegen jezelf en jouw gezin.

Weg met het schuldgevoel

Of je nu een werkende moeder of een thuisblijfmoeder bent: we doen als ouders allemaal ons uiterste best voor het gezin en onze kinderen. En allemaal kampen we zo nu en dan met schuldgevoelens en het gevoel tekort te schieten. Dat is nergens voor nodig want zowel werkende moeders als thuisblijfmoeders werken keihard en verdienen alle lof. Stop dus met die schuldgevoelens en het vergelijken van je eigen leven met dat van anderen en wees trots op alles wat je hebt bereikt.

Gezonde grenzen

Als werkende moeder is het verleidelijk om alles perfect te willen doen. Maar het streven naar perfectie kan al snel leiden tot stress en uitputting. Het is belangrijk om te accepteren dat niet alles altijd even goed kan gaan en dat je soms keuzes moet maken. Leer daarom om jezelf gezonde grenzen te stellen en te erkennen wanneer je te veel hooi op je vork hebt genomen. Soms betekent dit dat je 'nee' moet zeggen tegen bepaalde taken of verplichtingen. Het is beter om minder ballen hoog te houden en deze ballen goed te managen, dan om alle ballen in de lucht te proberen te houden en uiteindelijk te falen. Door gezonde grenzen te stellen, kun je als werkende moeder beter overeind blijven staan en deze tijd staande blijven.

Lees ook: