2 december 2021

Geld besparen met een gezin: 9 tips

Besparen als gezin: geen overbodige luxe als je bedenkt dat 1 kind van geboorte tot studentenkamer gemiddeld een ton kost. Honderdduizend euro. Daar kun je een hoop leuke dingen van doen. Om die kosten wat te drukken hebben we 9 bespaartips verzameld.

Besparen op de vaste lasten

Aan de vaste lasten gaat het meeste geld op. De hypotheek/huur, de elektriciteit, abonnementen: allemaal posten met een minnetje ervoor op je rekening. En dat mag best wat minder.

  • Simpel energie besparen. Verwarm alleen de ruimtes waar je veel bent. Zet de verwarming sowieso een graadje lager en draai hem ook naar beneden als je weg of naar bed gaat. En om ervoor te zorgen dat de warmte die je erin stopt zolang mogelijk blijft hangen: isoleer je huis met spouwisolatie. En wist je dat je hier er ook zoiets bestaat als spouwmuurisolatie subsidie?
  • Check je abonnementen. We denken vaak een abonnement of 3 te hebben, maar in werkelijkheid ligt het gemiddelde op 7 abonnementen. Telefoon, internet, televisie, Netflix, Spotify, de krant en met gemak nog een paar. Check welke je echt gebruikt en welke eruit kunnen of goedkoper kunnen. Het vergelijken van prijzen eens per jaar kan veel voordeel opleveren.

Besparen op eten met een gezin

Wonen met opgroeiende kinderen is als samenwonen met Holle Bolle Gijs uit de Efteling. ‘Mam, mag ik nog wat eten?’ ‘Papa, mag ik nog wat lekkers?’: daar zit bespaarruimte.

  • Doe zo min mogelijk boodschappen. Hoe minder je in de supermarkt bent, hoe minder groot de verleiding is om extra dingen te kopen. Shop sowieso met een lijstje, zodat je alleen koopt wat je nodig hebt. Je kunt er ook voor kiezen om eens per week boodschappen te laten  bezorgen. Tegenwoordig zijn er voordelige bezorgbundels, al vanaf €4,- per week. En dat geld bespaar je echt weer doordat je alle impulsaankopen in de supermarkt laat liggen.
  • Mealpreppen. Een hip woord voor ‘plan je maaltijden’. Maak elke week een planning: wie eet wanneer thuis, zijn er dagen dat er mensen vroeg weg moeten om te trainen, ben je een keer laat thuis van werk: bekijk per dag wat je wil eten en kijk of je dingen die je de ene dag overhoudt een andere dag kunt gebruiken.
  • Kindermaaltijd kliekje. Bewaar restjes in de vriezer. Kunnen de kids mooi eten als jullie iets eten wat ze niet lusten. Ook nog eens goed voor het milieu.

Nog meer bespaartips

Cadeaus voor verjaardagen, Sinterklaas en/of Kerst kunnen behoorlijk prijzig uitvallen. En vergeet ook kleding niet als kostenpost, want soms heb je het net gekocht - zijn ze er alweer uitgegroeid… Geld besparen op cadeaus en kleding doe je zo:

  • Spreid je aankopen. Koop cadeaus als het in de aanbieding is en niet alleen rond de verjaardag of in december. Houd een lijstje bij in je telefoon wat je voor wie al hebt staan, zodat je precies genoeg koopt. Dit kun je ook doen voor verjaardagen waar je voor wordt uitgenodigd, zodat je daar ook altijd wat voor hebt liggen.
  • Vintage is hip. Iets is tegenwoordig niet meer tweedehands, maar vintage of pre-owned. Dit geldt niet alleen voor kleding, maar ook voor speelgoed en andere spullen. Verkoop en koop kleding op platforms als Marktplaats en Vinted. En neem eens een kijkje in de kringloop!
  • Ervaringen ipv spullen. Weet jij al het speelgoed nog wat je had vroeger? Of zijn er maar een paar dingen blijven hangen en bestaan veel van je herinneringen aan dingen die hebt gedaan? Geef dus eens een beleving cadeau: een kaartje voor het theater of bezoek aan de speeltuin. Zijn jullie als gezin gek op een bepaalde speeltuin/dierentuin? Dan is een abonnement ook een uitstekend (sinterkerst) cadeau.

Dit artikel is tot stand gekomen met Spouwmuurisolatie Info