Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

Van droom naar werkelijkheid: groter wonen met een groeiend gezin

Er is iets magisch aan het zien hoe je gezin groter wordt. Maar terwijl de kinderen opgroeien, groeit ook de behoefte aan meer ruimte in huis. Dat is niet alleen een praktische kwestie van fysieke ruimte, maar ook van het creëren van een omgeving waarin iedereen zich rustig en thuis kan voelen. Willen jullie om die reden groter gaan wonen, maar weten jullie nog niet hoe je dit kunt realiseren? Dan ben je hier aan het juiste adres. We nemen je mee in de opties en geven je daarbij praktische tips rondom je hypotheek en vaste lasten.

Voor veel jonge ouders is verhuizen naar een groter huis een logische stap wanneer baby nummer 2 of 3 zich aandient. Dit opent deuren naar meer slaapkamers, een ruimere woonkamer en mogelijk zelfs een tuin waar de kinderen kunnen spelen. Maar wat zijn de financiële implicaties van zo’n verhuizing? We bekijken het stapsgewijs.

1. Check in welke prijsklasse jullie kunnen zoeken

Voordat jullie als kip zonder kop aan de zoektocht naar een nieuw huis beginnen, is het verstandig om uit te zoeken in welke prijsklasse jullie kunnen gaan zoeken. Om dit te doen, is je maximale hypotheek berekenen de eerste stap. Door gegevens over je inkomen, je baan en eventuele schulden in te vullen, weet je in een handomdraai in welke prijsklasse je realistisch kunt zoeken. Het zou natuurlijk doodzonde zijn als jullie je droomhuis op het oog hebben, maar deze vervolgen niet blijken te kunnen betalen.

2. Neem je huidige hypotheek onder de loep

Check dan de voorwaarden van je huidige hypotheek. Zijn er boetes als je voortijdig aflost? Hebben jullie een lage rente met een rentevaste periode voor langere tijd? En hebben jullie in de voorwaarden een verhuisregeling afgesproken? Dan is het aantrekkelijk om de hypotheek mee te nemen. Houd er rekening mee dat sommige voorwaarden alsnog kunnen veranderen; de hypotheekverstrekker gaat wanneer jullie verhuizen opnieuw beoordelen of bijvoorbeeld jullie inkomen hoog genoeg is om aan de voorwaarden te voldoen.

Tip voor meelezende starters: als jij en je partner op zoek zijn naar een meer bescheiden eerste huis maar later wel een (groot) gezin willen, is het verstandig om alvast over een verhuisregeling na te denken voor jullie eerste hypotheek. Dit maakt het makkelijker om na enkele jaren al naar een groter huis te verhuizen wanneer jullie gezin zich uitbreidt. Er zijn ook hypotheekvormen waarbij het altijd mogelijk is je hypotheek mee te verhuizen, zoals de aflosvrije hypotheek. Ideaal voor jonge gezinnen die wellicht nog niet permanent gesetteld zijn!

3. Kijk wat het oversluiten van de hypotheek kan opleveren

Als jullie op een ongunstig moment jullie huidige hypotheek hebben afgesloten of nu in een veel stabielere financiële situatie zitten, is het verstandig om te kijken naar het oversluiten van de hypotheek. Check bijvoorbeeld wat de huidige, gemiddelde hypotheekrente is. Ligt de rente veel lager dan die van jullie? Grote kans dat jullie nu betere voorwaarden kunnen krijgen. Dat kan enorm helpen om je maandelijkse hypotheeklasten in toom te houden. Vooral omdat er extra kosten op je afkomen met die groeiende mini's in huis.

Maar houd er wel rekening mee dat oversluiten ook kosten met zich meebrengt of kan brengen, zoals boeterentes en administratiekosten. Je wilt natuurlijk niet dat die besparingen teniet worden gedaan. Praat daarom bij twijfel even met een hypotheekadviseur om te zien of oversluiten onder de streep een goede zet is voor jullie.

4. Denk wat verder vooruit in jullie kostenplaatje

Voordat jullie bovenstaande knopen doorhakken wat de hypotheek betreft, is het wel zo verstandig om een uitgebreid budget op te stellen. Bij het verhuizen naar een groter (en wellicht duurder) huis moet je realistisch kijken naar je financiële situatie. Vooral omdat gezinsuitbreiding ook nog andere kosten met zich meebrengt, zoals kinderopvang en andere uitgaven rondom de opvoeding. Soms zijn dit kosten die nog ver in de toekomst liggen, maar waarvan je wel al weet dat ze een keer aan bod komen.

Trek daarom even wat tijd uit om je inkomsten, uitgaven en toekomstige financiële verplichtingen goed te bekijken. Bedenk hoe de groeiende kinderen jullie maandelijkse budget zullen beïnvloeden, en zorg dat je genoeg ruimte in je budget hebt om eventuele nieuwe hypotheeklasten aan te kunnen. Je wilt immers niet eindigen met slapeloze nachten vanwege financiële stress.

5. Ook andere vaste lasten gaan veranderen

Niet alleen je hypotheeklasten, maar ook andere vaste lasten zullen logischerwijs veranderen als je verhuist. Het is daarom belangrijk om hier ook rekening mee te houden in jullie kostenplaatje. Neem de verzekeringen. De premie van je inboedelverzekering hangt af van de waarde van de spullen die jullie in huis hebben, ook wel de inboedelwaarde genoemd. Ook die waarde zal waarschijnlijk toenemen als er een kleine bij komt.

De premie van je opstalverzekering is sterk afhankelijk van de grootte van je huis, dus reken maar dat die zal stijgen. Een verhuistip van Michel Ypma, expert woonverzekeringen bij Independer: “Als je gaat verhuizen, kun je je opstalverzekering meenemen en aanpassen aan de nieuwe woning. Maar je mag in die situatie ook altijd je huidige opstalverzekering opzeggen, ongeacht de looptijd. Het is dus een goed moment om te onderzoeken of je bij een andere verzekeraar wellicht voordeliger uit gaat zijn qua premie”.

En ten slotte ook niet onbelangrijk: je gemiddelde energieverbruik neemt toe in een grotere woning. Je hebt bijvoorbeeld meer lampen nodig om het huis te verlichten, de verwarming moet een groter oppervlak verwarmen en noem maar op. Houd dit dus alvast in je achterhoofd voor de verhuizing.

6. Een kindvriendelijk huis creëren

Het is gezien jullie situatie uiteraard van belang dat de nieuwe woning geschikt is voor kinderen. Ja, dat klinkt wellicht als een no-brainer. Maar juist als je een nieuw huis gaat inrichten, is het verstandig om hier al proactief over na te denken terwijl jullie keuzes maken over de inrichting. Dat scheelt dubbel werk in de toekomst. Denk na over veiligheidsmaatregelen, zoals traphekjes, stopcontactbeveiliging en het vermijden van scherpe hoeken. Creëer ruimtes waar kinderen kunnen spelen en groeien, zoals een speelhoek of een tuin met speeltoestellen. Het is ook de moeite waard om te investeren in duurzame materialen die bestand zijn tegen de dagelijkse drukte van een gezin. Denk aan vlekbestendige vloeren, kindvriendelijke meubels en gemakkelijk schoon te maken oppervlakken.

7.Geniet van dit avontuur

Het is fijn om te weten welke concrete stappen je kunt zetten als je overweegt om groter te wonen. Je hebt meer inzicht waar waar jullie op financieel én praktisch gebied op moeten letten als jullie de stap maken naar een groter huis. Maar vergeet ook niet te genieten van dit proces. Zo’n verhuizing kan veel energie kosten en stress opleveren, maar het eindresultaat is het vast dubbel en dwars waard. Op naar dat geweldige nieuwe huis en alle avonturen die komen gaan met die kleine hummeltjes rondrennend door de gangen. Veel geluk!

Lees ook: