11 juni 2021 door Lisanne Karstenberg

Je weet dat je moeder bent als je koude koffie drinkt

Als ik iets geleerd heb de afgelopen jaren dan is het wel om koude koffie of thee te drinken. Het is toch wel een illusie dat ik vroeger dacht dat ik het druk had. Grappig dat ik als student toch echt het idee had dat ik het heel druk had en nog zoveel moest. Pas na de geboorte van mijn eerste besefte ik mij: Moeder zijn is topsport. Het is gebeurd met de rust. Toen had ik er nog maar één. Inmiddels zijn het er drie en draai ik mijn hand niet meer om voor een strakke planning. Ik schreef al eens eerder dat ik na de vakantie en een lange lockdown periode weer moest wennen aan een ritme. Ik moest even wennen vanuit mijn rol als thuisjuf in pyjama terug naar de drukke ochtendspits. Inmiddels staan alle radars weer aan. School, zwemles, spelen bij vriendjes en bezoekjes aan het consultatiebureau. Alles is weer open en gestart.

Vroeger stelde ik alles uit tot het laatste moment. Leren voor tentamens? Kan straks wel. Het doen van huishoudelijke taken? kan morgen wel. Dat belletje naar mijn tante? Doe ik volgende week. Inmiddels heb ik geleerd om elke ‘dode’ vijf minuten optimaal te gebruiken. En wat kun je productief zijn in vijf minuten! Ik leef op de klok en doe het goed op ritme en structuur. Weet je nog dat men vroeger zei 'rust, reinheid en regelmaat'? En dat je alleen maar dacht: wat een onzin! Inmiddels weet ik beter. Ouderschap is voor ons rust, reinheid en regelmaat. Eten, drinken, slaapjes en uitjes, alles wordt gepland. Naast het moederschap probeer ik te werken, het huishouden te doen, wil ik nog wat sporten en graag sociaal contact. Oh ja ik ben ook nog gewoon vrouw van…

Het begint al in de ochtend, de eerste training richting topsport. Twee kleuters en een baby op tijd uit bed, in de kleren en ook mama kan niet in pyjama naar school. Buikjes gevuld, tassen vol en iets van fruit mee. En net wanneer je denkt: we zijn klaar om te gaan, dan ruikt je het: een poepluier. Inmiddels ben ik wereldkampioen poepluiers verschonen. Negen en een halve seconde later is meneer de baby voorzien van een schone luier, heeft de oudste de schoenen aan en help ik de middelste. We zijn net op tijd op school. Thuis begin ik aan het huishouden, tussen de slaapjes en hapjes van de baby door plan ik de dingen die ik nog wil doen en gooi ik snel de wasmachine aan. Rond de middag halen we de oudsten weer op, de middelste naar een vriendje en de oudste moet straks weer naar de zwemles. Ik regel het maar weer mooi allemaal. Het leven draait alleen nog maar om de kinderen. Je staat op een strakke planning en onder enorme tijdsdruk. Als er een olympische medaille was voor het moederschap dan hing hij hier in de kast!

Moe maar voldaan zit ik 's avonds op de bank, de beentjes omhoog. En dan zie ik hem staan. Mijn heerlijke kopje koffie van de ochtend. Koud. Tijd om nieuwe te zetten.

Koude koffie drinken hoort bij het ouderschap. Ik heb geleerd om dingen los te laten. Ik ben geen fashionable mama, ik loop met melkvlekken in mijn shirt. Ik vergeet soms mijn haar te kammen. Ook denk ik dat mijn dochter soms geen haren heeft gekamd terwijl ze op school zit. Ik had altijd de illusie om een opgeruimd huis te hebben, maar dat heb ik inmiddels logelaten. Er mag geleefd worden in dit huis. Opvoeden is ook loslaten en keuzes maken. Prioriteiten stellen en je aandacht verdelen. Ik wil niet alleen maar opruimen waar de kinderen bij zijn, ik wil ook van ze genieten en met ze meespelen. Samen opruimen gaat ook steeds beter trouwens.

Het zijn de tropenjaren, 3 kinderen tussen 0 en 5 jaar. Mijn tijd komt nog wel. Momenteel geniet ik van het lezen van een boek ‘s avonds of een lang warm bad. Als er tenminste niet een kind wakker is of z’n bed uit komt. Wanneer dit beter wordt? Geen idee, kleine kinderen, kleine zorgen.. Grote kinderen grote zorgen toch? We blijven rennen en haasten met de klok in onze kielzog. Inmiddels weet ik niet beter en doe ik het allemaal maar voor ze. Kinderen, een groter geschenk kun je je niet wensen. Een goed horloge misschien, dat is wel handig! Zeker als je een goede planning nodig hebt. Moederschap is topsport, wanneer kunnen wij met pensioen? Of gewoon een keer op vakantie?