Klimaatstress? Met deze 5 tips help je de wereld

Heftige hittegolven, tornado’s die door Nederlandse woonwijken razen en meer regen dan het riool aankan: zomaar een greep uit de gevolgen van de klimaatverandering die we nu zien. Als ouder kan dat je naar de keel grijpen, want: hoe ziet de wereld er straks voor je kinderen uit? Slechter of beter? Laten we gaan voor beter.

Klimaatverandering is geen ver van ons bed show meer. Vooral het extremere en afwijkende weer is ook in Nederland goed te zien, . We moeten van het gas af, maar ondertussen roken de schoorstenen in de wijk en op industrieterreinen flink door. Dat voelt soms overweldigend. Alsof we er niks aan kunnen doen. Maar gelukkig is dat niet zo.

Een betere wereld begint nog steeds bij onszelf

Oeroud gezegde, maar nog steeds waar. Want hoewel niemand in zijn eentje zorgt voor een enorme vuilnisbelt, kun je wel in je eentje zorgen voor het scheiden van afval en het goed aanbieden hiervan aan de vuilniswagen. So far so good, maar klimaatverandering is wel even een stapje verder. Een ingewikkelde stap verder. En zodra dingen ingewikkeld worden, dan negeren mensen het vaak. Daarom is het belangrijk om te kijken naar dingen die we nu kunnen doen, die veel impact hebben op de wereld voor onze kinderen, maar zonder veel moeite. Want het leven met kids is nou eenmaal druk.

5 tips om makkelijk wat goeds te doen voor de planeet

In deze studie deden wetenschappers onderzoek naar verschillende aanpassingen in levensstijl. Welke individuele acties leveren de meeste winst op voor het milieu?

  • Eet plantaardig. Het liefst helemaal. En wil je dat (nog) niet, kijk dan hoe je zoveel mogelijk plantaardig kunt eten. Begin bijvoorbeeld met een keer per week vegetarisch en bouw dat uit. Eenmaal gewend aan vegetarisch kun je eens kijken wat je van vegan eten vindt.
  • Doe de auto de deur uit. Neem jullie autogebruik eens onder de loep: hoe vaak gebruik je hem en waarvoor? Kan dat ook anders. Bijvoorbeeld met een (elektrische) fiets? Echt een auto nodig? Kijk dan of je over kunt stappen op elektrisch rijden.
  • Een kind minder. Dat is de meest effectieve volgens het onderzoek, maar ook de minst populaire. Maar het kan geen kwaad om je kind te helpen begrijpen in welke wereld ze opgroeien en wat ze kunnen doen om deze te beschermen.
  • Vlieg niet. Ook geen populaire. Wil je toch vliegen? Kijk dan wat je kan doen om de uitstoot te compenseren.

Dit artikel is tot stand gekomen met Zonnepanelen Info.

Lees ook: