Check onze 10 slimme tips om geld te besparen op je volgende gezinsvakantie

Sparen voor je kind: hoe pak je dit het best aan zodat hij er later het meest profijt van heeft?

Veel ouders sparen voor hun kind. Voor hun opleiding, voor een rijbewijs of om later iets bij te kunnen leggen bij het kopen van een huis. Maar waar moet je aan denken als je voor je kind gaat sparen, wat als sparen niet zo makkelijk gaat en hoe bepaal je hoeveel je spaart?

Sparen voor je kind: welke opties heb je?

Als je hebt bedacht dat je wilt sparen voor je kinderen, dan is de eerste vraag die je moet stellen: hoeveel geld wil ik opzij zetten? Niet alleen per maand, maar ook per kind en als totaalbedrag. Welk bedrag kun en wil je missen om geld opzij te zetten voor je kind? Waar wil je nog meer voor sparen? Zet je geld apart voor grote onvoorziene kosten, zoals een ongeval in het buitenland of een uitvaart? Of kies je voor een verzekering? Daarna kun je verder kijken: hoe ga ik dit geld apart zetten?

Spaar- of beleggingsrekening: je kunt de spaar- of beleggingsrekening op je eigen naam of op de naam van je kind zetten. Staat de rekening op naam van je kind? Dan heb jij er vanaf zijn/haar 18e verjaardag in principe niks meer over te zeggen. Tot het zover is ben jij verantwoordelijk, ook als het geld op naam van je kind staat.

Belastingvrij schenken: voor je bedenkt hoe je gaat sparen kun je ook nadenken over belastingvrij schenken. Elk jaar mag je een bepaald bedrag belastingvrij schenken. Dus zet je per maand of per jaar geld opzij op een rekening op naam van je kind? Dan gelden er voor deze ‘schenking’ belastingregels. Controleer bij de belasting wat de exacte regels zijn voor jullie gezinssituatie.

Hoeveel geld moet je opzij zetten voor later?

Hoeveel geld heb je wanneer nodig voor je kind? Dat ligt aan verschillende factoren die je nu nog niet kunt overzien. Maar hoe bepaal je dan hoeveel je spaart?

  • Bekijk wat een studie kost. Denk niet alleen aan het collegegeld, maar ook aan boeken, eventuele huur en boodschappen als ze niet meer thuis wonen. Wil je alles voor ze betalen of een deel?
  • Zijn er andere situaties en ontwikkelingen waar je je kind financieel bij wilt helpen? Een rijbewijs, eerste inboedel, op reis na afstuderen, hulp bij een huis kopen: wat zou je willen? Bekijk wat dit nu kost. Maak een prioriteitenlijstje en bedenk hoeveel je waarvoor apart wil zetten.
  • Naast wat je wilt, is het ook belangrijk om te kijken naar hoeveel je kan sparen voor je kind. Hoeveel geld kun je maandelijks voor je kind(eren) opzij zetten, zijn er extraatjes zoals vakantiegeld die je in hun spaarpot kunt doen?

Tips om te sparen

Sparen is voor veel mensen niet hun tweede natuur. Vaak gaat geld toch op aan dagelijkse dingen. Hoe kun je dan toch sparen?

  • Kun je het geld nu nog opzij zetten, maar voorzie je hier moeite mee in de toekomst? Kijk dan nog een kritisch naar je maandelijkse uitgaven. Heb je echt 4 streamingsdiensten nodig? Hoe zit het met abonnementen op apps? Heb je een sportschool waar je veel te weinig komt? Soms helpen een paar tientjes alweer makkelijker sparen.
  • Zijn al je verzekeringen nog up to date en past de polis bij wat je nodig hebt? Heb je die telefoonverzekering echt nodig of valt die onder je inboedelverzekering? Maar ook de andere kant op: zijn er onverwachte grote uitgaven die je kunt verzekeren? Denk hierbij aan een uitvaartverzekering - een overlijden kost veel geld - of een ongevallenverzekering op reis. Kost je nu geld, maar je hoeft geen spaargeld aan te raken als het zover komt.
  • Jong geleerd, oud gedaan: neem kinderen mee in je spaarproces. Leg uit waarom en waarvoor je spaart. Dit helpt hen een reëel beeld over geld te ontwikkelen en te snappen waarom bepaalde dingen wel of niet kunnen. Hier vind je handige tips om je kind met geld om te leren gaan.

Welke manier van sparen past bij jou?

Hoeveel en op welke manier je spaart, is dus helemaal afhankelijk van je doelen en het bedrag dat je bij elkaar wilt sparen. Ook is het een ander verhaal als je baby net geboren is of je een tiener hebt die waarschijnlijk over 8 jaar gaat studeren. Kijk naar wat voor jullie haalbaar is en hoe sparen in jullie gezinsleven past.