6x tips om te starten met sporten én het vol te houden (ook met een druk gezinsleven)

Druk, druk, druk – bij de meeste gezinnen vliegen de dagen voorbij. Werken, de kids naar school brengen, huishouden, en dan proberen om ook nog eens tijd te vinden voor jezelf. Dan voelt het idee van regelmatig sporten soms helemaal als een uitdaging. Gelukkig zijn er manieren om toch aan sporten toe te komen, ondanks een druk gezinsleven. Thuis sporten is dé manier om fit te blijven, zonder dat je daarvoor je strakke schema helemaal om moet gooien. Hieronder vind je tips die je gegarandeerd helpen om meer te bewegen.

Zet thuis sporten in je agenda

Dit is niet voor niets de eerste tip, want het begint allemaal met een prioriteit maken van sporten. We plannen meetings, oudergesprekken en verjaardagsfeestjes, dus waarom niet ook sportmomenten? Bepaal vaste, wekelijkse momenten waarop je 20 minuten blokt om te sporten. Het mooie van thuis sporten is de flexibiliteit; je bent niet gebonden aan de openingstijden van de sportschool. Dus of je nu een vroege vogel bent of een avondmens, er is altijd wel een moment te vinden. Maar als je het niet van tevoren met jezelf afspreekt, zal het er zeker niet van komen. Blok elke week 3 momenten en houd jezelf eraan. Na 20 minuten ben je super blij dat je het hebt gedaan.

Ga voor korte en krachtige workouts thuis

Denk je bij sporten meteen aan uren cardio in de sportschool? Dat hoeft helemaal niet. Er zijn super effectieve oefeningen die je gewoon thuis kunt doen. De truc is om te kiezen voor intensieve workouts, zoals High-Intensity Interval Training (HIIT). Deze workouts duren vaak maar 15 tot 20 minuten en kunnen je helpen snel resultaten te zien. Plus, je kunt ze makkelijk tussen de bedrijven door inplannen – perfect voor drukke dagen. Je kunt workouts vinden in Google, YouTube maar ook op Instagram staan vaak laagdrempelige (maar hele effectieve) oefeningen.

Haal handige sportapparaten in huis

Met de juiste sportapparaten voor thuis maak je het jezelf een stuk makkelijker om in beweging te blijven. Deze items zijn betaalbaar én ruimtebesparend. Wel zo fijn.

  • Een inklapbare of lage loopband kan een uitkomst zijn; ideaal voor een snelle run, ongeacht het weer buiten. Ben je geen hardloper? Elke dag 15 minuten wandelen heeft al een positief effect op je gezondheid. Deze loopband is super scherp geprijsd en schuif je zo onder je bank, bekijk hem gauw hier.

Meer bewegen tussendoor

Actief zijn gaat niet alleen maar om zweten in sportkleding. Thuis sporten kan ook betekenen dat je creatief wordt tijdens dagelijkse activiteiten.

  • Ben je aan het wachten tot de waterkoker klaar is? Doe eens 20 squats.
  • Sta tijdens het tandenpoetsen op één been. Wissel halverwege. Dit lijkt misschien simpel, maar het kan je core stabiliteit en balans behoorlijk verbeteren.
  • Heb je trappen in huis? Traplopen is een geweldige cardio-oefening. Loop 1x per dag een paar keer extra op en neer, wanneer je toch al naar boven of beneden moet.
  • Ga voor actieve speelmomenten met je kind(eren). Organiseer buiten een speurtocht voor een wandeling samen, zet een parcours op in de woonkamer en houd een timer bij wie er het snelst is of zoek een leuk kabouterpad in de buurt. En als je het wat makkelijker wil houden, kies dan voor 10 minuutjes tikkertje doen. Zeker weten dat je hartslag omhoog gaat! Pubers kunnen wat moeilijker te motiveren zijn, maar deze tips helpen om samen meer te bewegen.
  • Zit je ’s avonds voor de tv? Doe tijdens de reclameblokken wat bewegingsoefeningen. Denk aan jumping jacks of push-ups, of even een minuutje planken.

Realistische doelen zijn het halve werk

Begin klein en eenvoudig. Veel mensen trappen in de val van te grote doelen wanneer ze beginnen met thuis sporten. Als je van jezelf verwacht dat je elke dag een uur gaat trainen, is de kans op teleurstelling en demotivatie groot. Start liever met twee of drie keer per week en maximaal 15 tot 20 minuten. Na elke geslaagde sessie, zul je je goed voelen en motiveert dit je om door te gaan. Je kunt je routine altijd nog uitbreiden.

Belangrijk is ook om eerlijk te zijn naar jezelf over wat je echt leuk vindt en wat het beste bij je past. Misschien droom je ervan om elke dag yoga te doen in de hoop leniger te worden, maar merk je dat je meer energie krijgt van krachttraining. Kies dan voor wat jou het meest energie geeft. Het luisteren naar je lichaam en het kiezen van een sport die je echt leuk vindt, heeft een grote invloed op je motivatie.

Zoek inspiratie online

Het internet staat vol met inspiratie voor thuis workouts. Van gratis YouTube-video's tot betaalbare fitnessapps, er is ontzettend veel aanbod. Zoek naar workouts die je leuk lijken en probeer vooral van alles uit. Van pilates en bootcamps tot dansen en meer. Zoek op korte krachttrainingen of oefeningen die je met eigen lichaamsgewicht kan doen. En het fijne is, je kunt het allemaal uitproberen vanuit je eigen woonkamer.

Kortom... Zelfs met een drukke agenda is het mogelijk om tijd te maken voor beweging. Het draait om slim plannen, kiezen voor oefeningen die je leuk vindt en thuis sporten een vast onderdeel maken van je routine. Succes!

Lees ook: