Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

Hoe zorg je voor een kindvriendelijke keuken en badkamer?

Een huis inrichten met kinderen is een unieke ervaring. Er zijn heel veel dingen waar je over na moet denken. En de veiligheid van je kinderen staat hierbij natuurlijk op de allereerste plek. De badkamer en de keuken zijn misschien wel de meest gebruikte ruimtes in huis. En dit zijn ook ruimtes waar heel wat gevaren verscholen zitten als je hier niet goed op let. Daarom is het heel belangrijk om bij de inrichting van je keuken en badkamer ook na te denken over de kids die hier gebruik van gaan maken. Geen idee waar je moet beginnen? Geen zorgen, in deze blog lees je alles over het creëren van een complete keuken en badkamer die veilig is voor het hele gezin.

Een kindvriendelijke keuken

Jouw keuken is een plek vol ontdekkingen voor nieuwsgierige kleintjes. Het is belangrijk om de keuken niet alleen praktisch, maar ook veilig te maken voor je kinderen. Hier zijn enkele tips om de keuken kindvriendelijk te maken:

  1. Bewustwording van gevaren: Leg je kinderen uit dat bepaalde apparaten, messen en hete elementen in de keuken gevaarlijk kunnen zijn. Zorg ervoor dat ze begrijpen dat deze items geen speelgoed zijn.
  2. Lichtschakelaars en stopcontacten: Plaats lichtschakelaars en stopcontacten op een hoogte waar kinderen niet bij kunnen. Dit voorkomt nieuwsgierige vingertjes in gevaarlijke situaties.
  3. Kindvriendelijke hoeken: Maak scherpe hoeken van meubels en apparaten kindproof door gebruik te maken van hoekbeschermers. Hiermee voorkom je pijnlijke botsingen.
  4. Veilig opbergen: Berg scherpe en gevaarlijke keukenitems, zoals messen en schoonmaakmiddelen, op in hoge keukenkastjes die buiten het bereik van kinderen liggen.
  5. Pannen met handvat naar binnen: Zet pannen altijd op het fornuis met het handvat naar binnen gericht. Hierdoor kunnen nieuwsgierige handjes de pannen niet bereiken.

Door deze stappen te volgen, maak je jouw keuken een veilige en inspirerende plek voor jou en je kinderen, waar jullie samen kunnen koken, ontdekken, proeven en beleven. 

Een badkamer voor het hele gezin

Als je een nieuwe badkamer gaat ontwerpen is het belangrijk om rekening te houden met de veiligheid van de kids. Hier zijn alvast enkele tips om de badkamer kindvriendelijk en veilig te maken:

  1. De temperatuur controleren: Installeer een thermostaatkraan met temperatuurcontrole om te voorkomen dat kinderen zich verbranden aan te heet water tijdens het badderen of douchen.
  2. Antislipmatten: Plaats antislipmatten op de vloer van de badkamer om te voorkomen dat kinderen uitglijden met natte voetjes. Gebruik ook antislipmatten in de douche of het bad om ongewenste glijpartijen te voorkomen.
  3. Medicijnen en schoonmaakmiddelen: Heb je deze in de badkamer geplaatst? Berg medicijnen en schoonmaakmiddelen dan op in kastjes of op plaatsen waar kinderen niet bij kunnen. Veiligheid staat voorop.
  4. Afronden van scherpe hoeken: Zorg ervoor dat scherpe hoeken in de badkamer, waar mogelijk, zijn afgerond. Dit voorkomt mogelijke ongelukken.

Met deze eenvoudige maatregelen creëer je een badkamer die niet alleen functioneel is, maar ook veilig en toegankelijk voor de kleintjes in huis. Zo kunnen jullie zorgeloos genieten van jullie dagelijkse routines in de kindvriendelijke keuken én badkamer. Veel plezier!

Lees ook: