Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

Ben jij 100% voorbereid op het ouderschap? Bekijk de checklist

De lijstjes vliegen je om de oren als je zwanger bent. De ene babyuitzetlijst is nog langer dan de ander. En natuurlijk is het fijn om alle kleertjes, meubels en producten op tijd in huis te hebben. Maar weet je wat er vaak over het hoofd wordt gezien? Jezelf voorbereiden op je baby. Lees hier wat je allemaal wil weten en doen voordat je baby is geboren, zodat je er écht helemaal klaar voor bent. Onderaan de pagina vind je een fijne checklist die je kunt gebruiken voor jezelf. Handig!

1. Maak een plan voor je kraamtijd

Na de bevalling ben je uitgeput, alles doet zeer en je bent emotioneel. Dit is heel normaal. Daarom is een plan  een goed idee. Want de kraamzorg is er maar een paar uur per dag en ook na de kraamweek ben je nog steeds niet 'de oude'. Vraag hulp aan iedereen die je lief hebt, vries maaltijden in en haal een peri bottle in huis voor een fijner herstel. Zorg ervoor dat jij zoveel mogelijk kunt rusten - want dat is het beste voor je herstellende lijf.

2. Voorkom ruzie en miscommunicatie met je partner

Wist je dat... 1 op de 3 stellen met jonge kinderen weer uit elkaar gaan? Dat is echt veel! En iedereen denkt 'dat overkomt mij niet', maar de realiteit is dat een baby een grote impact heeft op je relatie. Wat er vaak gebeurt is dat stellen elkaar 'kwijtraken' onderweg, door de drukte van het gezinsleven. Ze hebben alleen nog maar ruzie. Voelen zich alleen en onbegrepen. Ze hebben geen échte tijd meer voor elkaar. Met als gevolg: de liefde raakt uitgedoofd.

Maar, dit hoeft écht niet! Je kunt je als stel ontzettend goed voorbereiden op de komst van een baby. Praat met elkaar, bespreek de verwachtingen die jullie hebben van jullie nieuwe leven én van elkaar. Wat vinden jullie belangrijk als er minder tijd voor elkaar is? Hoe ga je zorgen voor die quality time samen én hoe zorg je voor genoeg tijd voor jezelf om op te laden? 

TIP

Wil je jouw relatie hier goed op voorbereiden? Volg dan onze Ouderschapscursus, een programma met 8 modules waarin je 100% voorbereid bent op het ouderschap en veel meer kan genieten samen.3. Bereid je voor op de nachten

Slapen is met een baby in huis niet meer zoals je gewend bent. Nachtvoedingen, krampjes, sprongetjes, het hoort er allemaal bij. Maar het heeft een enorme impact op jou en je partner. Het wordt totaal onderschat wat vermoeidheid met je kan doen. Zowel voor je eigen mentale gesteldheid maar ook in je relatie én hoe je op je kindje reageert. Het goede nieuws? Je kunt er invloed op hebben! Zoals met de juiste kennis over hoe een slaapcyclus van een baby werkt en hoe je baby's kunt leren slapen. En natuurlijk met wat fijne hulpmiddelen, zoals een inbakerdoek en white noise. 

In de Ouderschapscursus krijg je een volledige module over het slaapgedrag van baby's. Onze slaapcoach Simone Meijer geeft je alle tools die je nodig hebt om te zorgen voor fijnere nachten én meer slaap voor jullie allemaal. En dat is goud waard!

Ouderschapschecklist

Om het makkelijk te maken voor je, hebben we een fijne checklist opgesteld die je kunt gebruiken om 100% klaar te zijn voor je baby!

Wist je dat moeders steeds vaker burn-outs en depressies krijgen? Het is belangrijk je voor te bereiden op de komst van je baby, net zoals op de bevalling. Deze cursus, met 42 video's, zorgt ervoor dat je sterker aan het moederschap begint. Wat kun je doen als je baby veel huilt, je baby leren (door)slapen, werken aan een sterke relatie, sneller herstellen van de bevalling, succesvol borstvoeding geven en een fijne werk/privé balans. Dit is de meest uitgebreide ouderschapscursus.

Lees ook: