Zelf ijsthee maken met kinderen: makkelijk en lekker!

Het is voor zowel volwassenen als kinderen ontzettend belangrijk om genoeg te drinken op een dag. Vooral water is een heel gezonde keuze. Het hydrateert goed en bevat geen onnodige suikers. Maar als jouw kinderen liever limonade, icetea, chocomel of frisdrank drinken, kan het moeilijk zijn om hier een balans in te vinden. Zelfgemaakte ijsthee is de oplossing! Zelf ijsthee maken met de kinderen is makkelijker dan je denkt en heel erg lekker.

IJsthee maken, hoe doe je dat

Samen met de kinderen ijsthee maken is erg leuk om te doen. Je geniet van quality-time met je kinderen en leert hen direct hoe zij zich kunnen redden in de keuken. Bovendien vinden kinderen het superleuk om hun eigen gemaakte ijsthee te drinken. Het is een win-win-win situatie. Maar hoe maak je zelf ijsthee? Dat kan op verschillende manieren.

Je kunt ijsthee maken van warme thee of van koud gezette thee. Om van hete thee ijsthee te maken, zul je water aan de kook moeten brengen. Gebruik daarna jullie favoriete thee en zet deze zoals je gewend bent. Voeg naar smaak suiker of honing toe en andere ingrediënten. Laat de thee afkoelen en serveer als deze koud is. Wil je snel genieten van jullie zelfgemaakte ijsthee? Voeg dan direct ijsblokjes toe aan de thee. Zo koelt het snel af.

Je kunt echter ook ijsthee maken van koud water. Je laat dan jouw favoriete thee in een kan met water trekken, eventueel met suiker of honing, het liefst een hele nacht. Zo kan de thee goed op smaak komen. Je zult even geduld moeten hebben, maar de ijsthee is het dubbel en dwars waard.

Recepten voor zelf ijsthee maken

Wil je zelf ijsthee maken met de kinderen? Wij delen graag een paar smakelijke receptjes waarmee jullie aan de slag kunnen. Met deze tips maak je heerlijk zelf ijsthee!

IJsthee met munt en citroen

IJsthee met munt en citroen is een echte klassieker en valt bij bijna iedereen in de smaak. Maak de thee, warm of koud, en laat deze een tijdje trekken. Ga in de tussentijd aan de slag met het plukken van verse munt uit de tuin of van het muntplantje in de keuken. Maak de munt goed schoon, snijd de citroen in partjes en voeg deze toe aan de bereide ijsthee. Je kunt eventueel honing of suiker toevoegen aan de ijsthee, maar dit hoeft niet.

Fruitige ijsthee

Houden jullie van fruitige ijsthee? Zet dan een grote pot thee met jullie favoriete fruitthee. Aardbei, mango, citroen, sinaasappel: het is allemaal heerlijk op een warme dag. Voeg suiker of honing naar smaak toe en maak de thee nog lekkerder en feestelijker met stukjes aardbei, partjes citroen of schijfjes sinaasappel. De kinderen kunnen prima helpen bij het snijden van het fruit en het vullen van de kan.

Bloementhee

Dit is de ideale feestthee! Zet de ijsthee op de manier die jullie voorkeur heeft en gebruik een smaak die jullie lekker vinden. Pluk, terwijl de thee trekt, in de tuin een flinke hoeveelheid eetbare bloemen. Goudsbloem, Indische kers, viooltjes, lavendel, paardenbloem: er zijn heel veel soorten eetbare bloemen die gewoon in jouw achtertuin of op jouw balkon groeien. Maak de bloemen goed schoon en voeg ze toe aan jullie zelfgemaakte ijsthee.

IJsthee serveren

Natuurlijk kun je eindeloos variëren met de ijsthee. Laat de kinderen ook zeker experimenteren met hun favoriete ingrediënten en theesoorten. Op ons forum vind je bovendien nog veel meer inspiratie voor smakelijke ijsthee.

Je kunt de zelfgemaakte ijsthee prima een aantal dagen in de koelkast bewaren, maar meestal is de kan binnen no-time helemaal leeg. Vooral als je er een gezellig momentje van maakt. Neem de ijsthee mee voor een picknick, serveer de thee in mooie glazen met feestelijke rietjes of organiseer een high tea. Maak er zeker een gezellig momentje van met het gezin.