Hoe merk je een ijzertekort bij kinderen en wat kun je eraan doen?

Een voldoende inname van ijzer is essentieel voor de gezonde groei en ontwikkeling van kinderen. IJzer is nodig voor de productie van hemoglobine, dat is het eiwit in rode bloedcellen dat zuurstof door het lichaam transporteert.

Het komt erop neer dat kinderen ijzer nodig hebben om ervoor te zorgen dat hun lichaam genoeg zuurstof kan opnemen en hun hersenen en spieren optimaal kunnen functioneren. Een tekort aan ijzer kan, in heftige gevallen, leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder bloedarmoede.

Bij jonge kinderen kan ijzergebrek ook invloed hebben op het geheugen en hun leergedrag. Het is dus niet onbelangrijk om te zorgen voor voldoende ijzer in de voeding.

In dit artikel zullen we daarom alles bespreken wat je moet weten over ijzertekort bij kinderen, inclusief de symptomen, oorzaken en behandelingen, en hoe je de dagelijks benodigde hoeveelheid ijzer via de voeding kunt binnenkrijgen.

Je leest ook welke voedingsmiddelen rijk zijn aan ijzer, inclusief dierlijke en plantaardige voedingsmiddelen, en of supplementen en medicijnen voorschrijven nodig zijn voor kinderen. 

Wat doet ijzer in het lichaam?

IJzer is een essentieel mineraal dat een belangrijke rol speelt in het lichaam van mensen. Het is nodig voor de productie van hemoglobine, het eiwit in rode bloedcellen dat zuurstof door ons lichaam transporteert.

Zonder voldoende ijzer kan ons lichaam niet genoeg rode bloedcellen aanmaken, en dit kan leiden tot bloedarmoede en vermoeidheid. IJzer speelt ook een belangrijke rol bij het immuunsysteem en het onderhoud van de huid, haren en nagels.

Bovendien is het van belang voor de ontwikkeling van de hersenen en cognitieve functies, vooral bij kinderen, omdat ze nog in de groei zijn. Het is daarom belangrijk dat we voldoende ijzer binnen krijgen via onze voeding.

Wat is ijzertekort?

IJzertekort is een veelvoorkomende aandoening waarbij het lichaam onvoldoende ijzer heeft. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals een onvolwaardige voeding met te weinig ijzerrijke voedingsmiddelen, verlies van bloed door bijvoorbeeld menstruatie of een andere aandoening die bloedverlies veroorzaakt.

Jonge kinderen merken ijzergebrek vooral door een minder goed geheugen en hebben daardoor meer moeite met het leren van nieuwe vaardigheden en kennis. Volwassenen kunnen symptomen ervaren zoals vermoeidheid, bleke huid, broze nagels, rusteloze benen, koude handen en voeten en zwarte ontlasting.

Het is belangrijk om ijzertekort op tijd te herkennen en te behandelen, omdat het uiteindelijk kan leiden tot bloedarmoede. Op de lange termijn zou het ook ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken, in uitzonderlijke gevallen.

Welke symptomen heb je bij een ijzertekort?

Een ijzertekort kan verschillende symptomen veroorzaken. Omdat ijzer nodig is voor de vorming van hemoglobine in de rode bloedcellen, kan een tekort leiden tot bloedarmoede. Dit kan resulteren in een bleke huid, vermoeidheid en zwakte.

Een ander veelvoorkomend symptoom is rusteloze benen, wat een onaangenaam gevoel van kriebelen of tintelen in de benen kan veroorzaken. Ook kunnen broze nagels en haaruitval optreden als gevolg van een ijzertekort. Dit zijn symptomen die goed te herkennen zijn, maar soms is het minder eenvoudig om in te schatten of er sprake is van een ijzertekort.

Mensen met een ijzertekort kunnen ook gevoeliger zijn voor infecties, omdat ijzer een belangrijke rol speelt in het immuunsysteem. Daarnaast kan een tekort aan ijzer de cognitieve functie bij kinderen beïnvloeden, wat kan leiden tot verstoord leergedrag en een minder goed functionerend geheugen.

Het is daarom belangrijk om de symptomen van een ijzertekort tijdig te herkennen en indien nodig aan te vullen met ijzerrijke voedingsmiddelen of supplementen.

Een ijzertekort bij kinderen of tijdens je zwangerschap

IJzertekort kan iedereen overkomen, zoals bij kinderen en zwangere vrouwen. Kinderen zijn nog in de groei en hebben ijzer hard nodig. Bij zwangere vrouwen is het belangrijk om te letten op voldoende ijzerinname omdat de foetus de ijzervoorraad van de moeder nodig heeft voor een gezonde groei. Omdat het belangrijk is, wordt het ijzergehalte rond 10 á 11 weken zwangerschap altijd gemeten met een vingerprik. Het is niet zo dat een licht tekort of tijdelijk tekort aan ijzer in je lichaam direct gevolgen heeft voor je buikbaby, wel is het goed om de ijzerwaardes te verhogen door voeding. Lukt dit niet, kunnen supplementen een goede aanvulling zijn.

Het is een goed idee om tijdens de zwangerschap voldoende ijzerrijk voedsel te eten, zoals dierlijke producten, peulvruchten, granen en groene groenten. Het is ook belangrijk om voldoende vitamine C binnen te krijgen, omdat deze vitamines de opname van ijzer kan verhogen, zo maak je dus optimaal gebruik van de voedingsstoffen die je binnenkrijgt.

Als er sprake is van een langdurig ijzertekort kan de huisarts medicijnen voorschrijven of een ijzersupplement aanraden.

Hoeveel ijzer heb je per dag nodig?

Het dagelijks innemen van genoeg ijzer is essentieel om ervoor te zorgen dat je lichaam voldoende zuurstof krijgt en zo dus ook optimaal kan functioneren. De hoeveelheid ijzer die iemand nodig heeft hangt af van verschillende factoren, zoals leeftijd en geslacht.

Over het algemeen hebben zuigelingen van 7 tot 12 maanden ongeveer 11 mg ijzer per dag nodig, terwijl kinderen van 1 tot 3 jaar ongeveer 7 mg ijzer per dag nodig hebben.

Voor kinderen tussen de 4 en 8 jaar wordt een dagelijkse inname van 9 mg ijzer aanbevolen. Voor oudere kinderen en tieners wordt een hogere inname van 11-14 mg ijzer per dag aanbevolen, afhankelijk van hun leeftijd en geslacht.

Over het algemeen hebben mannen ongeveer 8 milligram (mg) ijzer per dag nodig en vrouwen tussen de 18 en 50 jaar hebben ongeveer 18 mg ijzer per dag nodig.

Als je zwanger bent heb je zelfs meer ijzer dan normaal nodig, namelijk 27 mg per dag. 

Wat kan je zelf doen bij ijzertekort?

Als je vermoedt dat je last hebt van een ijzertekort, zijn er enkele dingen die je zelf kunt doen om de situatie te verbeteren. Het eerste wat je kunt doen, is je dieet aanpassen om meer ijzerrijk voedsel op te nemen. Voeding zoals rood vlees, gevogelte en vis, zijn rijke bronnen van ijzer, evenals peulvruchten, spinazie, broccoli en volle granen.

Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende rust en slaap, omdat vermoeidheid en stress de opname van ijzer kunnen beïnvloeden. Gun jezelf dus rust wanneer je last hebt van een tekort aan ijzer.

Je kunt ook kiezen voor een natuurlijk ijzersupplement, zoals Floradix ijzertabletten, 100% gemaakt van natuurlijke ingrediënten. Veel vrouwen merken al snel verschil. Je kunt dit product veilig gebruiken.

Heeft je kind een ijzertekort, kun je ervoor kiezen om Roosvicee Ferro in huis te halen. Dit is een vruchtenlimonadesiroop waaraan extra ijzer is toegevoegd. 

Wanneer moet je naar de dokter bij ijzertekort?

Bij milde gevallen van ijzertekort kan het verhogen van de inname van voedsel waar veel ijzers in zitten, en het verhogen van supplementen de aandoening vaak verhelpen.

In sommige gevallen is er toch behandeling nodig. Als je symptomen van ijzertekort bij jezelf of je kind merkt, is het sowieso altijd verstandig om advies te vragen aan je huisarts.

Je huisarts kan namelijk een test doen om te bepalen of er sprake is van ijzertekort en op die manier de oorzaak van de aandoening achterhalen. Soms kan ijzertekort worden veroorzaakt door andere gezondheidsproblemen, zoals maagzweren, bloedverlies of menstruatieproblemen.

In sommige gevallen kan je huisarts ijzersupplementen voorschrijven om het ijzertekort aan te vullen. Het is belangrijk om de dosering en het gebruik van deze supplementen zorgvuldig te volgen, omdat te veel ijzer weer schadelijk kan zijn voor de gezondheid.

Voedingsmiddelen die de opname van ijzer beïnvloeden

IJzer is een belangrijk mineraal dat ons lichaam nodig heeft om rode bloedcellen te maken. Het eiwit hemoglobine in rode bloedcellen heeft ijzer nodig om zuurstof te transporteren van de longen naar andere delen van het lichaam. 

Het lichaam kan zelf geen ijzer aanmaken, dus we moeten het uit onze voeding halen. Maar wist je dat sommige voedingsmiddelen de opname van ijzer kunnen beïnvloeden? En dat kan zowel positief als negatief zijn.

Voedingsmiddelen zoals vlees, gevogelte en vis, bevatten heemijzer wat gemakkelijker door het lichaam kan worden opgenomen dan non-heemijzer dat voorkomt in plantaardige voedingsmiddelen. Maar zelfs als jullie thuis vlees eten, zijn er andere factoren die de opname van ijzer kunnen beïnvloeden.

Sommige voedingsmiddelen bevatten stoffen die de opname van ijzer kunnen remmen, zoals tannines in thee en koffie, en fytaat in granen en peulvruchten. Calcium en fosfor, die vaak voorkomen in zuivelproducten, kunnen ook de opname van ijzer verminderen.

Aan de andere kant kunnen sommige voedingsmiddelen de opname van ijzer bevorderen. Vitamine C verhoogt de opname van non-heemijzer, dus het is een goed idee om voedingsmiddelen te combineren die rijk zijn aan vitamine C met ijzerrijke voedingsmiddelen.

Over het algemeen komt ijzer voor in de meeste voedingsmiddelen, maar sommige voedingsmiddelen zijn betere bronnen van ijzer dan andere. Rode vleessoorten bevatten bijvoorbeeld meer ijzer dan wit vlees of vis.

Andere goede bronnen van ijzer zijn peulvruchten, zaden, amandelen, volkoren granen, groene bladgroenten en gedroogd fruit.

Als je vegetariër bent of geen vlees eet, is het belangrijk om te weten welke voedingsmiddelen rijk zijn aan ijzers en hoe je ze het beste kunt combineren voor optimale opname. Het is mogelijk om genoeg ijzers binnen te krijgen uit plantaardige voeding, maar het vereist wel wat extra planning en aandacht voor je dieet.

Wat zijn voedingsmiddelen waar veel ijzer in zit?

IJzer is een belangrijk mineraal dat ons lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Er zijn veel verschillende voedingsmiddelen die ijzers bevatten, zowel dierlijke als plantaardige.

Dierlijke voedingsmiddelen, zoals rood vlees, gevogelte, vis en eieren, zijn rijk aan ijzer. Het ijzer in deze voedingsmiddelen is vooral van het type heemijzer, wat gemakkelijker door het lichaam wordt opgenomen dan non-heemijzer uit plantaardige voedingsmiddelen.

Plantaardige voedingsmiddelen die rijk zijn aan ijzer zijn onder andere groene bladgroenten, bonen, linzen, tofu, zaden, noten, volle granen en gedroogd fruit zoals abrikozen en vijgen.

Deze voedingsmiddelen bevatten non-heemijzer, wat minder goed wordt opgenomen door het lichaam dan heemijzer. Het eten van voedsel dat rijk is aan vitamine C, zoals citrusvruchten, tomaten, paprika's en broccoli, kan de opname van ijzer bevorderen.

Sommige graanproducten bevatten ijzer, zoals volkorenbrood en ontbijtgranen verrijkt met ijzer. Het is belangrijk om op te benoemen dat de hoeveelheid ijzer die in deze producten zit, erg kan verschillen.

Voor mensen die geen dierlijke producten eten, kunnen peulvruchten, noten en zaden, en donkergroene groenten zoals boerenkool en spinazie, goede bronnen van ijzer zijn. Het is belangrijk om te onthouden dat het lichaam minder efficiënt non-heemijzer uit deze voedingsmiddelen opneemt dan heemijzer uit dierlijke voedingsmiddelen. 

Een goede tip is om ijzerrijke voedingsmiddelen tegelijk met voedsel dat rijk is aan vitamine C te nuttigen, aangezien dit de opname van ijzer kan verhogen.

IJzertekort, wat kies je bij voorkeur?

Wanneer je te maken hebt met een ijzertekort, kan het eten van de juiste voedingsmiddelen helpen om dit tekort aan te vullen. Maar wat kies je bij voorkeur als je een keuze moet maken uit verschillende soorten voedingsmiddelen?

De volgende opties zijn een goede bron van ijzers:

 1. Brood en andere graanproducten
 2. Vlees(waren)
 3. Kip
 4. Vis
 5. Ei
 6. Aardappelen
 7. Peulvruchten
 8. Groente
 9. Fruit
 10. Noten en zaden
 11. Bottenbouillon, kun je ook kant en klaar kopen
 12. Zoete aardappel

De meeste voedingsmiddelen bevatten ijzer, maar sommige zijn betere bronnen dan andere. Dierlijke voedingsmiddelen, zoals vlees, vis, kip en ei, bevatten bijvoorbeeld veel heemijzer. Dit type ijzer wordt beter opgenomen in het lichaam dan non-heemijzer, wat voornamelijk in plantaardige voeding zit.

Roosvicee Ferro is een vruchtenlimonadesiroop waaraan extra ijzer is toegevoegd. Het drinken ervan kan ook helpen met het aanvullen van een ijzertekort.

Stroop bevat ook ijzers, hoewel de hoeveelheid ijzers die in stroop voorkomt relatief laag is in vergelijking met andere voedingsmiddelen zoals vlees, peulvruchten en groene bladgroenten.

Toch kan stroop, samen met een gezonde en gevarieerde voeding, helpen om de ijzerinname te verhogen en zo de productie van hemoglobine en rode bloedcellen in het lichaam te ondersteunen.

Toch zijn er genoeg plantaardige bronnen die een hoge hoeveelheid ijzer bevatten, zoals aardappelen en peulvruchten, noten en zaden, groene bladgroenten en gedroogd fruit.

Graanproducten bevatten ook ijzer, maar in mindere mate dan vlees en sommige groenten. Het is daarom belangrijk om ijzerrijke voeding uit verschillende categorieën te eten.

Zo kan het combineren van verschillende voedingsmiddelen waar veel ijzer in zit, zoals bijvoorbeeld volkoren brood met hummus of spinazie met noten en peulvruchten, ervoor zorgen dat iedereen in het gezin voldoende ijzer binnenkrijgt.

Bij het maken van een keuze tussen verschillende ijzerrijke voedingsmiddelen is het goed om te letten op de hoeveelheid eiwit, vitamine A en andere voedingsstoffen die het bevat.

Ook is het goed om te variëren in voeding en bijvoorbeeld niet te veel vlees te eten, maar te kiezen voor vlees vervanging zoals tofu of tempeh. Met een gevarieerde en gezonde voeding kun je op een goede manier voorzien in de behoefte aan ijzer.

Bloedarmoede

Bloedarmoede is een aandoening waarbij het lichaam onvoldoende rode bloedlichaampjes heeft of wanneer deze rode bloedcellen niet voldoende hemoglobine bevatten. Hemoglobine is het eiwit in het bloed dat zuurstof van de longen naar de rest van het lichaam transporteert.

Een van de belangrijkste voedingsstoffen voor de productie van rode bloedcellen en hemoglobine is ijzer. IJzer is te vinden in verschillende voedingsmiddelen, maar de meeste ijzer zit in vlees.

Gelukkig bevatten vrijwel alle soorten peulvruchten, zoals groene erwten en witte bonen, ook ijzer. Naast peulvruchten zijn er nog veel andere voedingsmiddelen die een goede bron van ijzer kunnen zijn. Zo bevatten eieren en vis hoge gehaltes van dit mineraal, terwijl sommige soorten brood en stroop ook ijzer bevatten.

Als je last hebt van bloedarmoede, kan een lichamelijk onderzoek helpen om de diagnose te stellen. Afhankelijk van de ernst van de aandoening, kan extra ijzer nodig zijn om de opname van ijzer te bevorderen en ervoor te zorgen dat het lichaam voldoende zuurstof kan afgeven. Het is belangrijk om tenminste één ijzerrijk voedingsmiddel op te nemen in je dieet, zoals een portie vlees, witte bonen of vers fruit.

Voor mensen die geen vlees eten, kan het vinden van een goede ijzerrijke vervanging een uitdaging zijn. Gelukkig zijn er veel andere voedingsmiddelen die ijzer bevatten en die kunnen helpen om de bloedarmoede te behandelen. Er zijn speciale voedingssupplementen die extra ijzer bevatten, maar het is meestal beter om ijzer uit voeding te halen, omdat het lichaam op deze manier het ijzer beter opneemt. Het is belangrijk om voldoende voeding rijk aan ijzer te eten, zodat het lichaam de benodigde hoeveelheid ijzer kan opnemen.

Wat is Hemoglobine?

Hemoglobine is een eiwit dat zich in het bloed bevindt en essentieel is voor de opname en transport van zuurstof in het lichaam. Hemoglobine komt voor in de rode bloedcellen en bestaat uit vier ketens van aminozuren. Elk van deze ketens bevat een heemgroep, die meeste ijzers bevat en de zuurstof aan zich bindt.

Hoewel de meeste ijzer in vlees zit, zijn er ook veel andere voedingsmiddelen die hemoglobine en rode bloedcellen kunnen helpen produceren. Peulvruchten, zoals groene erwten en witte bonen, bevatten vrijwel alle essentiële voedingsstoffen voor de productie van rode bloedcellen. 

Eieren en vis bevatten ook hoge gehaltes van ijzer en zijn uitstekende voedings opties voor mensen die bloedarmoede hebben. Sommige soorten brood en stroop bevatten ook ijzers en kunnen helpen bij het opnemen van dit belangrijke mineraal.

Lees ook: