Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

Tips voor het creëren van een kindveilige tuin

Heb je een huis met een tuin? Dan weet je hoe fijn het kan zijn om je kinderen met veel plezier buiten te zien spelen. Maar je wilt natuurlijk wel dat ze zorgeloos naar buiten kunnen. Reden genoeg dus om eens te kijken hoe het ervoor staat met de veiligheid in jouw tuin. In een kindveilige tuin zijn een aantal dingen namelijk belangrijk, van het vermijden van giftige planten tot een goede tuinomheining. Hier lees je hoe je een kindveilige tuin kunt creëren, zodat je kinderen zorgeloos buiten kunnen spelen!

Tuinomheiningen en hekjes

Er is natuurlijk niets fijner dan de gedachte dat je kindje lekker aan het spelen is, veilig in je eigen achtertuin. Zorg er daarom voor dat je tuin een goede omheining heeft en een afsluitbaar tuinhekje. Er zijn een aantal houten schutting voorbeelden te vinden die heel geschikt zijn als goede tuinomheining. Niet alleen is een schutting veiliger voor je kinderen omdat ze zo in hun eigen tuin kunnen blijven, maar het zorgt ook voor extra privacy. Daarnaast kan een goed gekozen schutting veel betekenen voor de uitstraling van je tuin.

Vermijd scherpe randen en hoeken

In een kindveilige tuin wil je zo min mogelijk scherpe randen en hoeken hebben. Houd daar dus rekening mee bij het inrichten van je tuin. Tuinmeubels met onafgewerkte randen of vierkante plantenpotten van steen zijn elementen waar je kinderen zich snel aan kunnen bezeren. Kies in plaats daarvan voor ronde potten, goed afgewerkte meubels of meubels en accessoires van bijvoorbeeld kunststof.

Maak duurzame keuzes

Met het oog op de toekomst is het belangrijk om duurzame keuzes te maken. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je kinderen. Kies daarom voor een schutting van composiet als duurzame tuinomheining. Omdat deze schutting voor 50% uit kunststof bestaat, splintert hij niet, wat het ook weer een hele kindvriendelijke keuze maakt. Denk daarnaast aan het maken van een moestuintje. Dat is niet alleen goed voor jezelf en voor het milieu, maar ook nog eens een leuke bezigheid en een leerzaam project voor je kinderen. Zo leer je met elkaar hoe eten groeit en hoe je voor planten kunt zorgen. Plaats ook insectenhotels om de nieuwsgierigheid van je kinderen te stimuleren en leer hen over het waardevolle werk van kleine beestjes.

Doe onderzoek naar je planten

Kinderen zijn ontzettend nieuwsgierig en kunnen zomaar ineens aangetrokken worden tot de mooie bloemen en planten in je tuin. Maar weet jij welke soorten er allemaal in je tuin staan? Niet alle tuinplanten zijn even veilig. Zo zijn er een aantal giftige soorten die je zomaar in je tuin kunt hebben staan. Doe hier dus goed onderzoek naar. Planten als Monnikskap en Lelietjes van Dalen zijn onder andere soorten die giftig zijn. Heb je deze in je tuin staan? Vervang ze dan door bloemen en planten die niet giftig zijn, zodat je kinderen zorgeloos kunnen buitenspelen en onderzoeken.

Voldoende schaduwplekken

Op warme zomerdagen is een schaduwrijke plek een waardevol bezit. Creëer een betoverende oase met parasols, luifels of een gezellig prieeltje. Onder deze schaduw kunnen je kinderen niet alleen spelen, maar ook ontspannen en wegdromen in de buitenlucht.

Kindvriendelijke speeltoestellen

Laat jouw kinderen hun avonturen beleven met speeltoestellen die hun verbeelding prikkelen. Schommels, glijbanen en klimrekken zorgen voor uren speelplezier! Kies voor toestellen van hoge kwaliteit die voldoen aan veiligheidsnormen, zodat je met een gerust hart kunt genieten van hun enthousiasme.

Er komen een aantal taken om het hoekje kijken bij het creëren van een kindveilige tuin. Het is vooral belangrijk dat kinderen veilig en zorgeloos kunnen spelen zonder gevaar van weglopen, giftige planten en scherpe randen. Gelukkig creëer je met deze tips in een handomdraai een kindveilige tuin. Succes!

Lees ook: