Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

5 leuke activiteiten voor op het balkon of in de tuin

Lekker buitenspelen is goed voor ieder kind. Vind je je kind nog te klein om zelfstandig naar de speeltuin te gaan? Of je nu een balkon hebt of achtertuin, ook thuis zijn er ontzettend veel mogelijkheden voor speelplezier. Je kleine hoeft er dus de deur niet eens voor uit. In dit artikel zetten we 5 leuke buitenactiviteiten op een rij.

Hut bouwen

Geef je kind ruimte op het balkon of in de tuin om zelf een hut te bouwen, bijvoorbeeld van een stoel, tafeltje, lakens en kussens. Niet alleen het huttenbouwen is een leuke bezigheid, maar als de hut klaar is, is het een fantastische plek waarin je kind zijn of haar fantasie de vrije loop kan laten. Breng een lekker snackbordje en een beker drinken en je kind geniet van een eigen huisje, gegarandeerd succes. 

Eigen zwembadje

Heb je een wat groter balkon of tuin? Dan kun je ook een eigen zwembadje voor je kind neerzetten. Vul ‘m met water en leg er wat leuke speeltjes bij, zoals opblaasfiguurtjes of een waterspuit. Ook simpelweg wat bekertjes om mee te spelen zijn vaak al een hit en zorgen voor een middag vol waterpret!

Levend zoekplaatje

Is jouw kind uren zoet met de leukste zoekboeken? Dan is een levend zoekplaatje leuk om te maken! Maak een lijstje, met woorden óf foto’s, waar je kind naar op zoek kan gaan vanaf het balkon of in de tuin.

Het kost wat voorbereiding, maar je kunt het zo uitgebreid en ingewikkeld maken als je zelf wilt. Ga je voor specifieke voorwerpen, zoals een gele pot met roze bloemetjes erin, dan maak je het moeilijker voor je kind dan wanneer je gaat voor het woord ‘plantenpot’.

Kies bijvoorbeeld negen voorwerpen, zodat je kind er een tijd mee bezig is. Heeft hij een van de voorwerpen gevonden? Dan mag die afgestreept worden. Is de hele lijst afgestreept, dan heeft je kind gewonnen! 

Bellenblazen

Zeker met een wat kleiner balkon is bellenblazen een leuk idee. Dit kan simpelweg met een bellenblaas uit de winkel. Maar om het nóg leuker te maken, kan je ook een grote bellenblaas maken met een emmertje met sop en zelfgemaakte bellenblaasstok. Zo’n bellenblaas zet je in elkaar met twee takjes. Knoop er een touw (bijvoorbeeld van wol of jute) aan vast, op zo’n manier dat je er een cirkel van kan maken. Hierin ontstaan de mooiste, grote bellen!

Ook in de tuin is bellenblazen voor kinderen een feest. Maak er een wedstrijd van wie de meeste bellen kapot kan prikken!

Oud-Hollandse spelletjes

Oud maar goud, dat zijn oud-Hollandse spelletjes. Hang stukken ontbijtkoek aan een lijn of zet een wasteil gevuld met water en een snoepje op het balkon of in de tuin. Hoe snel lukt je kind het om het lekkers te pakken te krijgen? Dit is vooral leuk als je kind vriendjes of vriendinnetjes op bezoek krijgt. Dan wordt het een echte wedstrijd!

Plezier en vertier

Een middag buitenspelen op het balkon of in de tuin kan op allerlei manieren. Buiten de 5 ideeën die we in dit artikel delen zijn er natuurlijk nog talloze andere opties. Ook bij slecht weer zijn er gelukkig genoeg leuke binnenactiviteiten die je kunt doen met het hele gezin. Veel plezier!

Lees ook: