17x superleuke activiteiten om thuis met je kinderen te doen (als de verveling toeslaat)

In onze drukke levens is het soms lastig om tijd te vinden voor elkaar en voor het gezin. School, werk, sociale verplichtingen, sport en huiswerk zorgt ervoor dat we soms maar weinig quality time hebben met de personen die het belangrijkst zijn in ons leven. Daarom is het fijn om heel bewust tijd vrij te maken voor elkaar. Maar soms heb je even geen inspiratie. Of heb je weer een kind dat zich verveelt. Leuke dingen bedenken om te doen hoeft heus niet veel geld te kosten of ingewikkeld te zijn. Wij geven 17 tips voor leuke dingen om thuis te doen!

Leuke dingen om te doen thuis in het weekend

In het weekend heb je vaak wat meer vrije tijd dan doordeweeks. Maak hier gebruik van en plan wat leuks in met het gezin. Het is niet erg als de kinderen iets later naar bed gaan of als je een keertje niet zo gezond eet. Het gaat erom dat jullie samen genieten en mooie herinneringen maken. Wij delen een aantal tips voor leuke dingen om te doen met het gezin in het weekend.

Naar de thuisbioscoop

Voor een gezellig bioscoopavondje hoef je helemaal de deur niet uit. Richt een hoekje van de woonkamer of de slaapkamer in als minibioscoop met lekkere kussens, sfeerverlichting en lekkere snacks. Kies één voor één jullie favoriete film uit en geniet samen van dit knusse moment.

Dansen in de thuisdisco

Wat is er nu leuker dan een avondje dansen en zingen? Zijn jullie allemaal gek op muziek en dansen? Dan is een thuisdisco de ultieme activiteit voor in het weekend. Maak een afspeellijst met al jullie favoriete nummers, dim de lichten en ga helemaal los. Kinderen vinden dit echt geweldig en je zal zien dat het best lekker is om af en toe even lekker te dansen.

Speurtocht in eigen huis

Op een regenachtige dag in het weekend heb je meestal geen zin om de deur uit te gaan. Een speurtocht in huis is dan een superleuke activiteit voor jong en oud. Stippel een route uit in huis of laat de kinderen juist een leuke speurtocht opzetten. Verstop kleine cadeautjes of snacks en de tijd vliegt gegarandeerd voorbij.

Talentenshow

Organiseer een kleine talentenshow waar ieder familielid laat zien waar hij of zij goed in is. Of het nu gaat om zingen, jongleren, een instrument bespelen of goochelen: iedereen heeft wel een talent en verdient een momentje in de spotlight. Zorg dat je ook video's maakt, leuk voor later!

Leuke dingen om te doen thuis doordeweeks

Doordeweeks zijn we vaak druk met werk, school, sport en andere activiteiten en heb je minder tijd voor lange filmmiddagen. Gelukkig zijn er ook genoeg leuke dingen om te doen met het gezin op een doordeweekse dag.

Speel bordspellen

Bordspellen en kaartspellen zijn weer helemaal terug van weggeweest en de keuze is reuze. Er zijn leuke spelletjes te vinden voor iedere leeftijd en voor elke interesse. En het mooiste is dat je altijd wel tijd kunt maken voor een spelletje met het gezin. Op Ouders.nl vind je tips voor leuke spelletjes voor kleuters, maar op ons forum worden nog veel meer leuke bordspellen getipt.

Samen koken en bakken

Het geheim voor meer quality time met het gezin is dat je soms het praktische met het aangename kunt combineren. Laat je kinderen bijvoorbeeld helpen bij het bereiden van het avondeten of het bakken van een lekkere snack. Kinderen vinden het vaak het leuk om te helpen in de keuken en het is een gezellig momentje samen waarbij je lekker kunt kletsen. Het is bovendien nog heel leerzaam ook.

Een yoga sessie

Wat is er nu fijner dan een drukke dag af te sluiten met een rustig momentje met het gezin? Door zo nu en dan een yoga sessie met het gezin in te lassen, kunnen jullie tijd samen doorbrengen en bijkomen van de dag. Op YouTube vind je tal van leuke video's die geschikt zijn voor het hele gezin, variërend van beginners tot gevorderden.

Samen gamen

Veel kinderen vinden het ontzettend leuk om te gamen en het aanbod aan games is heel erg groot. Er is dus vast wel een spel dat jullie allemaal leuk vinden en waar jullie gezellig samen mee kunnen spelen. Het is een leuke manier om je te verdiepen in de interesses van je kinderen en om even te ontspannen en plezier te hebben na een lange dag. Leuke games voor het hele gezin zijn onder andere Just Dance, Mario Kart Deluxe, Super Mario Party en Sackboy.

Leuke dingen om te doen in de tuin

Is het een mooie dag, wil je niet alleen maar binnenshuis zitten en heb je de beschikking over een tuin? Dan is het leuk om samen met het gezin lekker naar buiten te gaan en daar iets leuks te doen. Zo zijn jullie in de buitenlucht zonder echt de deur uit te hoeven. Om je te inspireren, delen wij een aantal leuke dingen om te doen in de tuin met het gezin.

Kamperen in de achtertuin

Zet een tentje op in de achtertuin en het is net alsof jullie op vakantie zijn! Richt de tent in met kussens, lekkere snacks, leesvoer en geniet samen van het gevoel van een mini-vakantie. Voor de echte kampeerervaring kun je samen marshmallows roosteren boven een vuurtje of de barbecue.

Speurtocht

Wie zegt dat een speurtocht alleen met Pasen kan? Ook de andere dagen van het jaar kun je allerlei leuke schatten verstoppen in de tuin en zo een uitdagende speurtocht maken voor het gezin. Verdeel het gezin in teams en maak er een wedstrijdje van wie als eerste de schat vindt. Dat is leuk voor jong én oud!

Picknicken

Eten smaakt altijd beter in de buitenlucht. Spreid dus een kleed uit in de achtertuin en bereid een uitgebreide picknick om samen in de buitenlucht van te genieten. Maak fruitige drankjes, koop lekkere hapjes of maak heerlijke sandwiches om buiten van te genieten.

Sterrenkijken

Jong en oud is gefascineerd door de sterrenhemel, maar we nemen maar zelden de tijd om echt even omhoog te kijken. Daar kun je verandering in brengen! Spreid een kleed uit in de tuin of ga op een warmere avond in pyjama naar buiten en kijk samen naar de sterren. Probeer sterrenbeelden te herkennen of spot een vallende ster.

Leuke dingen om te doen thuis als je opruimen niet erg vindt

De leukste dingen om te doen met je gezin zijn natuurlijk dingen waar wel wat rommel bij komt kijken. Een hut bouwen, lekker knutselen of wilde spelletjes spelen vereist wat opruimwerk naderhand, maar je creëert er leuke herinneringen mee!

Een hut bouwen

Wie vond het als kind nu niet fantastisch om een hut te bouwen? En dat kan met gemak ook binnenshuis. Wat je nodig hebt? Een heleboel dekens, lakens, kussens en natuurlijk flink wat creativiteit. Gebruik een tafel, stoelen of een bank als basis en laat je kinderen hun droomhut bouwen. Naderhand kunnen jullie hier lekker in spelen, een boekje lezen of genieten van een welverdiende snack.

Knutselen

Creatieve activiteiten zijn altijd leuk met kinderen, maar het geeft vaak wel flink wat rommel. Zet die zorgen opzij en ga op een vrije middag lekker samen knutselen. Haal wat verf in huis, verzamel wc-rollen of lege flessen en ga creatief aan de slag. Weten jullie niet wat jullie willen maken? Pinterest is een bron van inspiratie voor elk seizoen en alle materialen die je in huis hebt.

Spelletjesmarathon

Bordspellen zijn ontzettend leuk om met het gezin te doen, maar een spelletjesmarathon is natuurlijk nóg leuker! Spreid alle spelletjes die jullie als gezin willen spelen uit over de huiskamer en ga de uitdaging aan. Verdeel de spelletjes in categorieën, maak teams en maak er een heuse competitie van. Wie wordt de ultieme winnaar in huis?

Parcours uitzetten

Met name peuters en kleuters vinden het geweldig om te klimmen en te klauteren. Een parcours door de woonkamer of in de tuin is zeker een hit. En dat is veel makkelijker dan je in eerste instantie zou denken. Maak er een thema van (de grond is lava!) en laat je kind door de woonkamer en tuin springen op kussens/matjes en over stoelen en banken heen. 

Laserquest

Maak het spannend voor je kinderen en span door je huiskamer wat touwen die zogenaamd laserstralen zijn. Je kinderen moeten bij de schat komen zonder de touwen aan te raken. Gegarandeerd succes!