7 items die je nodig hebt om je kind zindelijk te maken

Het is bijna zover: jouw kindje is duidelijk toe aan zindelijkheidstraining en het is tijd om de voorbereidingen te treffen voor een vlotte training. Ik som graag de belangrijkste items op die je nodig hebt voor een soepele training. Alvast veel succes!

Potje

Allereerst hebben we natuurlijk een potje nodig. Meteen trainen op het toilet kan ook, maar dan moet je ook beschikken over een goed opstapje. De meeste kindjes vinden een potje toch veel fijner en minder intimiderend om mee te starten. Voorzie een potje waarbij jouw kindje zijn voetjes stevig op de grond kan zetten en waarbij zijn knietjes hoger komen dan zijn heupjes. Een goede “squad” houding is namelijk belangrijk om de blaas goed te legen en de stoelgang te vergemakkelijken. Woon je in een huis met verschillende verdiepingen? Voorzie dan elke verdieping van een potje. Ook een reispotje kan een fijne investering zijn als jullie graag uitstapjes maken.

Boekjes

Als volgende item op het lijstje zijn boekjes over zindelijkheid. Er zijn heel wat boekjes te vinden op de markt, voor elk wat wils. De bedoeling is vooral dat het onderwerp begint te leven in huis en je dagelijks begint te praten en te vertellen over plassen en poepen op het potje. Vraag eens rond bij vriendinnen of zij misschien nog boekjes hebben liggen of ga eens naar de bieb. Haal ook boekjes in huis rond het thema poepen zodat ook dit een heel normaal onderwerp in huis wordt.

Onderbroekjes

Binnenkort is het tijd om vaarwel te zeggen tegen luiers, want daar komen de onderbroekjes! Betrek je kind bij de aankoop van nieuwe onderbroekjes. Als je kind zijn nieuwe onderbroekjes erg leuk vindt, is de kans kleiner dat hij deze nat wil maken. Koop de onderbroekjes niet te strak, we willen vermijden dat je kind het gevoel heeft dat hij nog een luier om heeft. Bovendien zal hij ze dan ook makkelijker zelf aan- en uit kunnen doen.

Hemdjes

In dezelfde categorie als de onderbroekjes, zijn natuurlijk ook nieuwe hemdjes zonder drukknopjes aan het kruis nodig. Als je je kind plots in een onderbroekje en een hemdje zal zien lopen i.p.v. een luier en een romper, zal je snel een traantje wegpinken. They grow up so fast.

Stickers

Beloningen vormen een fijne meerwaarde bij zindelijkheidstraining. Uiteraard zal je je kind vooral mondeling feliciteren, maar iets tastbaar zet dit toch extra kracht bij. Een leuke sticker mogen plakken bij elk succesvol plasje op het potje is een zichtbare en tastbare beloning waar je kind extra trots op zal zijn! Niet elk kind is gek op stickers, probeer in dat geval iets anders te vinden waar je dreumes ook graag z’n best voor wil doen.

Pop

Tijdens de zindelijkheidstraining is het fijn voor je kind om een partner in crime te hebben. Zorg daarom voor een leuke pop of knuffel die samen met je kind de training zal doen. Doet de pop flink een plasje op het potje? Yay, dan mag er een sticker geplakt worden! Via het rollenspel zal je dreumes beter begrijpen wat er juist van hem verwacht wordt en zal hij een fijne bondgenoot hebben. Win-win!

Drinkbeker

Voor veel oefenmomentjes tijdens de training is het belangrijk dat je kind veel gaat drinken. Tijd dus voor een nieuwe leuke drinkbeker. Wil je graag ook meteen werken aan zindelijk worden ’s nachts? Denk dan ook al aan het afbouwen van het flesje bij bedtijd. Telkens een beetje minder melk geven totdat plots de melk ‘op’ is. Alweer een mijlpaal!

Alles in huis gehaald en binnenkort enkele dagen vrij om je te focussen op de zindelijkheidstraining? Maak dan een leuke visuele aftelkalender en bereidt je kind voor op wat er gaat komen. Spannend! Wil je graag meer handvatten voor een vlotte training zonder aanmodderen? Dan raad ik je van harte mijn cursus zindelijkheidstraining aan, getest en goedgekeurd door duizenden ouders!

Lees ook: