Laatste kans! Doe mee met een van de gratis expert webinars over opvoeding

Mijn kind wil (nog) niet leren fietsen. Wat nu?

Leren fietsen is een belangrijke stap in de ontwikkeling van jouw kind. Vooral in Nederland is dit een onmisbare vaardigheid waar al vroeg mee wordt begonnen. Maar wat als jouw kind (nog) niet wil leren fietsen? Omdat jouw zoon of dochter het spannend vindt of er misschien nog helemaal geen interesse in heeft? Dan kun je als ouder best met de handen in het haar zitten. In dit artikel geven wij tips voor wanneer jouw kind (nog) niet wil leren fietsen.

Wanneer leert een kind fietsen?

Al vanaf jonge leeftijd rijden kinderen in ons land rond op hun fietsje. Vaak zijn dit loopfietsjes of fietsjes met zijwieltjes. Zo nu en dan krijgen ze een zetje van papa of mama, maar het oefenen met fietsen begint al vroeg. De meest kinderen leren dan ook rond hun 5e jaar al fietsen zonder hulp of zijwieltjes. Het is tenslotte belangrijk om zelf goed te leren fietsen om naar school te gaan, met papa of mama mee te kunnen fietsen naar de sportles of om lekker buiten te spelen.

Je kind veilig leren fietsen

We weten dat de ontwikkeling van elk kind anders verloopt. Gemiddeld zijn kinderen rond de 5 jaar klaar om te leren fietsen. Ze beschikken dan over alle motorische vaardigheden om het fietsen onder de knie te krijgen. Fietsen is namelijk best lastig. Je moet niet alleen trappen, maar ook het stuur recht houden, het evenwicht bewaren en de omgeving goed in de gaten houden. Lang niet alle kinderen zijn er daarom op die leeftijd ook echt aan toe. Sommige kinderen zijn er simpelweg nog niet klaar voor of vinden het gewoon erg spannend om zonder hulp te fietsen. Er zijn tal van redenen waarom een kind (nog) niet klaar is om te beginnen met fietsen. Zie het advies van fietsen met 5 jaar dan ook als een suggestie en niet als een richtlijn. Ieder kind is tenslotte anders.

Tips voor wanneer jouw kind (nog) niet wil leren fietsen

Als jouw zoon of dochter het lastig vindt om zelf te leren fietsen, of hier nog geen interesse in heeft, kan dit voor ouders frustrerend zijn. Blijf echter kalm en houd het positief. Het heeft geen zin om het fietsen te forceren omdat dit de negatieve gevoelens alleen maar kan versterken. Wij geven enkele tips om het leren fietsen te stimuleren en vooral leuk te maken.

  • Blijf positief en werk aan het zelfvertrouwen van jouw zoon of dochter. Geef tips en complimenten tijdens het oefenen.
  • Blijf meelopen naast de fiets om de angst voor valpartijen weg te nemen.
  • Oefen volop met de fiets met zijwieltjes. Zo leert jouw kind al goed sturen, trappen en op het verkeer te letten.
  • Laat in het park of op school zien dat andere kinderen van hun leeftijd ook fietsen zonder zijwieltjes. Zo wordt het fietsen interessanter gemaakt.
  • Stop met oefenen als jouw zoon of dochter aangeeft geen zin meer te hebben.
  • Gebruik een helm, elleboogbeschermers en kniebeschermers als jouw zoon of dochter bang is om te vallen. Zo is de kans dat hij of zij zichzelf pijn doet veel minder groot en neemt de angst voor pijn af.
  • Maak het fietsen extra leuk door een klein presentje aan te bieden na oefenpogingen.
  • Gun elkaar de tijd en ruimte; op een dag fietst je kind gezellig mee.