Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

De ontwikkelingen van een peuter van 3 jaar oud: deze mijlpalen kun je verwachten

Rond de leeftijd van 3 jaar maakt je peuter flink wat ontwikkelingen door. Dit is een tijd vol nieuwe ontdekkingen en groei. Ineens is je kind geen dreumes meer, maar echt een peuter. In deze periode wordt het wereldje van je kind groter en wordt er flink geoefend met nieuwe vaardigheden én... het ontdekken van grenzen. Hoewel elk kind uniek is en zich in een eigen tempo ontwikkelt, zijn er toch bepaalde mijlpalen die veel kinderen op 3-jarige leeftijd bereiken. We delen graag wat je kunt verwachten van jouw kind in deze fase en hoe je de ontwikkeling kunt ondersteunen.

De fysieke ontwikkeling van je peuter

De eerste jaren van hun leven maken kinderen enorme ontwikkelingen door. Ze leren zitten, tijgeren, kruipen, lopen en rennen. Rond hun derde levensjaar zijn peuters echter nog lang niet uitgeleerd. Ze zullen hun motorische vaardigheden blijven verfijnen en nieuwe bewegingen uitproberen om eigen te maken. 

De grove motoriek van 3-jarigen

Rond de leeftijd van 3, kunnen peuters uitstekend lopen en rennen, vaak al met twee benen tegelijk springen en misschien zelfs al fietsen met zijwieltjes. Je kind is waarschijnlijk erg energiek en continu in beweging. Dat is goed voor de ontwikkeling, want hoe meer er wordt geoefend met deze vaardigheden, hoe beter je kind daarin wordt.

Wil je de motorische ontwikkeling van je kind ondersteunen? Neem dan zeker deel aan de talloze spelletjes die hij of zij speelt. Ga samen naar de speeltuin of het park en laat je kind lekker klauteren en rennen. Of neem een fietsje of step mee en laat je kind racen op de stoep.

De fijne motoriek van peuters

Naast de grove motoriek maken peuters ook ontwikkelingen door in hun fijne motoriek. Zo beheerst je kind waarschijnlijk nu de pincetgreep: hij of zij kan voorwerpen prima oppakken met de duim en wijsvinger. Dit helpt bij het bouwen van torens, het kleuren, het maken van puzzels en het zelf aan- en uitkleden. 

Om de fijne motoriek verder te ontwikkelen, kun je samen met je kind knutselen, kleien of vingerverven. Ook het spelen met kleine voorwerpen zoals kralen of blokken kan hierbij helpen. Zorg er wel voor dat deze objecten groot genoeg zijn, zodat je kind zich niet kan verslikken. Kinderen van deze leeftijd kunnen namelijk nog steeds dingen in hun mond stoppen.

Zindelijkheidstraining

Rond het derde levensjaar is ook het moment aangebroken om te beginnen met zindelijkheidstraining. Dit is een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van je kind en het kan soms wat tijd kosten om dit onder de knie te krijgen. Sommige kinderen zijn hier wat vlotter mee dan andere kinderen, maar het is belangrijk dat je kind zindelijk is voor hij of zij begint op de basisschool.

Kinderen van 3 jaar oud zijn zich meestal goed bewust van hun toiletbehoeften en daarom zijn ze fysiek klaar voor zindelijkheidstraining. Wil je dit als ouder een handje helpen? Dan kun je bijvoorbeeld een wc-brilverkleiner en een krukje aanschaffen, zodat je kind zelfstandig naar de wc kan gaan. Het is belangrijk om geduld te hebben en positieve feedback te geven tijdens dit proces, ook als het soms wat langer duurt voordat je kind helemaal zindelijk is. Uiteindelijk zal je kind het helemaal zelf kunnen en ben je trots op deze mijlpaal in zijn of haar ontwikkeling.

De taalontwikkeling van je peuter

Naast de fysieke ontwikkeling, is ook de taalontwikkeling van een peuter in volle gang. Kinderen van 3 jaar oud kunnen steeds beter praten en begrijpen steeds meer woorden. Je kind begint waarschijnlijk ook al te experimenteren met zinnen en je zult al gauw echt gesprek kunnen voeren met je zoon of dochter.

Waar wordt geleerd, worden fouten gemaakt. Je kind zal zich vast en zeker vergissen in woorden, uitspraken en vervoegingen, maar dat hoort er allemaal bij. Je kunt je kind natuurlijk verbeteren, maar probeer dit wel op een positieve manier te doen.

Door veel te praten met je kind en boekjes voor te lezen, kun je de woordenschat van je peuter vergroten en zijn of haar taalontwikkeling stimuleren. Ook is het goed om oogcontact te maken en oprecht interesse te tonen in wat je kind vertelt. Dit helpt enorm bij het vergroten van het zelfvertrouwen van je kind.

De sociale ontwikkeling van je peuter

Op sociaal gebied maakt jouw peuter op deze leeftijd ook enorme sprongen. Je kind krijgt niet alleen een steeds grotere sociale cirkel, maar begrijpt ook steeds beter dat er ook rekening gehouden moet worden met anderen. Dit kan thuis weleens voor frustraties zorgen, omdat je kind ook leert dat dingen niet altijd gaan zoals hij of zij wil.

Je kind zal op deze leeftijd steeds beter snappen dat andere mensen ook gevoelens hebben en hoewel het ingewikkeld is, zal een peuter gaandeweg leren om empathie te tonen.  Natuurlijk is dit nog erg pril en zal je kind hier hulp bij nodig hebben. Door positieve sociale interacties en een goed voorbeeld van jou als ouder, kan je 3-jarige zich steeds beter ontwikkelen op dit gebied.

De cognitieve ontwikkeling van je peuter

Op jonge leeftijd ontwikkelt het brein zich in razend tempo. Dit is ook te merken bij een peuter, die steeds meer leert en ontdekt. Zo zal je kind op deze leeftijd steeds beter leren begrijpen hoe bepaalde dingen werken en welke invloed zijn of haar acties hebben. Dit helpt niet alleen in de dagelijkse bezigheden zoals bij aankleden of speelgoed opruimen, maar ook in het begrijpen van emoties, de wereld om zich heen en sociale interacties.

Je merkt aan je 3-jarige peuter ook echt dat hij of zij bijna klaar is voor de kleuterschool. Misschien toont je kind al interesse in tellen, schrijven, lezen en andere educatieve activiteiten. Het is belangrijk om dit als ouder op een speelse manier te ondersteunen, zodat de ontwikkeling van je kind gestimuleerd wordt. Dit kan door middel van spelletjes, voorlezen, knutselen of samen iets leren. Er zijn tal van educatieve spelletjes die geschikt zijn voor deze leeftijd en op de peuterspeelzaal wordt er ook al volop aandacht besteed aan de cognitieve vaardigheden van peuters.

Praktische tips voor de peuterontwikkeling op 3-jarige leeftijd

Zoals je kunt lezen, gebeurt er veel in de ontwikkeling van jouw peuter rond deze leeftijd. Het is dan ook belangrijk om hier als ouder op in te spelen en jouw kind te ondersteunen waar nodig. Hier volgen een aantal praktische tips die kunnen helpen bij de ontwikkeling van je peuter.

Biedt een veilige omgeving

De belangrijkste voorwaarde voor de ontwikkeling van je kind is een veilige omgeving. Biedt hulp en troost waar dit nodig is en laat weten dat je altijd voor je kind klaar staat. Zorg er ook zeker voor dat jouw huis en tuin veilige omgevingen zijn waar je kind zich vol vertrouwen kan ontwikkelen en mag experimenteren.

Geef ruimte voor zelfstandigheid

Het is goed om je peuter steeds meer ruimte te geven om zelf dingen te doen en te ontdekken. Dit stimuleert de zelfstandigheid en het zelfvertrouwen van je kind. Laat bijvoorbeeld je peuter zelf zijn of haar kleding uitzoeken, lekker zelfstandig spelen en ontdekken. Ook handig: laat je kind helpen met kleine klusjes in huis. 

Sta stil bij de mijlpalen

De jaren vliegen voorbij als je kinderen hebt. Je hoeft maar even te knipperen en het lijkt alsof je kind alweer een nieuwe mijlpaal heeft bereikt. Het is daarom fijn voor jezelf en elkaar om af en toe even stil te staan bij deze mijlpalen en de ontwikkeling van je kind bewust mee te maken. Geniet van de momenten samen met je kind. En vergeet ook zeker geen foto's te maken en deze bijzondere momenten vast te leggen.

Maak je geen zorgen

De besproken peutermijlpalen in dit artikel dienen als richtlijnen, maar het is volkomen normaal als sommige kinderen een iets ander tempo hebben. Realiseer je dat deze jaren snel voorbij vliegen en geniet van elke mijlpaal die je kind bereikt.

Lees ook: