Wendagen op de basisschool: dit wil je écht weten

Als jouw kind vier jaar wordt, breekt er een bijzondere tijd aan. Het hoofdstuk basisschool breekt aan. Dat is voor jouw kind én voor jezelf wennen. Het dagelijks ritme verandert flink voor iedereen en er ontstaat een andere dynamiek. Om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen, zijn er wendagen voor jouw kind om naar de basisschool gaat. Maar wat houdt zo'n wendag in? En wanneer mag jouw kind kennis gaan maken met de klas? Hoeveel wendagen zijn er en wat geef je mee? 

Wendagen op de basisschool

De overgang van een peuterspeelzaal, kinderopvang of het dagelijks leven thuis naar een basisschool is spannend voor kleine kinderen. Ineens is jouw kind een langere tijd van huis weg, in de aanwezigheid van heel veel andere kinderen en niet in de buurt van papa of mama. Dat jouw kind dit spannend vindt, is heel normaal.

Om alvast kennis te maken met de kinderen in de klas, de leerkracht, de school en de dagelijkse gang van zaken in de klas mag jouw kind vlak voor zijn of haar basisschooltijd begint, wennen op school. Dit worden de wendagen genoemd. Zo zorgen jullie ervoor dat je kind de school en zijn klas al een beetje kent. Het is tenslotte een grote stap. Elk kind heeft recht op maximaal 5 wendagen op de nieuwe basisschool. Deze dagen worden in overleg ingepland voor de vierde verjaardag van jouw zoon of dochter.

Vanaf wanneer wennen op de basisschool?

Wanneer jouw kind 3 jaar oud is, mag je hem of haar aanmelden voor de basisschool van jullie keuze. Kinderen in Nederland mogen namelijk vanaf 4 jaar naar de basisschool en zijn vanaf 5 jaar oud zelfs leerplichtig. Het wennen op school gaat van start wanneer jouw kind 3 jaar en 10 maanden oud is. Vanaf dat moment mag jouw kind halve of hele dagen meedraaien in de klas.

Hoe deze dagen precies geregeld zijn, verschilt per school. Sommige scholen nemen zelf contact op over het inplannen van de wendagen en andere scholen laten dit aan de ouders over. Er zijn echter ook scholen die geen wendagen aanbieden. Dit is vooral het geval in de grote steden. De meeste scholen bieden dit echter wel aan. Neem dus zeker contact op met het schoolhoofd of de leerkracht om de mogelijkheden te overleggen.



Je kind voorbereiden op de wendagen

Of jouw kind nu staat te trappelen om naar school te gaan of er een beetje moeite mee heeft: een goede voorbereiding is belangrijk. Zo zorg je er namelijk voor dat jullie allebei met een goed gevoel aan de grote dag beginnen. Maar hoe zorg je er als ouder nu voor dat deze dag voor iedereen fijn is?

Een goede voorbereiding is het halve werk

Het is belangrijk om jouw kind voor te bereiden als hij of zij voor het eerst gaat wennen op school. Neem dus ruim van tevoren de tijd om te vertellen over het reilen en zeilen op de basisschool. Leg bijvoorbeeld uit hoe het naar de wc gaan werkt, wat de regels in de groep zijn, wat je voor eten mee neemt, wanneer je hem of haar komt ophalen en hoe de juf of meester heet. Zo maak je de schoolervaring wat concreter.

Vertel over jouw schooltijd

Het kan jouw kind enorm helpen om te weten dat iedereen deze spannende periode mee heeft gemaakt. Vertel eens over jouw tijd op school en jouw ervaringen op de basisschool. Of laat oudere broertjes of zusjes vertellen over hun tijd bij de kleuters.

Maak het naar school gaan leuk

Het is vooral belangrijk dat jouw kind met een goed gevoel aan zijn of haar schooltijd begint. Maak de periode naar aanloop van de wendagen dan ook extra bijzonder. Shop samen een mooie broodtrommel, een toffe schooltas en andere spullen en neem alvast een kijkje op het schoolplein.

Zorg dat jouw kind er klaar voor is

Van kleuters wordt een bepaalde mate van zelfstandigheid verwacht. Zo is het belangrijk dat jouw kleuter zich zelfstandig kan aan- en uitkleden, zelf naar de wc kan gaan en geen middagdutje meer nodig heeft. Het is verstandig om, in aanloop naar de wendagen, dit alvast te oefenen met jouw kind. Zo hoeven jullie je daar geen zorgen over te maken.

Gaat het wennen (nog) niet goed?

Natuurlijk hoop je dat jouw kind een fantastische tijd heeft in de klas en na de wendagen met veel plezier naar school gaat. Het kan helaas ook zo zijn dat jouw kleuter het niet zo naar zijn of haar zin had in de klas. Misschien vond jouw kind het erg druk, duurde de schooldag te lang of had hij of zij een beetje moeite met het ritme in de groep. 

Wees gerust: als jouw kind voor het eerst naar school gaat, kan het zijn dat niet alles op rolletjes loopt. Daar zijn de wendagen ook juist voor bedoeld. Je kind heeft veel nieuwe indrukken te verwerken tijdens een korte periode en dat kan overweldigend zijn. Het zegt echter weinig over hoe het straks zal gaan als jouw kind de eerste échte schooldag heeft op de basisschool.

De wendagen zorgen ervoor dat het spannende eerste moment in de groep en bij de juf of meester achter de rug is. Zo kan jouw kind op een rustige manier beginnen aan de eerste schooldag op school. Dit maakt de overgang minder spannend en geeft jou als ouder de kans om voor de grote dag al een beetje los te laten. Voor je kind is het wennen, maar voor jezelf ook! Maak je dus geen zorgen als de wendagen niet zo lopen als je had gehoopt. Er zullen misschien wat traantjes vloeien (bij allebei), maar de meeste kinderen gaan na de wendagen met goede moed en veel plezier school.