Je kind wil geen sjaal, muts of handschoenen aan. Wat nu?

Nu de dagen weer korter en kouder worden is het de hoogste tijd om de sjaals, mutsen en handschoenen weer uit de kast te halen. We willen tenslotte dat ons kind, en wijzelf, goed beschermd zijn tegen de kou als we de deur uitgaan. Maar wat nu als jouw kind weigert om een sjaal, muts of handschoenen aan te trekken? Strijd bij het aankleden of het aantrekken van warme kleding komt vaak voor. Maar wat kun je als ouder doen om deze strijd te voorkomen? Wij geven in dit artikel tips voor wanneer jouw kind geen sjaal, muts of handschoenen aan wilt. 

Kind weigert sjaal, muts of handschoenen

Het is niet ongewoon dat jouw kind weigert een bepaald kledingstuk aan te trekken. Er zijn veel ouders die dagelijks worstelen met hun kind aankleden. Kinderen kunnen erg selectief en kieskeurig zijn als het aankomt op hun kleding. Vanaf een bepaalde leeftijd, meestal rond de kleuterleeftijd, ontwikkelen kinderen een eigen smaak en een duidelijke, eigen wil. Jouw dochter wil bijvoorbeeld alleen nog maar een prinsessenjurk aan of jouw zoon ontwikkelt ineens een duidelijk afkeer voor een bepaald type shirts. Soms wil jouw kind alleen nog maar laarzen aan, ook al in het hartje zomer. Geruststellend: het hoort bij de leeftijd en komt vaak voor.

Deze eigen smaak en sterke wil kan jouw kind ook laten gelden op het moment dat het tijd is om een jas, een sjaal of handschoenen aan te doen. Er zijn verschillende redenen waarom jouw kind weigert iets aan te trekken. Soms past het kledingstuk gewoon niet bij hun smaak, maar vaker weigert jouw kind iets aan te trekken om jouw grenzen uit te testen of omdat de muts, de sjaal of de handschoenen niet lekker zitten.

Tips om een sjaal, muts of wanten aan te trekken

Om samen tot een oplossing te komen, en jouw kind warm en comfortabel de deur uit te laten gaan, is het belangrijk om te ontdekken waarom jouw kind weigert iets te dragen. Is het omdat het kledingstuk niet lekker zit, omdat hij of zij het niet mooi vindt of om een andere reden? Ga erover in gesprek, als dit mogelijk is, en ontdek wat er aan de hand is.

Neem de proef op de som

Als jouw kind na een gesprek nog steeds weigert om warm aangekleed de deur uit te gaan, kun je ook de proef op de som nemen. Soms kan leren door te ervaren ook waardevol zijn binnen de opvoeding. Neem een muts, een sjaal en handschoenen mee in een tas voor de zekerheid, en stap de deur uit. Als jouw kind het koud krijgt, ben jij in ieder geval goed voorbereid en heeft jouw kind geleerd dat jouw advies voor het dragen van een sjaal of muts niet voor niets was... 

Oncomfortabele wanten

Soms kan een kledingstuk oncomfortabel zijn. Sjaals, mutsen en handschoenen kunnen kriebelen, niet goed passen of juist veel te warm zijn. Vraag jouw kind ernaar: misschien is een andere sjaal of muts een stuk comfortabeler? Wellicht heeft jouw kind liever handschoenen aan dan wanten, blijkt dat de oplossing te zijn. Maak dit bespreekbaar op een neutraal moment en niet op het moment dat jullie de deur uitgaan. Praat er bijvoorbeeld tijdens het eten over en vraag naar de voorkeuren van jouw kind.

Laat jouw kind meebeslissen

Dat brengt ons bij ons laatste advies: laat jouw kind vooral meebeslissen over wat hij of zij draagt. Door samen kledingstukken uit te zoeken, weet je zeker dat jouw kind iets mooi vindt en iets graag draagt. Wil je zelf iets meer input hebben in de keuzes tijdens het winkelen? Geef jouw zoon of dochter dan twee of drie keuze opties om uit te kiezen. Zo komen jullie er samen vast wel uit.

Met deze tips hopen we jullie inspiratie te geven om discussies en strubbelingen bij het aantrekken van bepaalde kledingstukken tegen te gaan. Mocht jij een gouden tip hebben voor onze lezers? Dan zijn wij natuurlijk reuze benieuwd! Deel jouw ervaringen en tips op ons forum.