Herfstvakantie tip: deze avontuurlijke gezinscamping midden in de natuur is magisch

Speelgoed minimaliseren: praktische stappen om te ontspullen met het gezin

Een opgeruimd huis, zorgt voor meer rust en ruimte. Vooral met een gezin kan een huis snel een chaos vormen met rondslingerende spullen. Als we het hebben over opruimen, vormt speelgoed vaak letterlijk en figuurlijk  een flinke hobbel.  Minder speelgoed in huis betekent niet alleen meer ruimte, maar het heeft ook andere voordelen. Het maakt kinderen creatiever, zorgt voor makkelijker opruimen, en het helpt zelfs geld te besparen. In deze blog vertellen we niet alleen waarom minder speelgoed goed is voor gezinnen, maar geven we ook praktische tips om te ontdekken hoe je het beste met het gezin speelgoed kunt minimaliseren. Ontspullen met het gezin, hoe pak je dat aan?

Wat is ontspullen?

De laatste jaren in minimalisme een grote trend in binnen- en buitenland. Maar wat is minimalisme eigenlijk? Minimalisme is een leefstijl waarbij je bewust kiest om te leven met minder spullen. In plaats van bezit ligt de focus meer op aandacht en tijd, zoals met dierbaren en ervaringen. In een tijd waarin consumentisme een grote rol speelt in ons leven en iedereen het altijd druk lijkt te hebben, kan minimalisme juist rust en helderheid bieden.

Door invloeden van onder andere Marie Kondo en The Minimalists zien steeds meer mensen de voordelen in van minder bezitten en minder moeten. Ontspullen sluit naadloos aan op het minimalisme. Het is het proces waarbij je kritisch kijkt naar de spullen die je bezit en bewust keuzes maakt om deze te verminderen. Het doel van ontspullen is, net als bij minimalisme, meer rust, ruimte en vrijheid creëren in je leven. En vooral in een gezin kan dat soms heel erg nodig zijn.

5 praktische tips om te ontspullen op speelgoed

Klinken meer rust, meer vrijheid en minder rommel je goed in de oren? Dan kun je eigenlijk direct beginnen met ontspullen in huis. Kun je wel een steuntje in de rug gebruiken? Dan delen wij graag 5 praktische tips om te ontspullen op speelgoed met het gezin.

Betrek het gezin erbij

Jij kunt heel enthousiast zijn over het idee van ontspullen in huis, maar het is belangrijk dat de andere gezinsleden ook meedoen. Ontspullen kan namelijk een flinke klus zijn en het liefst wil je natuurlijk dat iedereen in het gezin een bijdrage levert. Bovendien is het niet fijn als jij beslist dat bepaalde spullen van anderen in het gezin weg mogen.

Bespreek samen met je partner en je kind het doel van ontspullen en leg uit waarom jullie hiermee aan de slag gaan. Door dit gezamenlijk te doen, voelt iedereen zich betrokken bij het proces en zal je kind eerder bereid zijn om afscheid te nemen van speelgoed dat niet meer wordt gebruikt.

Maak categorieën

Begin niet zomaar lukraak met het uitzoeken van speelgoed, maar maak eerst overzichtelijke categorieën. Denk bijvoorbeeld aan Lego, knutselspullen, poppen en auto’s. Door deze categorieën te maken kun je gerichter te werk gaan en voorkom je dat je steeds weer opnieuw dezelfde speelgoedstukken tegenkomt. Het is gelijk ook een goed moment om het speelgoed in huis op te ruimen en overzichtelijk op te bergen.

En het speelgoed wat je niet langer kunt gebruiken in huis? Dat kun je weggooien, weggeven, ruilen of verkopen. Ook dat zijn handige categorieën om aan te houden bij het ontspullen van speelgoed. En misschien levert het verkochte speelgoed nog een leuk zakcentje op!

Maak er een spel van

Niet iedereen vindt opruimen en ontspullen even leuk. Daarom kan het helpen om het proces leuker te maken door middel van een spel. Zo kun je bijvoorbeeld een wedstrijdje houden wie het meeste speelgoed kan uitzoeken en wegdoen. Of maak er een speurtocht van waarbij je kind op zoek moet gaan naar spullen die weg kunnen. Op deze manier wordt ontspullen leuk voor jong en oud.

Hanteer de 'één erin, één eruit' regel

Om te voorkomen dat de hoeveelheid speelgoed in huis weer snel toeneemt, kun je met het gezin afspreken om de 'één erin, één eruit' regel te hanteren. Dit houdt in dat wanneer er nieuw speelgoed wordt aangeschaft, er iets anders weg moet. Zo blijft de hoeveelheid speelgoed beperkt en voorkom je dat het huis weer snel vol raakt met spullen.

Doneer of ruil speelgoed

In plaats van al het speelgoed weg te gooien, kun je er ook voor kiezen om het te doneren aan een goed doel. Rond de feestdagen zamelen diverse scholen speelgoed in voor gezinnen die het minder breed hebben, maar je kunt het speelgoed ook doneren aan een Speelgoedbank of aan het Leger des Heils.

Speelgoed ruilen is ook een fantastische optie om speelgoed te minimaliseren. Door spullen te ruilen met andere gezinnen geef je jouw speelgoed een tweede leven en krijgt jouw kind iets nieuws om mee te spelen. Door speelgoed te doneren of te ruilen leer je direct je kind op een praktische en fijne manier dat het goed is om andere mensen te helpen en spullen te delen.