5 tips voor een effectieve ochtendroutine met kinderen

De ochtend is voor veel ouders een uitdagend moment van de dag. Waar je voorheen een vaste routine had om op tijd de deur uit te komen, is dit met kinderen een stuk ingewikkelder. De kinderen aankleden, ontbijten, de broodtrommels vullen (en eventueel een gymtas klaar maken) en jezelf van een outfit voorzien. In alle hectiek is het soms lastig om alles op rolletjes te laten lopen. Daarom delen wij in dit artikel 5 tips voor een effectieve ochtendroutine met kinderen. Zo begint iedereen ontspannen en goed voorbereid aan de (school)dag, ook jijzelf!

Het belang van een goede ochtendroutine

Een effectieve ochtendroutine kan van onschatbare waarde zijn voor de rest van de dag. Door ervoor te zorgen dat alles ‘s ochtends op rolletjes loopt, heeft jouw dag en die van de rest van het gezin, een positieve start.

Door elke dag op min of meer dezelfde manier te starten raakt iedereen in het gezin gewend aan een bepaalde routine en gewoontes. Hierdoor worden tandenpoetsen, wassen, aankleden, ontbijten en tassen inpakken uiteindelijk op de automatische piloot gedaan. Iedereen weet tenslotte wat er van hem of haar wordt verwacht. Dit vermindert stress, discussies en geeft rust.

5 tips voor een ochtendroutine met kinderen

De ochtendroutine ziet er voor iedereen anders uit, omdat per fase andere activiteiten nodig zijn. Met een baby doorloop je een andere ochtend dan met pubers in huis. Je wilt tenslotte dat de routine past bij jouw gezin en jullie behoeften. Toch zijn er enkele algemene tips te geven die jouw ochtendroutine met kinderen soepel laten verlopen.

Op tijd opstaan

Het liefst blijf je ‘s ochtends natuurlijk zo lang mogelijk in bed liggen, maar dat komt de structuur van de ochtend helaas vaak niet ten goede. Voor een vliegende start van de dag en een effectieve ochtendroutine met kinderen, is het daarom slim om op tijd op te staan.

Door ‘s ochtends vroeg uit bed te komen heb je even het rijk voor je alleen. Je kunt rustig wakker worden, genieten van een kopje koffie en de dag voorbereiden zonder dat het direct een drukte van jewelste is. Dat doet jouw humeur goed, maar helpt ook om de rest van de ochtend op rolletjes te laten lopen.

Regelmaat inbouwen

Een ochtendroutine werkt het beste als elke ochtend er min of meer hetzelfde uitziet. Zo kan iedereen wennen aan een bepaald ritme en de taakjes. Door een vaste structuur aan te houden, zijn er bovendien minder discussies en ruzies zo vroeg op de dag. Denk aan tanden poetsen en aankleden voordat je naar beneden gaat, samen de tafel dekken (of de avond van te voren alvast klaarzetten) en ontbijten om vervolgens de broodtrommels te vullen terwijl de kinderen even kunnen spelen.

Kleding klaarleggen

Het aankleden van je kind kan ‘s ochtends een ware strijd zijn. Discussies over wat er wordt gedragen, favoriete sokken die ineens verdwenen zijn en moeite met knoopjes en ritsen zorgen voor de nodige stress. Door de avond van tevoren alle kleding al klaar te leggen kun je veel van deze spanningen wegnemen.

Zoek ‘s avonds al samen met jouw kind een outfit uit voor de volgende dag. Dit is idealiter een outfit die hij of zij zelf kan aantrekken. Leg deze kleding klaar op de kamer en je kind kan de volgende ochtend zich zelfstandig aankleden.

Een schema gebruiken

Een ochtendroutine werkt het beste als iedereen weet wat er van hem of haar wordt verwacht. Door een schema op te stellen maak je eenvoudig inzichtelijk wat er ‘s ochtends gedaan moet worden. Dit schema kun je zelf in elkaar knutselen, maar je kunt ook gebruikmaken van een magnetisch planbord voor kinderen.

Met een schema of planbord kun je jouw kind ‘s ochtends een stuk zelfstandigheid geven. Hij of zij weet wat er wordt verwacht en kan hier zelf mee aan de slag gaan. Gebruik icoontjes voor tandenpoetsen, aankleden, haren kammen en ontbijten als jouw kind nog niet kan lezen.

Het ontbijt voorbereiden

Een groot deel van de tijd ‘s ochtends zijn jullie kwijt aan het ontbijt. Dat is goed: ontbijten is tenslotte belangrijk en een goede start van de dag. Maar als je hier tijd kunt besparen is dat natuurlijk mooi meegenomen.

Door het ontbijt de avond van tevoren al voor te bereiden bespaar je ‘s ochtends veel tijd. Dek ‘s avonds de tafel al. Dan kunnen jullie ‘s ochtends direct aanschuiven. Je kunt zelfs het ontbijt zelf al voorbereiden. Maak bijvoorbeeld de avond van tevoren al een smoothie of bereid jouw kom havermoutpap alvast voor. Goede voorbereiding zorgt voor een goede start van de dag met kinderen.