Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

5 tips om jouw kind te helpen bij spanning voor Sinterklaas

Veel kinderen kijken elk jaar reikhalzend uit naar Sinterklaas. Deze periode in december is hun favoriete tijd van het jaar en ze kunnen niet wachten om hun schoen te zetten, de pieten een handje te geven en cadeautjes te krijgen. Maar deze periode brengt vaak ook veel spanning met zich mee. Vindt jouw kind het spannend of eng als Sinterklaas in het land is? Dan is dat helemaal niet ongewoon. In dit artikel geven we je graag tips om als ouder om te gaan met alle emoties die bij het sinterklaasfeest komen kijken.

Hoe merk je spanning voor Sinterklaas bij jouw kind?

Ieder kind is anders en gaat anders om met blijdschap, verdriet, boosheid en spanning. Sommige kinderen verheugen zich in de zomer al op de feestdagen, terwijl andere kinderen het maar eng en overweldigend vinden. Als jouw kind zich zorgen maakt over Sinterklaas of erg gespannen is, merk je dit meestal in zijn of haar gedrag. 

  • Je kind is is emotioneler dan normaal en heeft last van huilbuien of woedeaanvallen.
  • Je zoon of dochter heeft moeite met in slaap komen of doorslapen.
  • Je kind klaagt over buikpijn, hoofdpijn of andere pijntjes waar geen duidelijke fysieke oorzaak voor lijkt te zijn.
  • Je kind is drukker dan gebruikelijk en kan zich maar slecht focussen op school of op taakjes thuis.
  • Je zoon of dochter kan moeite krijgen met eten, zindelijkheid of andere alledaagse dingen die normaal gesproken prima gaan.

Naast deze tekenen dat jouw kind misschien niet zo lekker in zijn of haar vel zit in deze periode, kan het ook zijn dat jouw kind ineens heel veel vragen stelt over Sinterklaas en 5 december. Als kinderen zich onzeker voelen over iets, zullen ze er veel over nadenken. Jouw zoon of dochter kan ineens heel geïnteresseerd zijn in de herkomst van Sinterklaas, het werk van de pieten en of de cadeautjes wel op tijd kunnen worden bezorgd. 

Tips om de spanning van jouw kind voor Sinterklaas te verminderen

Merk je dat jouw kind in aanloop naar 5 december erg gespannen is? Of heeft hij of zij veel vragen en onzekerheden over het feest? Dan kun je gelukkig veel doen om deze spanning en onzekerheid weg te nemen. Wij delen enkele tips om hiermee om te gaan als ouder. 

Erken de emoties van jouw kind

Blijdschap en enthousiasme zijn heel normale emoties rond de feestdagen, maar dat geldt ook voor spanning, angst en onzekerheid. Het is heel begrijpelijk dat jouw kind een mix van emoties voelt. Ieder kind gaat tenslotte anders om met de drukte, opwinding en plannen rondom Sinterklaas. Het is daarom belangrijk om deze periode de tijd te nemen om echt even te praten over de emoties van je kind. Wat voelt jouw zoon of dochter? Wat vindt hij of zij leuk aan Sinterklaas? En wat is er misschien een beetje spannend of minder leuk? Zo kan jouw kind zijn of haar hart luchten en weet jij beter wat er speelt.

Praat over Sinterklaas en het feest

Naast praten over de emoties van jouw kind kan het ook enorm helpen om te praten over het sinterklaasfeest zelf. De meeste kinderen weten wel wie Sinterklaas is, maar hebben veel vragen over zijn afkomst, de pieten, de cadeautjes, het paard en het thuisland van Sinterklaas. Dit kan ook de nodige spanningen met zich meebrengen. Zo vinden veel kinderen het bijvoorbeeld spannend dat de pieten hun huis binnenkomen om hun schoen te vullen. Of ze zijn bang dat ze geen cadeautjes krijgen omdat ze stout zijn geweest. Door middel van een goed gesprek kun je deze tradities uitleggen en misverstanden oplossen. 

Laat jouw kind beslissen

Je wilt als ouder natuurlijk dat jouw kind een gedenkwaardige Sinterklaas heeft. Maar je wilt hem of haar ook niet overstelpen met activiteiten, drukte en indrukken. Daarom is het raadzaam om jouw kind mee te laten beslissen over de activiteiten en plannen in aanloop naar 5 december. En plan vooral ook niet te veel activiteiten in die paar weken. 

Door jouw kind meer controle te geven over de planning en de activiteiten rondom Sinterklaas kun je de spanning voor een deel wegnemen en het enthousiasme juist vergroten. Laat jouw kind bijvoorbeeld beslissen of hij of zij de intocht in het echt wil zien of op televisie wil bekijken. En overleg samen hoe vaak en wanneer de schoen mag worden gezet.

Houd vast aan eigen tradities en structuur

Kinderen hebben een bepaalde mate van structuur en houvast nodig om zich zeker te voelen. Dat geldt voor etenstijd, bedtijd, schooltijd en ook voor speciale festiviteiten. Door een herkenbare structuur rond Sinterklaas te creëren, voelt jouw kind zich zekerder en minder gespannen.

Eigen tradities en structuur rondom het sinterklaasfeest kun je op allerlei manieren invullen. Gebruik bijvoorbeeld een aftelkalender om jouw zoon of dochter inzicht te geven in het aantal dagen tot Sinterklaas. Spreek vooraf de dagen af dat de schoen mag worden gezet. En versier samen het huis om helemaal in de feeststemming te komen. 

Creëer een veilige omgeving

De beste manier om met de onzekerheid en spanning van jouw kind om te gaan, in nagenoeg alle situaties, is door een veilige omgeving te creëren waarin jouw kind zich geborgen voelt. In een veilige omgeving kan jouw kind altijd bij jou terecht met vragen en is ruimte voor allerlei emoties. 

Bovendien kun je thuis juist een plek creëren waar kinderen even kunnen ontspannen en waar het sinterklaasfeest misschien niet zo overweldigend aanwezig is. Laat jouw kind weten dat Sinterklaas echt niet in zijn grote boek bijhoudt wie er zoet of stout is geweest. En dat de pieten niet op het dak luisteren naar wat jouw kind zegt en hoe hij of zij zich gedraagt. Deze oude fabeltjes over Sinterklaas veroorzaken juist veel onrust bij veel kinderen.