Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

Poepen op het potje, hoe pak je dat aan?

Zindelijk worden is een belangrijke mijlpaal in het leven van een peuter. Hoewel veel kinderen gemakkelijk de overgang maken van luiers naar het gebruik van het potje of het toilet, zijn er anderen die moeite hebben met deze stap. Veel kindjes maken meteen de ‘klik’ in het zindelijk worden met plassen, maar hebben problemen met poepen op het potje. In deze blogpost geef ik 5 mogelijke oorzaken waarom sommige peuters moeilijkheden ondervinden bij het zindelijk worden met poepen en geef ik tips hoe jij je kind hierbij kan ondersteunen.

Angst en spanning rondom het poepen

Angst en spanning zijn een van de belangrijkste oorzaken van moeilijkheden bij het zindelijk worden voor stoelgang bij peuters. Je kindje kan bang zijn voor het toilet of het potje, maar ook het geluid dat gepaard gaat met het vallen van poep in het potje of het toilet kan spannend zijn. Ook kan een peuter de geur storend vinden of zelfs bang zijn voor het verlies van controle. Deze angst en spanning kunnen het proces van zindelijk worden vertragen of zelfs volledig blokkeren.

Tip #1: Creëer een positieve en ondersteunende omgeving

Ouders kunnen een positieve en ondersteunende omgeving creëren om angsten en spanningen te verminderen. Moedig open communicatie aan, geef lof en beloningen voor succesvolle pogingen en vermijd straffen of kritiek bij ongelukjes. Door een veilige en geruststellende sfeer te creëren, moedig je je peuter aan om zich comfortabeler te voelen tijdens het zindelijkheidsproces.

Geen toiletroutine

Een andere factor die van invloed kan zijn, is een slechte of ontbrekende toiletroutine. Sommige peuters ontwikkelen onregelmatige of onvoldoende gewoonten rond het gebruik van het toilet. Zo zijn er veel peuters die de drang om naar het toilet te gaan negeren of moeite hebben met het herkennen van de signalen van hun lichaam. Hierdoor vinden er vaker ongelukjes plaats. Dit kan dan weer bijdragen tot de angst om het potje of het toilet te willen gebruiken. Een gebrek aan consistentie en routine kan het zindelijkheidsproces bemoeilijken.

Tip #2 : Stel een consistente toiletroutine in

Het is essentieel om een consistente toiletroutine in te stellen, waarbij je je peuter regelmatig naar het toilet begeleidt. Help je kind om de signalen van zijn lichaam te herkennen en moedig aan om op het toilet te gaan als hij de drang voelt. Zorg voor voldoende tijd en privacy zodat je peuter zich op zijn gemak voelt tijdens het toiletbezoek.

Obstipatie

Een andere belangrijke oorzaak van problemen met zindelijkheid voor stoelgang is obstipatie. Peuters die regelmatig harde, pijnlijke ontlasting ervaren, kunnen angst ontwikkelen voor het hebben van stoelgang. Om pijn te vermijden, kunnen ze de drang om naar het toilet te gaan onderdrukken, wat het zindelijk worden bemoeilijkt. Hierdoor ontstaat er al snel een vicieuze cirkel aangezien de constipatie steeds erger wordt als de peuter niet poept. 

Tip #3: Voorkomen van obstipatie/constipatie

Het is belangrijk om obstipatie aan te pakken als dit een probleem is. Zorg voor een vezelrijk dieet met voldoende vochtinname. Bespreek eventuele zorgen met een kinderarts. Soms kan een tijdelijk laxerend middel nodig zijn om de stoelgang te vergemakkelijken. Een gezonde darmfunctie kan helpen bij het verminderen van angst en het vergroten van het vertrouwen van je peuter.

Veranderingen of stressvolle gebeurtenissen

Veranderingen in het leven van een peuter, zoals verhuizen, het krijgen van een broertje of zusje, of andere stressvolle gebeurtenissen, kunnen het zindelijk worden voor stoelgang beïnvloeden. Peuters kunnen gevoeliger zijn voor stress en kunnen hierdoor moeilijkheden ervaren bij het aanleren van nieuwe vaardigheden, zoals zindelijkheid. Ook een terugval in de zindelijkheid kan door deze gebeurtenissen plaatsvinden. Een peuter die al even zindelijk was, kan door een plotselinge, stressvolle gebeurtenis ongelukjes hebben ondanks dat hij al even zindelijk was.

Tip #4 : Houd rekening met veranderingen en stress

Als er grote veranderingen of stressvolle gebeurtenissen in het leven van je peuter plaatsvinden, wees dan extra geduldig en begripvol. Bied troost en zorg voor een stabiele omgeving. Het kan zijn dat je wat extra tijd en ondersteuning moet geven tijdens deze periodes van aanpassing.

Gebrek aan ouderlijke begeleiding

Soms kan het gebrek aan adequate begeleiding van ouders of verzorgers het zindelijkheidsproces bemoeilijken. Ouders kunnen onzeker zijn over hoe ze hun kind moeten ondersteunen bij het zindelijk worden voor stoelgang en kunnen daardoor inconsistent of onvoldoende begeleiding bieden. Dit gebrek aan duidelijke instructies en begeleiding kan leiden tot verwarring en frustratie bij zowel de peuter als de ouder, waardoor het moeilijker wordt om zindelijk te worden voor stoelgang.

Tip #5 : Zoek professionele begeleiding

Als je merkt dat je peuter langer wordt belemmerd met zindelijk worden met het poepen, dan is het raadzaam om professionele begeleiding te zoeken. Denk bijvoorbeeld eens aan een zindelijkheidscoach. Als gecertificeerd zindelijkheidscoach creëerden we een specifieke cursus rond zindelijk worden en het poepen. Dit hebben we gedaan om ouders van alle handvatten te voorzien om hun peuter op een positieve en leuke manier zindelijk te leren worden voor stoelgang.

Het zindelijk worden voor stoelgang kan een complex proces zijn, en sommige peuters kunnen hier moeilijkheden mee ervaren. Misschien herken je enkele oorzaken en begrijp je nu beter waarom die stoelgang moeilijker gaat. Door de verschillende oorzaken van moeilijkheden bij het zindelijk worden voor stoelgang te begrijpen en de juiste begeleiding te bieden, kun je je peuter helpen deze belangrijke mijlpaal te bereiken. Als ouder is het belangrijk om geduldig, ondersteunend en consistent te zijn.

Als je merkt dat je peuter moeilijkheden blijft ondervinden met zindelijk worden voor stoelgang, raad ik steeds aan om professionele hulp in te schakelen. Natuurlijk staan we klaar om de specifieke behoeften en uitdagingen van je kind te begrijpen en leer ik je graag effectieve strategieën aan om het zindelijk worden voor stoelgang te bevorderen. Happy Potty training!

Lees ook: