Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

Wanneer schrijf je je kind in voor de basisschool?

Voor het eerst naar de basisschool is een grote stap voor jouw kind. Als ouder wil je hier dus ook de juiste keuzes in maken. Het is belangrijk om ruim op tijd te beginnen met het uitzoeken van een basisschool en om de aanmelding tijdig te regelen. Zo weet je zeker dat jouw kind op de school van jullie keuze terechtkomt. Maar hoe kies je een school uit en wanneer schrijf je je kind in voor de basisschool?

Een basisschool uitkiezen

Een basisschool uitkiezen die past bij jullie overtuigingen en bij jouw kind is niet eenvoudig. Er is in Nederland veel keuze qua scholen en er zijn uiteenlopende factoren die meespelen wanneer je een basisschool kiest. Als jij je gaat oriënteren op het aanbod, neem dan zeker de volgende zaken in overweging.

Oriëntatie

Nederland is rijk aan veel verschillende soorten scholen. Het onderwijs op deze scholen wordt vormgegeven aan de hand van het geloof, een bepaalde levensfilosofie of een specifiek onderwijsconcept. Zo is er voor ieder wat wils in de buurt. Oriënteer je goed op het aanbod, de lesmethodes en de aanvullende activiteiten. Kies vooral een school die past bij jouw kind.

Locatie

Het is belangrijk om een school te kiezen die past bij jullie overtuigingen, maar wees vooral ook praktisch. Jouw zoon of dochter gaat vijf dagen per week naar school en het wegbrengen en ophalen kost veel tijd. Kies het liefst een school die in de buurt is zodat je niet te veel tijd op een dag bezig bent met wegbrengen en ophalen. Bovendien is het ook fijn als jouw kind op latere leeftijd zelf naar school kan lopen of fietsen en met klasgenootjes in de buurt kan spelen.

Een voorproefje

Als je een paar scholen op het oog hebt, maak dan zeker een afspraak voor een rondleiding of een gesprek. Zo krijg je een idee van de sfeer op school, de docenten waar jouw kind les van gaat krijgen en de kinderen op de school. Je krijgt pas echt een indruk van een school als je er zelf rond kunt kijken. Neem vooral ook jouw zoon of dochter mee. Observeer hoe er met jouw kind wordt omgegaan en hoe hij of zij zich voelt op school. De meeste scholen organiseren jaarlijks open dagen, maar aarzel zeker niet om zelf een kennismakingsgesprek aan te vragen.

Wanneer inschrijven voor de basisschool?

Vanaf vier jaar mag jouw zoon of dochter naar school en vanaf vijf jaar is jouw kind leerplichtig. Het is belangrijk om op tijd te beginnen met het uitzoeken van scholen en om al vroeg de inschrijving te regelen. Je kind zal minimaal tien weken voor dat hij of zij vier jaar is ingeschreven moeten zijn voor een basisschool, maar eerder mag natuurlijk ook. Kinderen mogen echter niet voor drie jaar ingeschreven worden. In sommige gemeentes wordt er een brief gestuurd naar gezinnen om hen te helpen herinneren aan de inschrijving, maar dit is zeker niet overal zo.

Het is belangrijk om rekening te houden met wachtlijsten en volle klassen, vooral in de grote steden. Hier is de inschrijving voor basisscholen behoorlijk competitief. Sommige scholen zijn enorm populair en werken met wachtlijsten of lotingsystemen. Bereid je hierop voor, begin op tijd met de oriëntatie en houd zeker nog enkele scholen achter de hand.

Hoe meld je jouw kind aan voor de basisschool?

Heb je de perfecte school voor jouw kind gevonden? Dan is het tijd om jouw zoon of dochter aan te melden. Controleer altijd of je vrije keuze hebt qua basisschool. In sommige gemeentes in Nederland zijn er afspraken gemaakt over de verdelingen van leerlingen per wijk of wordt er gewerkt met een lotingsysteem. Vaak wordt dit gedaan in grote steden waar veel inschrijvingen zijn voor de basisschool.

In de meeste gemeentes meld je jouw kind echter zelf aan bij de school van jullie keuze. Bij de inschrijving, zowel digitaal als via een fysiek formulier, is het belangrijk om het burgerservicenummer van jouw kind door te geven. Vul alle gegevens naar waarheid en zo volledig mogelijk in en lever de inschrijving in. Na verwerking ontvang je een bericht over de plaatsing van jouw kind. Dan is het slechts nog afwachten tot die speciale eerste schooldag!