Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

Stekken met je kinderen, zo pak je dat aan

In heel Nederland komen steeds meer groene schoolpleinen. Ook in de klas en thuis zie je steeds vaker planten. Het is ontzettend leuk die te stekken, want dan zie je hoe die plant groeit en hoe je soms alleen al met een blad een nieuwe plant krijgt. Iedere plant heeft wel zijn eigen wijze van stekken. Als je dat niet goed doet, gebeurt er niets. Samen met je kind is het nog leuker om met de natuur aan de slag te gaan. Het is heerlijk om met je handen in de aarde bezig te zijn. Wist je dat planten goed zijn voor de luchtzuivering? En dat iedere plant een Latijnse naam heeft? Ontdek wat je nodig hebt om te stekken met je kinderen en hoe je dit aanpakt. Geniet van de voorpret én het stekken!

Wat heb je nodig om te stekken?

We beginnen met een plant die je kind leuk vindt, denk bijvoorbeeld aan de vrolijke pannenkoekenplant. Als je de plant goed bekijkt, weet je direct hoe hij aan zijn naam komt. De blaadjes zijn net pannenkoeken. Die plant heeft naast de grote moederplant vlak bij de stam, jonge plantjes. Ze hebben al eigen wortels en je kunt ze voorzichtig uit de grond halen. Het is een relatief makkelijke plant om te stekken en je hebt er al snel plezier van.

Kinderen betrekken bij het proces

Pak een potje erbij (met onderin een gat) en goede potgrond (te koop bij tuincentra en tegenwoordig ook bij vele supermarkten). Doe de aarde in het potje en laat je kind het plantje erin zetten. Druk het goed vast en zorg dat er een rand overblijft. Dit is essentieel voor het water wat er nog even bij mag. In het begin heeft een jong plantje/stekje meer water nodig om de groei te stimuleren. Het is leuk om je kind bij dit proces te betrekken en te vertellen wat je stap voor stap gaat doen met elkaar om tot een nieuw stekje te komen. Dan kan je kind (afhankelijk van de leeftijd) dit binnenkort zelf proberen! Extra leuk: je kind zal regelmatig kijken of het plantje goed groeit. Hier samen voor zorgen is hartstikke leuk.

Budgetproof stekken

Je hebt helemaal niet zoveel nodig om aan de slag te gaan met stekken. Het plantje is een must, maar een potje kan je ook scoren bij de kringloop. En misschien wil iemand wel een plantje doneren of kunnen jullie binnenkort stekjes ruilen!

De siernetel stekken met je kind

De blaadjes zijn prachtig van kleur en hij krijgt vlug wortels. In de zomer kan hij buiten staan en in de winter wil hij graag weer naar binnen. We hebben het over de siernetel. Een hele andere plant dan de pannenkoekenplant, waardoor jullie extra uitgedaagd worden om een andere stektechniek toe te passen. Je knipt een topstek af (een topstengel met vijf blaadjes eraan), de onderste twee blaadjes haal je eraf en je zet het stekje in het water. Hij krijgt wortels op de plaats waar de blaadjes zaten, dus zorg dat hij diep genoeg in het water staat. Na een weekje ontwikkelt de plant wortels, dat is heel leuk om te zien voor je kind. Als hij genoeg wortels heeft, kan hij in een potje, waarin je aarde gedaan hebt. Deze plant wil graag vochtig staan, zeker weer in het begin. Er zijn zoveel leuke plantjes die je goed kunt stekken. Welke plant kiezen jullie? 

Stekjes ruilen

Zo kun je het stekken steeds uitbreiden en krijg je veel plantjes. Je kind kan ze ruilen op school of in een stekkastje buiten zetten. Er worden ook ruilbeurzen georganiseerd door heel het land.

Leuke weetjes over planten ontdekken

De fluweelplant voelt heel zacht aan, zijn thuisland is Indonesië. Zoek eens met elkaar op waar het land ligt! Of ontdek welke reis de plant heeft afgelegd om in Nederland te komen. De plant heeft een prachtige paarse kleur. Je kan de plant of alleen een blad natekenen of fotograferen.

En zo zijn er ontzettend veel leuke activiteiten te verzinnen rondom het stekken. Samen maak je er een avontuur van om de plantjes te verzorgen (elke plant heeft andere zorg nodig, ontdek wat er nodig is om de groei te stimuleren en betrek je kind gezellig bij dit proces), maar ook te stekken. Alles wat je aandacht geeft, groeit!

Ik hoop dat jullie enthousiast zijn geworden voor het stekken en planten verzorgen. Het is hartstikke leerzaam om met de natuur bezig te zijn en hier goed voor te zorgen. Geniet van al het groen en de natuur!