Zo kies je goede kinderschoenen voor de winter

Nu de winter voor de deur staat is het belangrijk om warme kleding en goede schoenen aan te schaffen voor iedereen in het gezin. De temperatuur in Nederland kan in de wintermaanden flink zakken. Met een goede voorbereiding is jouw gezin helemaal klaar voor de kou, ijs en sneeuw. Maar waar let je op bij het kopen van goede kinderschoenen voor de winter? Wij geven tips.

Het belang van goede schoenen

Een stevige jas, een warme sjaal en comfortabele handschoenen zijn onmisbaar tijdens de wintermaanden, maar goede schoenen zijn minstens zo belangrijk. Met stevige laarzen of stoere boots houd je de voeten van jouw kinderen warm en comfortabel, maar ondersteun je ook een goede ontwikkeling van de voeten.

Schoenen zijn bepalend voor de stand van de voeten en het postuur van je kind. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat slecht passende schoenen kunnen leiden tot problemen aan de voeten, de rug en de knieën. Omdat kinderen volop in de groei zijn, is het belangrijk om te zorgen voor schoenen die goed passen.

Zo kies je goede kinderschoenen voor de winter

Als je op zoek gaat naar goede kinderschoenen voor de winter kan het aanbod flink overweldigend zijn. Qua jongensschoenen is er volop keuze uit sneakers, boots, veterschoenen en laarzen. En voor meisjesschoenen is de keuze meestal nog groter. Hoe kies je hier nu een paar schoenen uit die in de smaak valt bij jouw zoon of dochter én kwalitatief goed is?

Om je op weg te helpen bij het kiezen van goede winterschoenen vind je hieronder enkele tips. Zo wordt het makkelijker om stevige schoenen voor de winter te kiezen, die ook nog eens helemaal bij de laatste trends passen.

Waterdichte schoenen

Zorg dat de schoenen waterdicht zijn. Kinderschoenen worden intensief gebruikt, ongeacht het weer. De schoenen moeten daarom bestand zijn tegen regen, sneeuw en ijs. Schoenen van suède, stof of mesh zijn niet waterdicht. Schoenen van leer, kunstleer of stevige snowboots zijn wel ideaal voor de winter.

Zijn de schoenen niet helemaal waterdicht of wil je ze extra beschermen tegen sneeuw en regen? Dan kun je de schoenen van iedereen in het gezin behandelen met een beschermende spray. Dit kun je bij een schoenenwinkel laten doen, maar ook gewoon thuis.

Een goed profiel

In de wintermaanden is het verstandig om extra stevige schoenen te dragen met een goed profiel. Zo heeft jouw kind goed grip tijdens het lopen en is er minder kans op valpartijen wanneer het buiten glad of modderig is.

Sneeuwboots, laarzen en sommige veterschoenen zijn meestal voorzien van een goed profiel. Sportschoenen, enkellaarsjes, ballerina's en instappers hebben juist vrijwel geen profiel op de zolen en zijn daardoor minder geschikt voor gebruik in de winter.

Zachte voering

Het is natuurlijk ook belangrijk dat de winterschoenen van jouw kind lekker warm zijn. Een paar schoenen met zachte voering is daarom ideaal voor de koude maanden van het jaar. Met een stevige, waterdichte buitenkant en een zachte binnenkant heb je de perfecte winterschoenen te pakken. Let er wel op dat gevoerde schoenen vaak een maat kleiner uitvallen, dit is vooral handig om rekening mee te houden als je online gaat shoppen.

Zo kies je de juiste maat kinderschoenen

Goede schoenen uitkiezen begint bij het weten van de juiste maat. Het opmeten van kindervoeten is nog niet zo makkelijk. Kinderen groeien snel en niet elke schoen heeft dezelfde pasvorm of maatstandaard. Meet bij voorkeur de voet in de winkel op om een goede maat te hebben.

Als je schoenen gaat passen is het verstandig om bij de hiel te voelen hoeveel ruimte er is in de schoen. Aan de neuzen voelen hoe goed de schoenen passen werkt vaak niet. Je kind kan zijn tenen intrekken of juist naar voren schuiven.

Laat jouw zoon of dochter ook altijd de schoenen goed uittesten in de winkel. Vraag je kind om te lopen, springen, rennen en draaien in de winkel om de pasvorm extra goed te controleren. Dit is meestal het leukste onderdeel van het winkelen.

Ga je shoppen zonder kinderen? Dat kan ook, zelfs als je de maat niet weet. Maak een tekening van de omtrek van de voet van je kind, zo weet je precies of een schoen goed zal passen. Zorg er altijd voor dat er bij de kinderschoenen ongeveer een centimeter ruimte bij de tenen over is. Dit geeft ruimte voor de groei van de voeten en zit prettiger. Bij winterschoenen mag dit zelfs ietsjes meer zijn. Je moet namelijk ook rekening houden met dikke sokken in de schoenen.

Veel winkelplezier!