Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
Een stralende glimlach opent veel deuren, maar soms hebben die kaarsrechte tanden en mooie lach wat extra hulp nodig. Niet iedereen heeft tenslotte van nature rechte tanden en kiezen. Sterker nog: maar liefst 45% van de kinderen krijgt uiteindelijk een beugel. Een beugel kan heel veel verschil maken in de stand van tanden en kiezen en zelfs de vorm en stand van de kaken. Maar wat doet een beugel precies en welke opties zijn er? En niet onbelangrijk: hoeveel kost een beugel eigenlijk?
Een beugel is tegenwoordig populairder dan ooit. Steeds meer kinderen krijgen een beugel geadviseerd om het gebit mooier en rechter te maken. Een orthodontist, of een tandarts gespecialiseerd in orthodontie, kan met behulp van diverse soorten beugels het gebit zo manipuleren dat de tanden en kiezen rechter komen te staan, het gebit beter aansluit en de kaken goed op elkaar staan. Dat ziet er mooi uit, maar het kan ook het eten en praten makkelijker maken én zelfs de mondgezondheid positief beïnvloeden.
Er zijn veel verschillende soorten beugels waar uit kan worden gekozen door de orthodontist. Het type beugel wordt specifiek gekozen op basis van de correcties die nodig zijn. Soms wordt er gebruik gemaakt van een combinatie van typen beugels of worden meerdere beugels voorgeschreven die elkaar opvolgen.
De vaste binnenbeugel is wellicht het meest bekende type beugel. De slotjesbeugel, ook wel bekend als de blokjesbeugel, is erg veel gebruikt bij tieners en bestaat uit diverse brackets op de tanden die met draden en ringetjes zijn vastgezet. Zo worden de afzonderlijke tanden en kiezen rechtgezet, maar kan ook de stand van de kaak worden gecorrigeerd.
Een losse binnenbeugel, ook wel een uitneembare beugel genoemd, kun je in- en uitdoen op elk gewenst moment. Deze beugel bestaat uit een plaatje met metalen beugels die op het gebit wordt geplaatst. Door de druk worden de tanden en kiezen rechter gezet en kan zelfs de bovenkaak wijder worden gemaakt.
De buitenbeugel, ook wel bekend als de buitenboordbeugel, is verreweg de meest gevreesde beugel van allemaal. Deze beugel bestaat meestal uit een vaste binnenbeugel en losse onderdelen die buiten de mond vastzitten, bijvoorbeeld in de vorm van een band om de nek of om het hoofd. Zo kan de stand van de kaken goed worden aangepast.
De onzichtbare beugel is er in veel vormen, maar de meest bekende is de losse binnenbeugel die doorzichtig en daardoor onopvallend is. Dit type beugel wordt echter vaker door volwassenen gebruikt dan door kinderen.
De meeste kinderen krijgen een beugel aangemeten wanneer de tanden en kiezen allemaal door zijn gekomen en ze hun grote mensen tanden hebben. Daarom zie je veel middelbare scholieren met een beugel. De ideale leeftijd voor een beugel ligt tussen de 10 en de 15 jaar. Maar dat betekent niet dat een beugel niet mogelijk is bij jongere kinderen. Als het melkgebit gecorrigeerd moet worden, kan er ook op jongere leeftijd een beugel worden aangemeten. Meestal is dit niet de bekende slotjesbeugel, maar een uitneembare beugel.
Sommige kinderen kijken enorm uit naar het moment dat ze een beugel krijgen, terwijl andere kinderen er liever niets van willen weten. Toch is het moment dat de beugel er eindelijk uit mag voor alle kinderen een feestje. Eindelijk kan jouw kind zijn of haar nieuwe gebit echt bewonderen!
De gemiddelde duur van een orthodontische behandeling is 2 tot 2,5 jaar, maar de uiteindelijke duur is heel afhankelijk van de correcties die nodig zijn. Voor een mooi effect hebben ouder en kind dus flink wat geduld nodig. Dit betekent niet dat de veelgebruikte slotjesbeugel al die tijd wordt gebruikt. Het kan ook zo zijn dat de slotjesbeugel uiteindelijk wordt vervangen door een losse beugel die alleen thuis of ‘s nachts hoeft te worden gedragen. De orthodontist zal hierover zeker meer vertellen.
Een beugel is niet goedkoop, dat is zeker. De kosten van een beugel en van de verschillende bezoekjes aan de orthodontist kunnen flink oplopen. Deze kosten zijn afhankelijk van het type beugel dat wordt gebruikt, de hoeveelheid afspraken bij de orthodontist en uiteraard de duur van de behandeling. Gemiddeld ligt prijs voor de behandeling tussen de € 2.000,- en € 3.000,-. Dit bedrag hoeft echter niet in één keer te worden betaald.
Het is raadzaam om voor de behandeling in gesprek te gaan met de orthodontist of de tandarts voor orthodontie over de kosten. Je kunt een offerte ontvangen voor de kosten van het hele traject zodat je precies weet wat je te wachten staat. Dit is heel normaal en je hebt recht op inzicht in deze verwachte kosten.
Helaas wordt een beugel in de meeste gevallen niet door de basisverzekering gedekt. In de enkele gevallen dat dit wel wordt gedaan is er meestal sprake van een ernstige afwijking aan het gebit of een ontwikkelingsstoornis.
Een vergoeding voor de kosten is wel opgenomen in de aanvullende verzekering, maar de bedragen die hieraan zijn verbonden, kunnen flink verschillen tussen verzekeraars. Gezien de hoge kosten van een beugel is het dus raadzaam om je goed in te lezen en ruim op tijd een aanvullende verzekering af te sluiten. Veel zorgverzekeraars hanteren namelijk een aanlooptijd of een wachttijd voor de vergoeding van de beugel. Houd hier dus zeker rekening mee.