Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

Mijn kind heeft wratten, wat kan ik nu doen?

Het is even schrikken als je een wrat ontdekt bij je kind. Hoe komt je kind eraan? Is het besmettelijk? En hoe kun je het behandelen? Wratten komen vrij vaak voor, zowel bij volwassenen als bij kinderen, maar het kan wel heel vervelend zijn. Gelukkig zijn wratten goed te behandelen en kun je veel doen om ze te voorkomen. In dit artikel vertellen we je alles over wratjes. Je ontdekt wat een wrat is, hoe je deze kunt herkennen, wat je moet doen om ze te behandelen en hoe je wratten in de toekomst kun voorkomen.

Wat zijn wratten?

Er zijn allerlei huidaandoeningen waar je als kind en als volwassene mee te maken kunt krijgen. Het krijgen van een wrat, is hier een voorbeeld van. Wratjes zijn kleine knobbeltjes die vrij hard aanvoelen. Ze komen vooral voor op de handen en op de voeten en kunnen bij druk zelfs pijn doen.

Een wrat ziet er meestal niet zo fijn uit. Ze kunnen flink variëren in grootte en sommige wratten zien er zelfs een beetje uit als een bloemkool. Er zijn verschillende soorten wratjes, waaronder platte, gewone, en plantaire wratjes op de voetzool. Maar de oorzaak en de behandeling is voor alle wratten hetzelfde.

Hoe krijgt een kind wratten?

Wratten worden veroorzaakt door een virus. Als dit virus, het humaan papillomavirus (HPV), in aanraking komt met de huid kan er een wrat ontstaan. Het wordt van persoon tot persoon overgedragen en is zeer besmettelijk.  Daarom is de kans groot dat kinderen wratten oplopen. Dit gebeurt vooral veel bij kinderen tussen de 4 en de 12 jaar oud. Kinderen spelen veel met elkaar en kunnen tijdens het spelen wratten oplopen door handcontact. Maar wratten worden ook vaak verspreid via openbare ruimtes, zoals gymzalen, kleedkamers, douches en zwembaden.

Als je kind eenmaal een wrat heeft, is de kans groot dat hij of zij er meer krijgt. Wratten zijn erg besmettelijk en peuteren, duimzuigen, wrijving en simpelweg huidcontact, kan al zorgen voor verspreiding. Het is dus belangrijk om de wrat snel te behandelen.

De behandeling van wratten bij kinderen

Het is belangrijk om te weten dat wratten geen kwaad kunnen. Ja, ze zijn vervelend en erg besmettelijk, maar wratjes zijn niet schadelijk voor de gezondheid. Sommige wratten kunnen wel pijnlijk zijn en vanwege de besmettelijkheid is het raadzaam om snel actie te ondernemen. Wat kun je doen om wratjes te behandelen?

Een wrat zelf behandelen

De meeste wratten verdwijnen vanzelf. Als je kind geen last heeft van de wratten en het probleem niet zo groot is, kun je simpelweg afwachten tot de wratten zijn verdwenen. Ze laten geen littekens achter, dus daar hoef jij je geen zorgen over te maken.

Heeft jouw kind wel last van een wrat? Of ben je bang voor verspreiding van de wratjes? Dan kun je ze behandelen. Dit kun je zelf doen, maar je kunt hiervoor ook naar de huisarts. Bij de drogisterij zijn producten te koop om wratten te behandelen. Dit zijn producten met salicylzuur, TCA, MCA of mierenzuur.

Er zijn allerlei middeltjes die vroeger werden gebruikt om wratten te behandelen. Zo kun je bijvoorbeeld een stukje bananenschil of appelazijn op de wrat wrijven. Dit zou de wrat laten verdwijnen. Deze huismiddeltjes zijn vaak niet wetenschappelijk bewezen, maar sommige mensen zweren erbij. Belangrijk is om te voorkomen dat je een verergering van het probleem of verspreiding van de wratten veroorzaakt. 

Behandeling bij de huisarts

Soms is het raadzaam om met een wrat naar de huisarts te gaan.  Bijvoorbeeld als de wrat pijnlijk is, snel groeit of op een vervelende plek zit. De huisarts kan de wrat bevriezen met vloeibare stikstof. Dit is een veelgebruikte methode voor het verwijderen van wratten. Ook kan de huisarts ervoor kiezen om de wrat te behandelen met salicylzuurzalf.

Hoe kun je wratten voorkomen?

Wratten zijn gelukkig goed te behandelen, maar voorkomen is altijd beter dan genezen. Maar wat kun jij doen om wratten bij je kind te voorkomen of verspreiding te vermijden?

  • Draag gymschoenen of slippers in openbare ruimtes, zoals douches, gymzalen en zwembaden.
  • Zorg voor goede handhygiëne. Laat je kind regelmatig de handen wassen.
  • Raak geen wratten aan, ook niet bij je kind.
  • Was handdoeken en washandjes op minimaal 60 graden om besmetting te voorkomen.
  • Voorkom verspreiding door de wrat snel te behandelen.
  • Peuter en krab niet aan de wratten.

Emotionele gevolgen van wratten

Wratten zijn meestal onschadelijk, maar ze kunnen wel vervelend zijn en voor schaamte, onzekerheid en stress zorgen. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen mogelijk en kun je zelf ook veel doen om ze te voorkomen. Blijf goed voor jezelf en je kind zorgen en neem contact op met de huisarts als de wratten niet verdwijnen of als er sprake is van ernstige klachten. De meeste wratten verdwijnen vanzelf na een aantal maanden tot een jaar en zijn geen reden tot paniek. Stel je kind dus gerust en maak je geen zorgen.