Back to school: een soepele overgang van zomervakantie naar middelbare school

Het is weer die tijd van het jaar waarin zomervakanties ten einde lopen en de schoolbel opnieuw begint te rinkelen. Terug naar school gaan kan zowel opwindend als zenuwslopend zijn, vooral als je een ouder bent van een middelbare school kind. In dit artikel bieden we handige inzichten, tips en strategieën om jou en je middelbare school kind te helpen een succesvolle overgang terug naar school te maken. We hopen dat jullie een heerlijke zomervakantie mochten beleven met elkaar én dat de overgang naar school soepel mag verlopen. De tips staan voor je klaar!

Vol vertrouwen het nieuwe schooljaar tegemoet

Tieners kunnen soms terughoudend zijn in het delen van hun gedachten en gevoelens. Creëer een veilige plek waar je tiener zich comfortabel voelt om met jou te praten. Stel vragen over hun verwachtingen, zorgen en doelen voor het nieuwe schooljaar. Dit bevordert begrip en vertrouwen tussen jullie. Mocht je zoekende zijn naar inspirerende vragen, download gratis het vragenspel en geniet (weer) van meer verbinding met jouw tiener. 

Regelmaat en structuur: plannen als een pro

De middelbare school brengt vaak meer vakken, huiswerk en activiteiten met zich mee. Help je tiener een planner of agenda te gebruiken om hun taken en verantwoordelijkheden bij te houden. Het vormt een handige tool voor je tiener om hun drukke schoolleven te managen. Het ontwikkelen van organisatorische vaardigheden zal hen helpen om grip te krijgen op hun schema en stress te verminderen. Structuur en regelmaat creëert overzicht. Ze leren prioriteiten en doelen stellen. Dit is niet alleen belangrijk voor school, maar ook voor hun toekomst. 

Terug in het slaapritme

De zomervakantie kan de slaapgewoonten van je tiener ontregelen. Help hen om geleidelijk terug te keren naar een regelmatig slaapritme voordat de school begint. Voldoende slaap is essentieel voor concentratie, energie en stemming. 

Organiseer de schoolspullen

Help je tiener om hun schoolspullen te organiseren voordat het schooljaar begint. Een opgeruimde rugzak en georganiseerde mappen kunnen hen helpen om hun taken bij te houden en niets te vergeten. Het zorgt voor een vliegende start van het schooljaar!

Creëer een vaste routine

Een regelmatige routine kan je tiener helpen om elke dag georganiseerd te beginnen. Zorg voor voldoende tijd om op te staan, zich klaar te maken en rustig te ontbijten voordat ze naar school gaan.  Het geeft energie voor de dag en een moment van rust voordat de drukte begint. Samen ontbijten is ook een kans om te praten. Zorg dat er wat extra tijd is voor onverwachte dingen. Dit voorkomt stress. Als ochtenden soepel verlopen, voelen ze zich beter op school.

Nieuwe kleding shoppen

Back-to-school shopping kan een leuke activiteit zijn om samen met je tiener te doen. Bespreek de kleding die ze leuk vinden en welke items praktisch zijn voor school. Dit kan hun zelfvertrouwen vergroten en hen voorbereiden op een positieve start.

Tijd voor plezier

Evenwicht tussen school en vrije tijd is echt nodig voor hoe ze zich voelen. In de drukke wereld van vandaag is het gemakkelijk om veel tijd aan school te besteden. Maar je tiener heeft ook tijd nodig om te relaxen en leuke dingen te doen buiten school. Het is goed voor hun geestelijke gezondheid om niet alleen met school bezig te zijn. Door pauze te nemen en plezier te hebben, kunnen ze beter omgaan met stress en zich blijer voelen. Bovendien geef je een belangrijke boodschap mee: goed voor jezelf zorgen is geen vanzelfsprekendheid, maar het brengt je verder.

  1. Creatieve pauzes: Moedig je tiener aan om even een pauze te nemen en iets creatiefs te doen, zoals tekenen, schilderen, schrijven of muziek maken. Het kan een geweldige manier zijn om hun geest te ontspannen en plezier te hebben. Na de pauze kun je je weer beter concentreren. 
  2. Buitenactiviteiten: Moedig je puber aan om tijd buiten door te brengen. Een wandeling maken, fietsen, sporten of gewoon in de natuur zijn kan helpen om frisse lucht en ontspanning te krijgen.
  3. Lezen voor plezier: Stimuleer je tiener om een boek te lezen dat ze leuk vinden, niet alleen de verplichte leesstof voor school. Lezen kan een geweldige manier zijn om zich in een andere wereld te verliezen en te ontspannen.
  4. Spelletjes en hobby's: Laat je puber eens tijd besteden aan hun favoriete spelletjes, of het nu bordspellen, videospellen of online spellen zijn. Ook het beoefenen van een hobby waar ze van genieten, zoals bakken, knutselen of sporten, kan helpen om te ontspannen.
  5. Quality time met vrienden en familie: Samen lachen, praten en activiteiten ondernemen kan een geweldige manier zijn om plezier te hebben en stress te verminderen.
  6. Meditatie en ontspanningstechnieken: Leer je tiener eenvoudige meditatie- en ontspanningsoefeningen. Dit kan helpen om de geest tot rust te brengen en hen te leren hoe ze zich kunnen ontspannen, zelfs in drukke tijden.

Het gaat erom dat ze zich realiseren dat ontspanning en plezier net zo belangrijk zijn als schoolwerk. Door evenwicht te brengen tussen deze activiteiten, kunnen ze niet alleen beter omgaan met stress, maar ook genieten van hun tienerjaren en zich goed (blijven) voelen.

Lees ook: