Ben jij eigenlijk voorbereid op het ouderschap en je baby? Dit kun je doen

15 juni 2021 door Annemieke Visser

Ik voel mij zo alleen in mijn relatie! Wat kan ik doen?

“Af en toe voel ik mij een alleenstaande ouder”, zo vertelde de vrouw mij tijdens de eerste relatie coaching sessie. “We zijn geen team meer. Ik schaam mij om dit te zeggen maar ik denk vaak: dan kan ik net zo goed alleen zijn. Misschien ben ik dan beter af.” Hoe vaak ik het niet hoor dat stellen zich alleen voelen in hun relatie. Ik kan de keren niet meer op twee handen tellen.

Hoe komt het dat veel stellen zich alleen voelen in hun relatie?

Stellen met kinderen zijn soms zo ontzettend druk met alle spreekwoordelijke ballen in de lucht houden: de verbouwing van hun droomhuis, de zorg voor de kinderen, hun banen, contact houden met vrienden en familie. Het is niet gek dat hun relatie steeds meer naar de achtergrond is geschoven. Vaak zijn ze gestopt met echt praten met elkaar zodat ze elkaar niet meer begrijpen. Met vele conflicten als gevolg.

Waarom is verbinding zo belangrijk?

Verbinding voelen met de mensen om ons heen, en met name je partner, is van levensbelang. Wij mensen zijn er niet zo goed in om langdurig alleen te zijn. Weet je waarom? Het zit in je DNA, in je systeem. Het is overlevingsinstinct. Toen wij in vroegere tijden nog in ons berenvelletje over de vlaktes liepen, waren we sterk afhankelijk van de groep om te overleven. In de groep konden taken verdeeld worden: jagen, zorgen voor de kinderen, vuur maken, etc. Het ergst wat je kon overkomen was dat je verbannen werd uit de groep. Dan was je compleet op jezelf aangewezen om te overleven. Bovendien was je een makkelijkere prooi voor wilde dieren. Verbinding met anderen hield ons dus in leven! Geen wonder dat wij zo naarstig op zoek zijn naar de verbinding met onze partner en de mensen om ons heen.

Hoe zorg je nu voor verbinding?

Soms is tijd samen door brengen al voldoende. Maar dat is niet altijd het geval. Daarom geef ik je hieronder twee gouden tips voor meer verbinding met je partner:

Tip 1: Probeer je in je partners situatie in te leven

Ik zie heel vaak dat partners vanuit hun eigen gevoelens naar de situatie kijken. Ze hebben de focus op hun eigen frustraties en leven zich (te) weinig in de ander in. Ik merk keer op keer dat het verbindend werkt om je te richten op de ander.

  • Hoe is de huidige situatie of dit conflict voor je partner?
  • Hoe zou hij of zij zich voelen?
  • Wat gaat er in zijn of haar hoofd om?

Super belangrijk om dit te weten te komen. Door vragen te stellen aan je partner en écht te luisteren naar wat hij of zij zegt. Dus parkeer gedachten zoals:

“Dat is niet waar. Zo gebeurde het niet.” Of “Zo had ik het niet bedoeld.” Daar help je je partner namelijk niet mee. Je bereikt het tegenovergestelde. Je partner heeft het idee dat jij met jezelf bezig bent in plaats van met hem/haar. Het is dus belangrijk dat je eerst je best doet om je partner te begrijpen. Pas daarna kan je aan je partner vragen om zich in jouw situatie in te leven. Dus begrijpen voor begrepen worden.

Tip 2: Doe stortingen op de relationele bankrekening van je partner.

Ieder mens heeft een relationele bankrekening. Als het saldo hoog is dan kun je veel van elkaar hebben. Je kunt een spreekwoordelijk ‘potje breken’ bij elkaar. Maar als het saldo laag is dan heb je een probleem. Je hebt je goodwill bijna verspeeld. Het is dus tijd om weer te gaan sparen. 😉 Elke keer als jij je partner een welgemeend compliment geef, doe jij een storting op jouw relationele bankrekening. Hetzelfde geldt voor als jij iets voor je partner regelt. Als jij de auto bijvoorbeeld volgetankt voor de deur zet in de wetenschap dat je partner de volgende dag vroeg weg moet. Let op: ook hier is het belangrijk dat je je inleeft in je partner. Doe stortingen die jouw partner gelukkig maken, geen stortingen die jezelf gelukkig maken. Als jouw partner meer waarde hecht aan een romantische maaltijd dan aan een dagje shoppen: zorg voor die maaltijd, ook als je een hekel hebt aan koken. Desnoods laat je gewoon iets heerlijks thuis bezorgen. Als je het lastig vindt om in te schatten waar je je partner echt blij mee maakt? Vraag het je partner. Zo simpel kan het zijn! 😉

Lees ook: