Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

11 juni 2022 door Annemieke Visser

Minder sleur en meer diepgang in de relatie tijdens de tropenjaren

Ploffen jullie ’s avonds ook vermoeid op de bank en weten jullie niet hoe snel jullie de televisie willen aanslingeren? Na de hele dag werken en/of achter de kinderen aanrennen hebben jullie dit ook wel verdiend, ja toch? Zeker! Er is niets mis met af en toe heerlijk ontspannen op de bank. Maar als je merkt dat het ‘het nieuwe normaal’ wordt dan raad ik je aan om dit artikel grondig te lezen…

De sleur in de relatie

“Annemieke, ik werk veel en we hebben gebroken nachten door de kleine. Ik ben ontzettend moe. Als het dan avond is, heb ik gewoon geen energie meer.” .. zucht… “Ik merk dat wij geen oog meer voor elkaar hebben. Alles draait om de kinderen…Ik merk dat alles minder wordt tussen ons!” Hortend en stotend komt het verhaal naar buiten bij de man die tegenover mij zit. Ik kan zien dat hij eronder lijdt. Zijn trieste gezicht spreekt boekdelen. Zijn vrouw is er al niet veel beter aan toe. Ze zucht. Ook bij haar zie ik dat ze het zo graag anders wil. Ze wil zich weer blij en trots van binnen voelen als ze hem ziet staan op een feestje terwijl hij met anderen praat: “Dat is mijn man!”.

Misschien, als je heel eerlijk tegen jezelf bent, herken je jezelf ook wel in dit verhaal. Wat kun je doen om de sleur te doorbreken en meer diepgang te krijgen in je relatie? Met de vier tips in deze blog zet jij de eerste stappen om jullie relatie te verbeteren.

Wat vinden jullie belangrijk in jullie relatie?

Voor iedereen is het anders wat een fijne relatie inhoudt. Weet jij dit van je partner? En weet jij wat je verwacht van je partner? Misschien wil je meer goede gesprekken samen hebben? Of wil je graag een gezamenlijke hobby starten? Schrijf dit allebei voor jezelf op en praat hierover met elkaar.

Blijf flirten en laat je van je beste kant zien

Denk eens terug aan de tijd dat jij en je partner elkaar net kenden. Jullie deden ongetwijfeld enorm jullie best om de ander voor je te winnen. Je stond nét wat langer voor de spiegel, ging wat vaker naar de sportschool en stuurde elkaar flirterige berichtjes. Kijk eens in je whatsapp geschiedenis: wat is het meest romantische appje dat je de laatste tijd hebt gestuurd naar hem/haar? En nee, “Schat, vergeet je niet om yoghurt mee te nemen?” telt niet! Dus: doe weer je best voor je partner. Kleed je mooi aan (dat huispak mag wel even in de kast blijven) en doe net alsof jij je partner weer opnieuw moet veroveren.

Kies ervoor om regelmatig een avond je telefoon en de tv uit te zetten

Wist jij dat stellen met kinderen gemiddeld maar 7 minuten per dag aandacht besteden aan elkaar? En dat zorgt er voor dat ze langzaam uit elkaar groeien. De mobiele telefoon is één van de belangrijkste oorzaken van verwijdering tussen jullie. Hoe vaak heb jij jouw telefoon in je handen? Ik snap dat er een hoop dingen te regelen zijn: bankzaken, mail en appjes. En whatsapp en social media vechten ook om jouw aandacht. Maar al deze afleiding voorkomt dat jij en je partner tot diepgaande gesprekken komen. Dus hup, zet elke dag de televisie (al is het maar 20 minuten) uit en gooi je smartphone in een hoek; kies er bewust voor om aandacht te besteden aan de leukste en liefste persoon ter wereld.

Voer goede gesprekken waarbij je oprecht nieuwsgierig bent naar je partner

Wat heel erg goed werkt om tot goede gesprekken te komen, is om samen een wandeling te maken in de natuur. Als je allebei actief bezig bent, dan is het makkelijker om te praten. Of, als er geen oppas is die een lange wandeling mogelijk maakt: eet samen nadat de kinderen al op bed liggen. Als jullie tijd vrij hebben gemaakt voor een goed gesprek is het heel belangrijk om oprecht geïnteresseerd te zijn in je partner. Vind je het lastig om een onderwerp te verzinnen? Denk eens aan het verleden, bijvoorbeeld: wat is het stoutste dat jij als kind hebt gedaan? Of denk aan het heden, wat heb jij onlangs bereikt waar je heel trots op bent? En anders aan de toekomst. Wat staat er met stip bovenaan je bucketlist? Ook al denk je dat je weet wat je partner gaat antwoorden omdat jullie elkaar al zo lang kennen, stel de vraag toch. De antwoorden zullen je verrassen, zeker als je echt luistert en doorvraagt.

Ik wens jullie heel veel succes en plezier samen met deze tips om ook tijdens deze intense periode oog voor elkaar te hebben.

Liefs, Annemieke

Lees ook: