Home » Tips

Tips

Dagje uit | Doolhof Linnaeushof

Speeltuin Linnaeushof in Bennebroek heeft een nieuwe attractie: een doolhof dat ook geschikt is voor kleine kinderen. We loofden vier vrijkaartjes uit voor een bespreking. Hieronder het verslag van Jacob, Johanna, Jacob en Alexander.

"Op een mooie voorjaarsdag, het lijkt wel zomer, gaan we met 2 enthousiaste zonen naar de Linnaeushof. We boffen: het is stralend weer, de jassen blijven in de auto. Na de waterfietsen en de hoge glijbanen gaan we naar het veld met het nieuwe doolhof. Verrassing: dit ziet er niet uit als een standaard-doolhof. Er zijn geen hoge heggen of muren, maar lage stenen afscheidingen van een centimeter of 8.

Bij iedere splitsing staat een bord met een meerkeuzevraag. Hoeveel attracties zijn er? Hoe schrijf je Linnaeushof? Het antwoord bepaalt de rest van de route. Leuke vragen, die het vooral voor oudere kinderen leuk maakt. Als je nog niet kunt lezen, of je weet het antwoord niet, dan blijf je even staan. En volg je met je ogen het pad. Naar links: dat loopt dood. Dan kies je dus rechts. Zowel degene die de vraag goed beantwoordt, als degene die goed kijkt, vindt de goede route. Voor de dreumesen maakt het ook niet uit. Die rennen gewoon lekker. Loopt het dood, dan keer je om. Of je stapt even over een afscheiding. Want ja, het eindpunt wil iedereen halen! Daar staat de muziekbol. Er komt muziek uit, maar ook moppen. Die verklappen we nu niet, maar ze zijn heel grappig en verrassend.

Heel leuk, dat doolhof! En de dag is nog lang niet om. Eigenlijk is een dag nog te kort om te spelen op dit gezellige park. Je bent urenlang bezig in alle attracties, het verkeerspark en het aquapark. Wij willen nog wel eens terug!"

Linnaeushof
'Europa's grootste speeltuin'
www.linnaeushof.nl

Speeltuinen | Speeltuinzoeker.nl

Erik Roos, vader van drie jonge dochters, ontdekte dat het soms lastig is om een leuke speeltuin te vinden, vooral als je op een plek bent die je niet goed kent. Speeltuinen zitten ook vaak niet aan doorgaande routes; je moet ze net even weten te vinden.

Erik, in het dagelijks leven software-ontwikkelaar, bedacht daarom Speeltuinzoeker.nl, een website voor én door ouders. Gebruikers maken zelf speeltuinen aan. Na controle worden die op de website geplaatst, zodat andere gebruikers ze kunnen zoeken, bekijken en beoordelen.

Op dit moment zijn er al 170 speeltuinen beschikbaar en dat aantal groeit snel. Om de kosten te dekken zullen op termijn ook commerciële (indoor)speeltuinen tegen betaling worden toegevoegd.

Mediawijsheid | Kasper, Sky en de groene beer (6+)

Beveiligingsbedrijf Kaspersky zet stevig in op de internet-veiligheid van kinderen. Behalve hun pakket Safe Kids hebben ze nu ook een leuk (voor)leesboekje: Kasper, Sky en de groene beer, voor kinderen van 6-9 jaar, dat gratis verkrijgbaar is.

Kasper, Sky en de groene beer is geschreven door kinderboekenschrijster Marlies Slegers, en is bedoeld om kinderen te leren hoe ze veilig de digitale wereld kunnen ontdekken.

Kasper is een jongen van 9, die van voetbal houdt, en van zijn game 'Goal'. Zijn beste vriendin Sky is ook 9, en houdt van dansen en muziek. (Laat de gender-politie het maar niet horen. En ook niet zien, met dat roze rokje van Sky.) En dan is er nog Kuma, een oude groene knuffelbeer. Kasper heeft hem van zijn opa gekregen, en was daar eerst wat verbaasd over omdat hij de leeftijd van knuffels toch al ruimschoots gepasseerd is. Maar als blijkt dat Kuma kan praten, wordt het al een stuk interessanter.

Kuma heeft nóg een eigenschap die goed van pas komt. Hij wordt namelijk rood als er gevaar dreigt. Bijvoorbeeld wanneer Kasper op het punt staat om zijn inlognaam en wachtwoord aan een 'vriend' te geven, die hem wel even naar het volgende level van 'Goal' zal gamen.

Kasper, Sky en de groene beer
Voor kinderen van 6 tot 9 jaar
Gratis verkrijgbaar bij Kaspersky

Kunst en wetenschap | Nieuw tijdschrift (3-6 jr)

OKIDO is een nieuw tijdschrift over kunst en wetenschap, voor kinderen van 3 tot 6 jaar. Okido verschijnt tweemaandelijks, en is bedoeld om bij jonge kinderen de interesse voor kunst en wetenschap aan te wakkeren.

Door middel van spelletjes, verhalen en activiteiten worden de lezers gestimuleerd om op ontdekkingsreis te gaan en al spelend te leren. Ook leuk voor ouders.

Film | Netflix voor kinderen

Netflix

De streaming video-dienst Netflix verovert stormenderhand ons land. We hebben zelf ook al een abonnement. Leuk! Lekker films en series kijken op je laptop, iPad of smart-tv.

Netflix heeft ook een speciale kinderafdeling: Netflix Kids. In deze kindvriendelijke omgeving van Netflix vind je geschikte content voor kinderen tot 12 jaar. Een abonnement kost € 7,99 per maand.

Naschrift [29 november 2017] Met het stoppen van de kinderbrowser MyBee is Neflix Kids eigenlijk het enige overgebleven alternatief, om je kinderen met een gerust hart films en filmpjes te laten kijken. Kid's YouTube vinden we ongeschikt. (red.)

Kinderwens | Keuzehulp bij erfelijke ziektes

In sommige families komen ernstige erfelijke ziektes voor. Stellen met een kinderwens kunnen de erfelijke belasting mogelijk doorgeven, en kunnen voor ingewikkelde keuzes komen te staan. Voor hen heeft het Erfocentrum de Keuzehulp kinderwens en erfelijke ziekte opgezet.

Sommige stellen met een kinderwens en een erfelijke ziekte in de familie, proberen op de natuurlijke manier zwanger te worden, of besluiten uiteindelijk om toch af te zien van zelf kinderen krijgen. Andere stellen komen in aanmerking voor PGD (embryoselectie), prenatale diagnostiek, donorzaad of donor-eicellen. Er zijn vaak meerdere opties, en het is belangrijk om je keuze weloverwogen te maken.

Door de vragen in de keuzehulp te beantwoorden, kun je je eigen gevoelens en gedachten over de verschillende mogelijkheden op een rijtje zetten. De antwoorden komen op een formulier te staan dat je kunt gebruiken voor het gesprek met je partner, de arts (klinisch geneticus of gynaecoloog) of een hulpverlener.

Waarschuwing: de keuzehulp is niet beveiligd met https. Terwijl je wel zeer privacy-gevoelige informatie invult. We vinden dit onaanvaardbaar, en hebben het gemeld aan de makers. Hopelijk wordt dit snel opgelost.

Knutselen | Klokhuis Maaklab (7-12 jr)

Houdt je kind van knutselen, ontwerpen, uitvinden, timmeren, zagen, lijmen, tekenen of gewoon lekker aanrommelen met materiaal? Elke woensdag- en zondagmiddag van 14.00 tot 16.30 uur is er het Klokhuis Maaklab, in Beeld en Geluid (Hilversum).

Elke maand een ander thema, aansluitend op de 'Klokhuis Maakt'-afleveringen op tv. In maart: werken met metaal naar aanleiding van de Klokhuis-aflevering 'Kari maakt'! Bouw een metalen figuurtje en maak er een animatiefilm mee (onder begeleiding van een pedagogisch medewerker).

Kijk op de 'Klokhuis Maakt'-pagina voor inspiratie en mooie maakfilmpjes.

Klokhuis Maaklab
in Beeld en Geluid (Hilversum)
voor kinderen van 7 tot 12 jaar
elke woensdag- en zondagmiddag van 14.00 - 16.30 uur
gratis voor bezoekers van Beeld en Geluid
toegang Beeld en Geluid: € 9,- pp (voor 4 t/m 12 jr)
reserveren niet nodig
www.beeldengeluid.nl/maaklab

Kunst | Met baby of peuter naar het museum

Mag je borstvoeding geven in het Rijksmuseum? Is het Mauritshuis toegankelijk met een buggy? Welke kunstwerken in Museum Boijmans Van Beuningen zijn geschikt om te bekijken met peuters en welke niet?

Zomaar een paar dilemma's voor museumliefhebber Brigitte Timmermans (34) toen ze met haar peuter Max een museum wilde bezoeken. "Praktische vragen waar ik niet zo makkelijk antwoord vond." En nu heeft ze een missie: meer baby's en peuters naar het museum. En een website: kunstfanaatjes.nl. De website geeft tips en trucs voor museumbezoek met (heel) kleine kinderen.

(Bron: Een website met een missie: meer baby's in de museumzalen - NRC, 5 januari 2017.)

Concentratieproblemen | Vibrerende kussens

Voor kinderen die moeite hebben met stilzitten, overgevoelig zijn voor prikkels, of juist prikkels opzoeken, ontwikkelde het Canadese merk Senseez speciale trilkussens.

Volgens de makers helpt het trilmechanisme in het kussen om kinderen tot rust te laten komen en zich te concentreren. Uit het persbericht: "Niet alleen ideaal voor thuis, maar dankzij het handzame formaat en de vrolijke designs ook prima te gebruiken op school of onderweg."

We hebben het zelf niet kunnen uitproberen, omdat onze eigen kinderen zich gelukkig prima kunnen concentreren zonder speciale hulpmiddelen, maar het zou best eens kunnen zijn dat het echt helpt. Alleen die twee AA-batterijtjes die erin moeten, zouden wel eens snel leeg kunnen zijn...

En nog een vergelijkbare tip: voor kinderen met een stoornis in het autistisch spectrum, die veel last hebben van onverklaarbare buikpijn bij het maken van schoolwerk, kan het soms helpen om een strakke nierband om te doen (om druk op de buik te zetten.) Nierbanden zijn verkrijgbaar in motorsport-winkels.

De trilkussens van Senseez zijn verkrijgbaar bij webwinkel Educadora.
Prijzen: van € 34,95 tot € 65,-

Review
We hadden een gratis test-exemplaar verloot, met het verzoek om als tegenprestatie een review te schrijven. Hier is-ie. Manon, moeder van een zoon met ADHD vertelt:

"Om te beginnen: het werkt. En verder: het kussen zit prima, hoewel het wel wat aan de kleine kant is. De hoes is makkelijk eraf te halen en te wassen. De batterijen gaan ongeveer 3 weken mee. Mijn kind heeft geen last van het geluid dat het kussen maakt, de omgeving wel. Het went ook wel, maar op school vonden ze het storend. Mijn kind zegt er rustig van te worden en pakt het ook zelf. Soms doet hij hem in zijn rug en heeft hij een massagekussen. Kortom: prima voor thuis (tijdens huiswerk en dergelijke), voor op school wat minder."

Verlies en verdriet | App voor rouwverwerking (3-8 jr)

Bo de Beer neemt afscheid is een interactief verhaaltje voor kleine kinderen die te maken krijgen met het overlijden van iemand in hun omgeving.

Het eenvoudige verhaal (in dichtvorm) gaat over Bo de Beer die afscheid moet nemen van Beer. Het is uitstekend te gebruiken om kleine kinderen (0-4 jaar) voor te bereiden op een begrafenis of crematie en op de periode na het afscheid.

Het verhaaltje kan voorgelezen worden door de app, of zelf gelezen worden. De app bevat vragen (die je naar keuze wel of niet kunt gebruiken) voor het kind, om samen te praten over afscheid nemen, rouwen en de gevoelens die het kind ervaart. Ook kan het kind een briefje schrijven aan degene die is overleden.

Met handleiding, en achtergrondinformatie over rouw bij kinderen.

Bo de Beer neemt afscheid
app voor rouwverwerking (3-8 jaar)
door: Riet Fiddelaers-Jaspers
prijs: € 1,99
iOS-versie: Apple App Store
Android-versie: Google Play Store
meer informatie: www.in-de-wolken.nl (ook voor het bijbehorende kleurboekje)

Reizen | Handige kotszakjes

We konden de klok erop gelijk zetten, met onze reiszieke dochter: met de auto naar Frankrijk, met het vliegtuig naar Londen, of met een gehuurde 4-wheel-drive een berg op: altijd kotsen. Op het laatst was ze er zeer bedreven in geworden, en wij ook. We troffen dus altijd voorzorgsmaatregelen, in de vorm van zakjes, bakjes en handdoeken. We hebben zelfs een keer een ijsemmertje uit ons motel meegejat, toen we vanuit Las Vegas een helikoptervluchtje zouden maken naar de Grand Canyon.

Maar het bleef behelpen. Vooral vanwege die zure braaklucht, en de volgekotste zakjes en bakjes die we nergens kwijt konden, of nergens konden legen.

Wat zouden we toen graag de braakzakjes van 'TravelJohn' gehad hebben. De inhoud wordt onmiddellijk omgezet in gel, met een lekvrij en geurloos resultaat. We kunnen ze iedereen aanraden: neem ze mee in de auto, in het vliegtuig, of in de reistas.

Braakzak 'TravelJohn'
5 stuks à € 6,95 - tijdelijk voor € 4,85
o.a. te koop bij deplaszak.com

Gezondheid | Zeldzame ziekten (8-12 jr)

Betrokken ouders hebben een website ontwikkeld om kinderen van 8 tot 12 jaar bewust te maken van zeldzame ziekten. En om daar begrip voor te kweken.

Uit de inleiding: "Reis met Amy en Max in hun luchtballon door de werelden. Vlieg naar alles wat beweegt, en leer alles wat je wilt weten over zeldzame ziekten. Klik op een werelddeel, pak de luchtballon, en sleep hem naar iets wat beweegt in deze wereld."

Zelf begrepen we eerlijk gezegd niet veel van deze website (om welke ziekten gaat het nu eigenlijk? Wat moeten we daarover weten? En hoe werkt de navigatie?) maar het initiatief is natuurlijk toe te juichen.

Jezz - Jongeren Educatie Zeldzame Ziekten
jezz.cmtc.nl

Media | AppLab helpt bij het kiezen van apps

De app-stores van Apple en Google bevatten elk al meer dan een miljoen apps, en iedere dag komen er honderden bij. Variërend van heel goed tot beroerd slecht. Vooral de gratis apps kunnen problematisch zijn. Onder andere omdat ze vaak helemaal niet gratis zijn (vanwege de in-app aankopen waartoe je verleid wordt) maar ook vanwege de persoonsgegevens die vaak verzameld worden (bedenk dat niet alleen naam- en adresgegevens daaronder vallen, maar ook afbeeldingen van personen).

Hoe vind je de juiste apps voor je kinderen in deze onafzienbare app-berg? Een goed hulpmiddel is AppLab van Cinekid. AppLab biedt een gratis selectie van apps die onafhankelijk beoordeeld zijn, op basis van wetenschappelijk verantwoorde criteria. Cinekid is onder andere bekend van het gelijknamige kinderfilmfestival maar ze testen en beoordelen dus ook kinder-apps. Voor kinderen en jongeren van 2 tot 18.

Meer informatie en downloaden: www.cinekid.nl/educatie/applab

Scheiding | Ondersteuning voor de kinderen

Hoe zorg je ervoor dat kinderen zo min mogelijk te lijden hebben onder een scheiding? En welke ondersteuning is daarvoor beschikbaar?

Jaarlijks krijgen zo'n 70.000 kinderen te maken met de scheiding van hun ouders. Hoewel dit zeer ingrijpend kan zijn, is men vaak niet op de hoogte van het preventieve aanbod. De Wegwijzer Kind en Scheiding van het Nederlands Jeugdinstituut (NJi)geeft een handig overzicht van de beschikbare programma's en kindgerichte initiatieven. Mét selectiemogelijkheden per leeftijds-categorie.

Meer informatie: Wegwijzer Kind en Scheiding.

Aanstaand ouderschap | Consumentenbond helpt

De Consumentenbond heeft een enorme hoeveelheid nuttige informatie online gezet waarmee je je kunt voorbereiden op het ouderschap. Van rechten en plichten bij zwangerschapsverlof tot alles wat je moet regelen, en van checklists tot productinformatie.

Vooral die productinformatie, daar zijn ze natuurlijk heel goed in bij de Consumentenbond: kinderwagens, kinderbedjes, boxen, borstkolven, luiers, babydoekjes, gezinsauto's... alles komt aan de orde. Evenwichtige informatie, kort maar krachtig, prettig relativerend hier en daar (of soms ronduit kritisch, bijvoorbeeld dat opvolgmelk totale onzin is), en nog gratis ook. Ook voor niet-leden.

Kindertaal | Gratis taal- en spraakadviezen

Uit het persbericht:

"Binnenkort start een unieke, laagdrempelige service voor ouders die vragen hebben over alles wat te maken heeft met de spraak- en taalontwikkeling van hun kind. Via de telefoon en internet kunnen ouders contact opnemen met specialisten van Logopediepraktijk Taalreis voor vrijblijvend en gratis advies. Het eerste 'Spraak en Taal Spreekuur' is gepland op woensdagavond 9 maart a.s.

Ouders kunnen op het spreekuur terecht met al hun vragen over stem, spraak, taal, gehoor en mondfuncties. Dus niet alleen als ze vermoeden dat hun kind problemen heeft met spreken en taal, maar ook met eten en drinken (bijvoorbeeld slikken), het gehoor, de stem (bijvoorbeeld heesheid) of dyspraxie.

Ouders kunnen op ieder willekeurig moment hun vraag stellen via de Facebookpagina 'Spraak en Taal Spreekuur' (www.facebook.com/spraaktaalspreekuur). Hun vragen worden dan tijdens het spreekuur beantwoord. Ook is het mogelijk om een terugbelverzoek achter te laten."

Dit lijkt ons een goede vervanging voor onze voormalige Vraagbaak 'Kindertaal', waarin wij zélf vragen van ouders beantwoordden. Omdat we ook altijd veel vragen kregen over meertaligheid, hebben we even nagevraagd of Logopediepraktijk Taalreis daar ook (aantoonbare) ervaring mee heeft. Dat is inderdaad het geval. Ze hebben 25 medewerkers, met allemaal hun eigen specialisatie.

Bezighouden | Quizzen maken met Kahoot!

Een lezer meldde ons: "Ik maakte op mijn werk kennis met een ontzettend leuke manier om met een groep een quiz te spelen. Het heet Kahoot!.

Op een groot scherm (op school het smartboard, thuis de iPad of misschien een beamer) verschijnt een vraag. Iedereen die meedoet voert een code in op zijn eigen smartphone of tablet. Er komen vier antwoorden op het grote scherm van de spelleider, gecodeerd met kleur en een symbooltje (fijn voor de kleurenblinden onder ons). Die vier kleuren/symbolen komen ook bij de deelnemers in beeld, waarna iedereen het goede antwoord aan kan klikken. Vervolgens is op het grote scherm te zien wat het goede antwoord was, hoeveel deelnemers het goed hadden en een top-5 van goedscoorders.

Waarom ik zo enthousiast ben, is omdat het ultrasimpel is om zo'n quiz in elkaar te zetten. In een half uur had ik een familiequiz van 10 vragen met vakantiefoto's gemaakt. Mijn zoon van 12 maakte in dezelfde tijd een poezenquiz op zijn smartphone.

Het bleek een ontzettend leuke activiteit om met elkaar een paar minuutjes te vullen. Ik zie mogelijkheden voor feesten en partijen, en voor verregende vakantiedagen."

Taal | Vernieuwde kinder-VanDale

Woordenboeken-uitgever Van Dale heeft zijn kinderwoordenboeken vernieuwd:

Het Basiswoordenboek bevat honderden nieuwe trefwoorden, betekenissen en voorbeeldzinnen. Ruim 600 illustraties, vernieuwd kleurgebruik en informatiekadertjes over begrippen die op thema bij elkaar staan, maken het een prettig boek waarin je makkelijk vindt wat je zoekt. Wat de Dikke Van Dale is voor volwassenen, is deze Basis Van Dale voor kinderen vanaf 10 jaar.
- 806 pagina's, € 29,99
- Online bestellen
- Bladeren door het voorproefje.

Ook het Juniorwoordenboek voor kinderen vanaf 8 jaar, is compleet vernieuwd. Wat betekent het woord scenario? Of diagnose? Hoe schrijf je cacao en show? Wat is het meervoud van museum? En hoe moet je cappuccino of tissue uitspreken?
- 648 pagina's, € 26,99
- Online bestellen
- Bladeren door het voorproefje.

Het Junior spreekwoordenboek, geschreven door Wim Daniëls, is in principe nog hetzelfde als voorheen, maar heeft wel een nieuw fris omslag gekregen. Het bevat allerlei spreekwoorden en uitdrukkingen, en is bedoeld voor kinderen vanaf 10 jaar.
- 552 pagina's, € 29,99
- Online bestellen
- Bladeren door het voorproefje.

Voorlezen | Korte kinderverhaaltjes

Moeder Nicoline Martens meldde ons:

"Vorig jaar ben ik een website gestart met leuke korte kinderverhaaltjes. Het idee erachter is dat je als moeder regelmatig met je kindje ergens moet wachten (tandarts, huisarts, eerste hulp) of dat je met de trein reist en net vergeten bent om een leuk boekje mee te nemen. Op de site staan gezellige korte verhaaltjes die je op je telefoon of tablet direct kan voorlezen om zo het wachten of reizen net iets gezelliger te maken.

Natuurlijk kunnen de verhaaltjes ook gewoon thuis worden voorgelezen en het kind kan er dan een kleurplaat bij kleuren, die ook op de site te vinden zijn. Momenteel loopt er een kleurwedstrijd (tot 2 april), voor kinderen van 3 t/m 12 jaar die ook door The Read Shop wordt ondersteund. Zij stellen cadeaukaarten voor de winnaars ter beschikking."

De verhaaltjes zijn onderverdeeld in twee categorieën: 3-7 jaar en 8-10 jaar. Je kunt ook verzoeknummers indienen voor eigen (gepersonaliseerde) verhaaltjes in de rubriek 'Jouw verhaal'.

Muziek | 2500 Kinderliedjes

De website Kinderliedjes.info bevat maar liefst 2500 teksten van oude en nieuwe kinderliedjes. Soms ook met de bladmuziek erbij. Alfabetisch geordend, én gesorteerd op thema (zoals eten en drinken, feest, en slaapliedjes). Ook: gratis downloads en CD-besprekingen.

Wel erg veel aandacht voor K3 en andere Studio 100-artiesten, maar verder heel nuttig!

Media | Nieuwe video's over sexting

Nieuw: drie praktische animatievideo's over sexting. De video's zijn bedoeld voor ouders, opvoeders en hulpverleners. Ook handig voor bijvoorbeeld een ouderavond!

Een moeder vertelt over haar ervaringen, waardoor je leert wat het is, hoe je er - in het gezin - het beste mee om kunt gaan, en hoe je erover kunt praten met je kinderen.

Er zijn drie video's:

1. Wat is er aan de hand?

 

 

2. Hoe praat je erover?

 

 

3. Waar moet je alert op zijn?

 

 

Zie ook: Stappenplan voor sexting voor als het echt is misgegaan.

Media | Nieuwe video’s over gamen

Is gamen schadelijk? Wat zijn de grootste misverstanden over gamen? Wat kun je doen om problematisch gamen te voorkomen? Deze en andere veel gestelde vragen worden in korte videoclips beantwoord door deskundigen en ex-gamers.

De clips (inmiddels 12 stuks) zijn bedoeld voor ouders, familie en vrienden die vragen hebben over het gamegedrag van hun kind of partner.

Gameonderzoeker Tony van Rooij, ex professional gamer Lennart Roest en preventiewerker Bart Alders geven op een laagdrempelige manier uitleg over onder meer de grootste misverstanden over gamen, welke kinderen extra risico lopen, en wat je als ouder kunt doen om problemen te voorkomen.

Clip 5 - Wat zijn de grootste misverstanden?

 

Ga naar de afspeellijst met alle clips.

Ouderschap | Altijd actueel ouder-nieuws

Voor de gedegen artikelen (en het forum natuurlijk) hebben we deze website. Maar wist u dat we ook een online knipselkrant met het laatste oudernieuws - uit andere media - bijhouden? Dat doen we via de handige website Scoop.it.

Daarnaast zijn we natuurlijk ook te vinden op Facebook. Die pagina wordt bijgehouden door een van onze forumbeheerders.

En Twitter niet te vergeten!