Home » Tips

Tips

Zomervakantie | Fietsen met kinderen in Amsterdam

Fietsverhuurder MacBike zette vier routes in Amsterdam uit, die leuk zijn om te fietsen met kinderen. De routes staan op een mooie uitklapfolder (met kaart van Amsterdam), die voor 1 euro te koop is (bij MacBike), of die je gratis meekrijgt als je daar fietsen huurt.

De routes variëren in lengte, en leiden – volgens het persbericht – "zo veel mogelijk over rustige en veilige wegen en fietspaden". Als ervaringsdeskundigen vinden we dat een beetje ál te optimistisch, want Amsterdam is nu eenmaal een loeidrukke stad waar je echt goed uit moet kijken. Maar de beschreven routes zijn beslist goed gekozen, en leiden langs plekken die leuk zijn voor kinderen. (Al zouden we het Van Goghmuseum én het Rijksmuseum nou niet meteen in een fietsroute hebben opgenomen. Musea zijn meer iets om nog eens apart voor naar Amsterdam te gaan.)

Wat we nog misten, in de Route West, was een bezoek aan het Kattencafé 'Kopjes' (Marco Polostraat 211, geopend van woensdag tot en met zondag, van 10 tot 19 uur).

Ook ontbreken er natuurlijk actuele attracties, zoals de geweldige tentoonstelling 'The Wild', in W139 in de Warmoesstraat. Met een spectaculaire achtbaan, waarop karretjes met kunstvoorwerpen voortrazen.

Om teleurstellingen te voorkomen (als je de Route IJ-Oevers kiest): de fantastische schommels bovenop de A'dam toren (de hoogste schommelplek van Europa!) zijn alleen toegankelijk als je langer bent dan 1.30 meter, en ze zijn niet gratis (€ 5,- pp).

Relaxed fietsen met kinderen
4 fietsroutes in Amsterdam

Pesten | Bully buddy zomerkampen (6-14 jr)

Voelt je kind zich rot omdat het alsmaar gepest wordt? Dan is een Bully buddy zomerkamp misschien een idee. Het kamp duurt 5 dagen.

De organisatoren garanderen dat je na afloop een andere lichaamshouding (én praktische handvatten) hebt gekregen, waardoor je beter kunt omgaan met pestgedrag. Ook sta je na afloop sterker in het leven. De methode is gebaseerd op de Sta Sterk Training, die officieel erkend is.

Tijdens het kamp krijg je een buddy, die ook na de kampweek voor ondersteuning blijft zorgen. De buddies worden gecoacht door de organisatie. Het gaat om dagkampen, dus zonder overnachting.

Let op: Ouders Online beschouwt pesten als een groepsproces, waarbij de omstanders (of 'meelopers') net zo schuldig zijn als de pesters. Maar dat heeft vooral te maken met hoe scholen pesten zouden moeten aanpakken. Los daarvan kan het natuurlijk heel nuttig zijn om gepeste kinderen weerbaarder en gelukkiger te maken. Vandaar onze steun voor dit zomerkamp-initiatief.

Bully buddy zomerkamp
Voor kinderen van 6 t/m 14 jaar
Eerste dagkamp: 24 juli t/m 28 juli 2017
Tweede dagkamp: 31 juli t/m 4 augustus 2017
Locatie: Hilversum-Zuid
Prijs: € 400,-
Meer informatie en inschrijven: www.konfia.nl

Knutselen | Klokhuis Maaklab (7-12 jr)

Houdt je kind van knutselen, ontwerpen, uitvinden, timmeren, zagen, lijmen, tekenen of gewoon lekker aanrommelen met materiaal? Elke woensdag- en zondagmiddag van 14.00 tot 16.30 uur is er het Klokhuis Maaklab, in Beeld en Geluid (Hilversum).

Elke maand een ander thema, aansluitend op de 'Klokhuis Maakt'-afleveringen op tv. In maart: werken met metaal naar aanleiding van de Klokhuis-aflevering 'Kari maakt'! Bouw een metalen figuurtje en maak er een animatiefilm mee (onder begeleiding van een pedagogisch medewerker).

Kijk op de 'Klokhuis Maakt'-pagina voor inspiratie en mooie maakfilmpjes.

Klokhuis Maaklab
in Beeld en Geluid (Hilversum)
voor kinderen van 7 tot 12 jaar
elke woensdag- en zondagmiddag van 14.00 - 16.30 uur
gratis voor bezoekers van Beeld en Geluid
toegang Beeld en Geluid: € 9,- pp (voor 4 t/m 12 jr)
reserveren niet nodig
www.beeldengeluid.nl/maaklab

Mail & Win | Kookboek voor zorgenkinderen

Sandra Cornelissen geeft kookles aan jongeren met een autismespectrum-stoornis. Haar methode biedt structuur en houvast. Die methode werkt! Jongeren die voorheen niet in staat waren om zelfstandig te koken, kunnen nu zélf een lekker en gezond gerecht op tafel zetten.

Kook het lekker zelf, haar tweede kookboek, is bedoeld voor iedereen die niet uit de voeten kan met standaard kookboeken:
- auti's;
- LVB-jongeren;
- mensen die behoefte hebben aan visuele uitleg.

Kook het lekker zelf
door: Sandra Cornelissen
uitg.: SWP (2016)
ISBN: 9789088507045
omvang: 160 pagina's
prijs: € 27,50
Online bestellen

Helaas - De gratis exemplaren zijn inmiddels vergeven.

Eindexamen | Luister-literatuur

De LuisterBieb helpt eindexamen-kandidaten met hun literatuurlijst!

Met de gratis LuisterBieb-app van de Openbare Bibliotheken kunnen eindexamen-kandidaten luisteren naar hun literatuurlijst-boeken.

Er staan ruim 100 titels in 'Luisteren voor je lijst'. Van Jan Terlouw tot Kees van Kooten, en van Tommy Wieringa tot Harry Mulisch. Of scholieren nu sporten, in de bus zitten, hun krantenwijk lopen of in bed liggen: oortjes in en luisteren maar.

Vaak beginnen scholieren veel te laat aan hun lijst, en nemen ze noodmaatregelen met uittreksels of films. Maar door 'luisterend lezen' te combineren met andere bezigheden is er toch tijd om de complete boeken te leren kennen. Dat scheelt een hoop stress, in de drukke examenperiode.

Luisteren zonder internet

De gratis LuisterBieb-app is eenvoudig te downloaden op tablet of smartphone. Iedereen die lid is van de Bibliotheek, heeft toegang tot alle luisterboeken. (Let op: in de meeste steden kunnen jongeren tot 18 jaar gratis lid worden van de Bibliotheek.) Wie geen lid is, heeft toegang tot een selectie uit de luisterboeken.

In 'Luisteren voor je lijst' staan titels voor alles niveaus (vmbo, havo en vwo). Je kunt ze eerst downloaden (goedkoop via wifi) en daarna ook offline beluisteren.

Kunst | Met baby of peuter naar het museum

Mag je borstvoeding geven in het Rijksmuseum? Is het Mauritshuis toegankelijk met een buggy? Welke kunstwerken in Museum Boijmans Van Beuningen zijn geschikt om te bekijken met peuters en welke niet?

Zomaar een paar dilemma's voor museumliefhebber Brigitte Timmermans (34) toen ze met haar peuter Max een museum wilde bezoeken. "Praktische vragen waar ik niet zo makkelijk antwoord vond." En nu heeft ze een missie: meer baby's en peuters naar het museum. En een website: kunstfanaatjes.nl. De website geeft tips en trucs voor museumbezoek met (heel) kleine kinderen.

(Bron: Een website met een missie: meer baby's in de museumzalen - NRC, 5 januari 2017.)

Concentratieproblemen | Vibrerende kussens

Voor kinderen die moeite hebben met stilzitten, overgevoelig zijn voor prikkels, of juist prikkels opzoeken, ontwikkelde het Canadese merk Senseez speciale trilkussens.

Volgens de makers helpt het trilmechanisme in het kussen om kinderen tot rust te laten komen en zich te concentreren. Uit het persbericht: "Niet alleen ideaal voor thuis, maar dankzij het handzame formaat en de vrolijke designs ook prima te gebruiken op school of onderweg."

We hebben het zelf niet kunnen uitproberen, omdat onze eigen kinderen zich gelukkig prima kunnen concentreren zonder speciale hulpmiddelen, maar het zou best eens kunnen zijn dat het echt helpt. Alleen die twee AA-batterijtjes die erin moeten, zouden wel eens snel leeg kunnen zijn...

En nog een vergelijkbare tip: voor kinderen met een stoornis in het autistisch spectrum, die veel last hebben van onverklaarbare buikpijn bij het maken van schoolwerk, kan het soms helpen om een strakke nierband om te doen (om druk op de buik te zetten.) Nierbanden zijn verkrijgbaar in motorsport-winkels.

De trilkussens van Senseez zijn verkrijgbaar bij webwinkel Educadora.
Prijzen: van € 34,95 tot € 65,-

Review
We hadden een gratis test-exemplaar verloot, met het verzoek om als tegenprestatie een review te schrijven. Hier is-ie. Manon, moeder van een zoon met ADHD vertelt:

"Om te beginnen: het werkt. En verder: het kussen zit prima, hoewel het wel wat aan de kleine kant is. De hoes is makkelijk eraf te halen en te wassen. De batterijen gaan ongeveer 3 weken mee. Mijn kind heeft geen last van het geluid dat het kussen maakt, de omgeving wel. Het went ook wel, maar op school vonden ze het storend. Mijn kind zegt er rustig van te worden en pakt het ook zelf. Soms doet hij hem in zijn rug en heeft hij een massagekussen. Kortom: prima voor thuis (tijdens huiswerk en dergelijke), voor op school wat minder."

Verlies en verdriet | App voor rouwverwerking (3-8 jr)

Bo de Beer neemt afscheid is een interactief verhaaltje voor kleine kinderen die te maken krijgen met het overlijden van iemand in hun omgeving.

Het eenvoudige verhaal (in dichtvorm) gaat over Bo de Beer die afscheid moet nemen van Beer. Het is uitstekend te gebruiken om kleine kinderen (0-4 jaar) voor te bereiden op een begrafenis of crematie en op de periode na het afscheid.

Het verhaaltje kan voorgelezen worden door de app, of zelf gelezen worden. De app bevat vragen (die je naar keuze wel of niet kunt gebruiken) voor het kind, om samen te praten over afscheid nemen, rouwen en de gevoelens die het kind ervaart. Ook kan het kind een briefje schrijven aan degene die is overleden.

Met handleiding, en achtergrondinformatie over rouw bij kinderen.

Bo de Beer neemt afscheid
app voor rouwverwerking (3-8 jaar)
door: Riet Fiddelaers-Jaspers
prijs: € 1,99
iOS-versie: Apple App Store
Android-versie: Google Play Store
meer informatie: www.in-de-wolken.nl (ook voor het bijbehorende kleurboekje)

Reizen | Handige kotszakjes

We konden de klok erop gelijk zetten, met onze reiszieke dochter: met de auto naar Frankrijk, met het vliegtuig naar Londen, of met een gehuurde 4-wheel-drive een berg op: altijd kotsen. Op het laatst was ze er zeer bedreven in geworden, en wij ook. We troffen dus altijd voorzorgsmaatregelen, in de vorm van zakjes, bakjes en handdoeken. We hebben zelfs een keer een ijsemmertje uit ons motel meegejat, toen we vanuit Las Vegas een helikoptervluchtje zouden maken naar de Grand Canyon.

Maar het bleef behelpen. Vooral vanwege die zure braaklucht, en de volgekotste zakjes en bakjes die we nergens kwijt konden, of nergens konden legen.

Wat zouden we toen graag de braakzakjes van 'TravelJohn' gehad hebben. De inhoud wordt onmiddellijk omgezet in gel, met een lekvrij en geurloos resultaat. We kunnen ze iedereen aanraden: neem ze mee in de auto, in het vliegtuig, of in de reistas.

Braakzak 'TravelJohn'
5 stuks à € 6,95 - tijdelijk voor € 4,85
o.a. te koop bij deplaszak.com

Gezondheid | Zeldzame ziekten (8-12 jr)

Betrokken ouders hebben een website ontwikkeld om kinderen van 8 tot 12 jaar bewust te maken van zeldzame ziekten. En om daar begrip voor te kweken.

Uit de inleiding: "Reis met Amy en Max in hun luchtballon door de werelden. Vlieg naar alles wat beweegt, en leer alles wat je wilt weten over zeldzame ziekten. Klik op een werelddeel, pak de luchtballon, en sleep hem naar iets wat beweegt in deze wereld."

Zelf begrepen we eerlijk gezegd niet veel van deze website (om welke ziekten gaat het nu eigenlijk? Wat moeten we daarover weten? En hoe werkt de navigatie?) maar het initiatief is natuurlijk toe te juichen.

Jezz - Jongeren Educatie Zeldzame Ziekten
jezz.cmtc.nl

Media | AppLab helpt bij het kiezen van apps

De app-stores van Apple en Google bevatten elk al meer dan een miljoen apps, en iedere dag komen er honderden bij. Variërend van heel goed tot beroerd slecht. Vooral de gratis apps kunnen problematisch zijn. Onder andere omdat ze vaak helemaal niet gratis zijn (vanwege de in-app aankopen waartoe je verleid wordt) maar ook vanwege de persoonsgegevens die vaak verzameld worden (bedenk dat niet alleen naam- en adresgegevens daaronder vallen, maar ook afbeeldingen van personen).

Hoe vind je de juiste apps voor je kinderen in deze onafzienbare app-berg? Een goed hulpmiddel is AppLab van Cinekid. AppLab biedt een gratis selectie van apps die onafhankelijk beoordeeld zijn, op basis van wetenschappelijk verantwoorde criteria. Cinekid is onder andere bekend van het gelijknamige kinderfilmfestival maar ze testen en beoordelen dus ook kinder-apps. Voor kinderen en jongeren van 2 tot 18.

Meer informatie en downloaden: www.cinekid.nl/educatie/applab

Scheiding | Ondersteuning voor de kinderen

Hoe zorg je ervoor dat kinderen zo min mogelijk te lijden hebben onder een scheiding? En welke ondersteuning is daarvoor beschikbaar?

Jaarlijks krijgen zo'n 70.000 kinderen te maken met de scheiding van hun ouders. Hoewel dit zeer ingrijpend kan zijn, is men vaak niet op de hoogte van het preventieve aanbod. De Wegwijzer Kind en Scheiding van het Nederlands Jeugdinstituut (NJi)geeft een handig overzicht van de beschikbare programma's en kindgerichte initiatieven. Mét selectiemogelijkheden per leeftijds-categorie.

Meer informatie: Wegwijzer Kind en Scheiding.

Gezondheid | Schildklierproblemen en Thyrax

Zoals bekend zijn er ernstige leveringsproblemen met het middel Thyrax. Voor kinderen en jongeren kan het overstappen op een ander middel extra problematisch zijn. Hoe begeleid je dat als ouders?

De Schildklier Organisatie Nederland (SON) kan tijdelijk extra ondersteuning bieden via het Steunpunt Thyrax-tekort. Iedereen met vragen over overstappen kan nu terecht bij steunpunt@schildklier.nl.

Daarnaast kunnen zowel ouders áls kinderen (en jongeren) natuurlijk vragen hebben over de aandoening zelf. Zal deze chronische ziekte invloed hebben op school, studie en relatie? Wat houdt dit in voor de rest van het leven? Wanneer is het verstandig om medicatie te nemen? Wat verandert er in de puberteit? Daarvoor kun je dag en nacht terecht op www.cyberpoli.nl.

Meer informatie: www.schildklier.nl

Aanstaand ouderschap | Consumentenbond helpt

De Consumentenbond heeft een enorme hoeveelheid nuttige informatie online gezet waarmee je je kunt voorbereiden op het ouderschap. Van rechten en plichten bij zwangerschapsverlof tot alles wat je moet regelen, en van checklists tot productinformatie.

Vooral die productinformatie, daar zijn ze natuurlijk heel goed in bij de Consumentenbond: kinderwagens, kinderbedjes, boxen, borstkolven, luiers, babydoekjes, gezinsauto's... alles komt aan de orde. Evenwichtige informatie, kort maar krachtig, prettig relativerend hier en daar (of soms ronduit kritisch, bijvoorbeeld dat opvolgmelk totale onzin is), en nog gratis ook. Ook voor niet-leden.

Kindertaal | Gratis taal- en spraakadviezen

Uit het persbericht:

"Binnenkort start een unieke, laagdrempelige service voor ouders die vragen hebben over alles wat te maken heeft met de spraak- en taalontwikkeling van hun kind. Via de telefoon en internet kunnen ouders contact opnemen met specialisten van Logopediepraktijk Taalreis voor vrijblijvend en gratis advies. Het eerste 'Spraak en Taal Spreekuur' is gepland op woensdagavond 9 maart a.s.

Ouders kunnen op het spreekuur terecht met al hun vragen over stem, spraak, taal, gehoor en mondfuncties. Dus niet alleen als ze vermoeden dat hun kind problemen heeft met spreken en taal, maar ook met eten en drinken (bijvoorbeeld slikken), het gehoor, de stem (bijvoorbeeld heesheid) of dyspraxie.

Ouders kunnen op ieder willekeurig moment hun vraag stellen via de Facebookpagina 'Spraak en Taal Spreekuur' (www.facebook.com/spraaktaalspreekuur). Hun vragen worden dan tijdens het spreekuur beantwoord. Ook is het mogelijk om een terugbelverzoek achter te laten."

Dit lijkt ons een goede vervanging voor onze voormalige Vraagbaak 'Kindertaal', waarin wij zélf vragen van ouders beantwoordden. Omdat we ook altijd veel vragen kregen over meertaligheid, hebben we even nagevraagd of Logopediepraktijk Taalreis daar ook (aantoonbare) ervaring mee heeft. Dat is inderdaad het geval. Ze hebben 25 medewerkers, met allemaal hun eigen specialisatie.

Bezighouden | Quizzen maken met Kahoot!

Een lezer meldde ons: "Ik maakte op mijn werk kennis met een ontzettend leuke manier om met een groep een quiz te spelen. Het heet Kahoot!.

Op een groot scherm (op school het smartboard, thuis de iPad of misschien een beamer) verschijnt een vraag. Iedereen die meedoet voert een code in op zijn eigen smartphone of tablet. Er komen vier antwoorden op het grote scherm van de spelleider, gecodeerd met kleur en een symbooltje (fijn voor de kleurenblinden onder ons). Die vier kleuren/symbolen komen ook bij de deelnemers in beeld, waarna iedereen het goede antwoord aan kan klikken. Vervolgens is op het grote scherm te zien wat het goede antwoord was, hoeveel deelnemers het goed hadden en een top-5 van goedscoorders.

Waarom ik zo enthousiast ben, is omdat het ultrasimpel is om zo'n quiz in elkaar te zetten. In een half uur had ik een familiequiz van 10 vragen met vakantiefoto's gemaakt. Mijn zoon van 12 maakte in dezelfde tijd een poezenquiz op zijn smartphone.

Het bleek een ontzettend leuke activiteit om met elkaar een paar minuutjes te vullen. Ik zie mogelijkheden voor feesten en partijen, en voor verregende vakantiedagen."

Taal | Vernieuwde kinder-VanDale

Woordenboeken-uitgever Van Dale heeft zijn kinderwoordenboeken vernieuwd:

Het Basiswoordenboek bevat honderden nieuwe trefwoorden, betekenissen en voorbeeldzinnen. Ruim 600 illustraties, vernieuwd kleurgebruik en informatiekadertjes over begrippen die op thema bij elkaar staan, maken het een prettig boek waarin je makkelijk vindt wat je zoekt. Wat de Dikke Van Dale is voor volwassenen, is deze Basis Van Dale voor kinderen vanaf 10 jaar.
- 806 pagina's, € 29,99
- Online bestellen
- Bladeren door het voorproefje.

Ook het Juniorwoordenboek voor kinderen vanaf 8 jaar, is compleet vernieuwd. Wat betekent het woord scenario? Of diagnose? Hoe schrijf je cacao en show? Wat is het meervoud van museum? En hoe moet je cappuccino of tissue uitspreken?
- 648 pagina's, € 26,99
- Online bestellen
- Bladeren door het voorproefje.

Het Junior spreekwoordenboek, geschreven door Wim Daniëls, is in principe nog hetzelfde als voorheen, maar heeft wel een nieuw fris omslag gekregen. Het bevat allerlei spreekwoorden en uitdrukkingen, en is bedoeld voor kinderen vanaf 10 jaar.
- 552 pagina's, € 29,99
- Online bestellen
- Bladeren door het voorproefje.

Buitenspelen | 101 dingen om buiten te doen (Mail & win!)

Bij uitgeverij Lannoo verscheen: 101 dingen om buiten te doen. Het wordt aangeprezen als een 'bucketlist boek', oftewel een lijst met dingen die je gedaan moet hebben voor je sterft (to kick the bucket is 'het loodje leggen'). Een tamelijk gewaagde vorm van marketing dus. Maar de onderwerpen spreken beslist tot verbeelding. Zoals:

  • maak zelf een hangmat
  • bouw een insectenhotel
  • kweek aardbeien in een zak
  • organiseer een picknick voor je vrienden
  • maak een schuilplaats met takken en bladeren

Een kleurrijk boek boordevol leuke tips voor alle seizoenen: spelletjes spelen, knutselen en de natuur ontdekken.

101 dingen om buiten te doen
uitg.: Lannoo
omvang: 144 pagina's
ISBN: 978 94 014 3099 9
prijs: € 9,99
Online bestellen

Mail en win! - Helaas, de gratis boeken zijn inmiddels vergeven.

Voorlezen | Korte kinderverhaaltjes

Moeder Nicoline Martens meldde ons:

"Vorig jaar ben ik een website gestart met leuke korte kinderverhaaltjes. Het idee erachter is dat je als moeder regelmatig met je kindje ergens moet wachten (tandarts, huisarts, eerste hulp) of dat je met de trein reist en net vergeten bent om een leuk boekje mee te nemen. Op de site staan gezellige korte verhaaltjes die je op je telefoon of tablet direct kan voorlezen om zo het wachten of reizen net iets gezelliger te maken.

Natuurlijk kunnen de verhaaltjes ook gewoon thuis worden voorgelezen en het kind kan er dan een kleurplaat bij kleuren, die ook op de site te vinden zijn. Momenteel loopt er een kleurwedstrijd (tot 2 april), voor kinderen van 3 t/m 12 jaar die ook door The Read Shop wordt ondersteund. Zij stellen cadeaukaarten voor de winnaars ter beschikking."

De verhaaltjes zijn onderverdeeld in twee categorieën: 3-7 jaar en 8-10 jaar. Je kunt ook verzoeknummers indienen voor eigen (gepersonaliseerde) verhaaltjes in de rubriek 'Jouw verhaal'.

Kleding | Kinderkleding en zwangerschapskleding op Bol.com

Nieuw: sinds kort verkoopt Bol.com ook zwangerschapskleding en kinderkleding.

Het assortiment is heel omvangrijk: duizenden kledingstukken van meer dan 80 verschillende merken, waaronder ook de bekende merken Tumble ’n Dry, Name it, Levi’s, Gsus, Noppies, Mamalicious, WE Fashion, Esprit en Supermom.

De kinderkleding is verkrijgbaar van de allerkleinste maat 38 (prematuur) tot en met de grootste maat (176).

Muziek | 2500 Kinderliedjes

De website Kinderliedjes.info bevat maar liefst 2500 teksten van oude en nieuwe kinderliedjes. Soms ook met de bladmuziek erbij. Alfabetisch geordend, én gesorteerd op thema (zoals eten en drinken, feest, en slaapliedjes). Ook: gratis downloads en CD-besprekingen.

Wel erg veel aandacht voor K3 en andere Studio 100-artiesten, maar verder heel nuttig!

Media | Nieuwe video's over sexting

Nieuw: drie praktische animatievideo's over sexting. De video's zijn bedoeld voor ouders, opvoeders en hulpverleners. Ook handig voor bijvoorbeeld een ouderavond!

Een moeder vertelt over haar ervaringen, waardoor je leert wat het is, hoe je er - in het gezin - het beste mee om kunt gaan, en hoe je erover kunt praten met je kinderen.

Er zijn drie video's:

1. Wat is er aan de hand?

 

 

2. Hoe praat je erover?

 

 

3. Waar moet je alert op zijn?

 

 

Zie ook: Stappenplan voor sexting voor als het echt is misgegaan.

Media | Nieuwe video’s over gamen

Is gamen schadelijk? Wat zijn de grootste misverstanden over gamen? Wat kun je doen om problematisch gamen te voorkomen? Deze en andere veel gestelde vragen worden in korte videoclips beantwoord door deskundigen en ex-gamers.

De clips (inmiddels 12 stuks) zijn bedoeld voor ouders, familie en vrienden die vragen hebben over het gamegedrag van hun kind of partner.

Gameonderzoeker Tony van Rooij, ex professional gamer Lennart Roest en preventiewerker Bart Alders geven op een laagdrempelige manier uitleg over onder meer de grootste misverstanden over gamen, welke kinderen extra risico lopen, en wat je als ouder kunt doen om problemen te voorkomen.

Clip 5 - Wat zijn de grootste misverstanden?

 

Ga naar de afspeellijst met alle clips.

Ouderschap | Altijd actueel ouder-nieuws

Voor de gedegen artikelen (en het forum natuurlijk) hebben we deze website. Maar wist u dat we ook een online knipselkrant met het laatste oudernieuws - uit andere media - bijhouden? Dat doen we via de handige website Scoop.it.

Daarnaast zijn we natuurlijk ook te vinden op Facebook. Die pagina wordt bijgehouden door een van onze forumbeheerders.

En Twitter niet te vergeten!