8 oktober 2014

Knutselen | Speelklei maken

We zochten een toepasselijke afbeelding bij een stukje over gekleurde speelklei, en vonden een recept om zélf dat soort klei te maken. Leuk om te doen en lekker goedkoop! Maar wat de receptuur vooral zo aantrekkelijk maakte, was het taalgebruik. Speelklei maken op z'n Zuid-Afrikaans!

  • meng 1 k water, 1 e groenteolie, ½ k sout, 1 e kremetart en voedselkleursel in 'n kastrol en verhit tot warm;
  • verwyder van die hitte en voeg 1 k meel by.

Danksy die kremetart kan dié klei tot ses maande klank hou. Bêre in 'n lugdigte houer of 'n toerits-plastieksakkie, maar nie in die yskas nie!

Bron: Huisgenoot.com/blogs/maak-dit-self

Voor de zekerheid hebben we toch maar even de vertaling van dit recept gevraagd, aan een native speaker van het Zuid-Afrikaans. Want wat is bijvoorbeeld kremetart'? We dachten glazuur, maar het blijkt wijnsteenzuur te zijn. En wat is de hoeveelheid 'k'? Nee, niet kilo maar een kop!

  • Meng 1 kopje water, 1 eetlepel plantaardige olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie), een half kopje zout, 1 eetlepel wijnsteenzuur (Engels: "cream of tartar") en een beetje voedselkleurstof in een steelpan, en verhit tot warm;
  • haal de steelpan van het fornuis en voeg 1 kopje bloem bij.

Dankzij het wijnsteenzuur kan de klei maximaal zes maanden worden bewaard. Bewaar in een luchtdichte container of een hersluitbaar plastic zakje, maar niet in de koelkast!