27 april 2014

Vroeggeboorte | Hulp voor ouders van te vroeg geboren baby's

Wanneer een baby te vroeg geboren wordt, of zo ziek is dat hij opgenomen moet worden op een afdeling neonatale intensive care, betekent dat voor de ouders het abrupte einde van een mooie droom, en vaak ook het onverwachte begin van een periode vol angst, onzekerheid en teleurstelling.

Het boekje Te vroeg geboren biedt deze ouders de nodige steun. Dat is prettig voor henzelf, maar ook heel nuttig voor de baby. Want te vroeg geboren of heel zieke baby's hebben niet alleen baat bij medische en technologische zorg, maar vooral ook bij snelle en maximale betrokkenheid van de ouders en het gezin. Dat laatste blijkt minstens even groeibevorderend en van levensbelang als de medisch-technische zorgen.

Er zijn al veel boeken over dit onderwerp. De meeste daarvan zijn 'ego-documenten', oftewel boekjes van andere ouders die hetzelfde hebben meegemaakt. Jezelf herkennen in de problemen van anderen kan veel steun bieden, maar het gaat toch altijd om specifieke problemen in specifieke situaties, die niet voor iedereen hetzelfde zijn.

Te vroeg geboren is anders. Geen ego-document, maar degelijke en goed onderbouwde adviezen, die algemeen toepasbaar zijn. De auteurs zijn super-professionals op het grensgebied van vroeggeboorte en psychologie/psychiatrie. Christine Vanhole is neonatologisch arts, en gespecialiseerd in de 'psychologische omkadering'. Sarah Van Ransbeek is kinder- en jeugdpsychiater, en werkt op de afdeling neonatale intensive care van het universiteitsziekenhuis van Leuven.

Te vroeg geboren - Zorg voor premature baby's
door: Christine Vanhole en Sarah Van Ransbeek
uitg: Lannoo Campus
ISBN: 9789401417044
prijs: € 24,99
Online bestellen

Meer informatie
Een informatieve website over te vroeg geboren baby's is: Kleine Kanjers. Op zich een goede site, maar houd er wel rekening mee dat deze website onlangs is overgenomen door een webshop, en dus nogal wat commerciële boodschappen bevat.