Vakantie winnen voor het hele gezin? Doe nu mee met onze leuke actie!

30 april 2004 door Jeroen Aarssen

Adoptie-kinderen uit Brazilië - hoe pakken we dat aan? (3 en 6 jr)

Ik heb een vraag over het omschakelen van het Braziliaans naar het Nederlands, bij kinderen tussen 3 en 6 jaar. Het gaat om adoptie-kinderen.

Wij leren momenteel Portugees om vooral in de begintijd met de kinderen te kunnen praten. Vooral die tijd vinden we heel belangrijk. Daarna zullen we moeten overschakelen naar het Nederlands.

Ik vraag mij af hoe we dit het beste kunnen doen en op wat voor manier. Kunt u ons adviseren?

Antwoord

Volgens mij zal er geen sprake zijn van "overschakelen op het Nederlands". Ik moet natuurlijk een situatie beoordelen die ik niet helemaal ken, maar ik denk dat Nederlands de belangrijkste taal in huis is en zal blijven, en dat u ook veel Nederlands met en tegen de kinderen zult gebruiken.

Dat u af en toe Portugees zult praten, zullen de kinderen ongetwijfeld erg waarderen. Toch moet u zich misschien niet te veel voorstellen van wat u in die begintijd zult kunnen zeggen, tenzij ik u erg onderschat.

Portugees leren

Het is natuurlijk fantastisch dat u de moeite neemt om Portugees te leren. Waarschijnlijk zult u zelf wel zo realistisch zijn om te beseffen dat het behoorlijk lang kan duren voordat u echt gesprekken in het Portugees zult kunnen voeren met uw kinderen. Want ga maar na - u moet op alle fronten van de taal nieuwe dingen leren:

  • klanken - u leert nieuwe klanken en u leert dat sommige letters in het Portugees heel anders klinken dan in het Nederlands;
  • woorden - u bouwt een hele nieuwe woordenschat op. Natuurlijk hoeft u niet, zoals dat bij kinderen het geval is, de achterliggende concepten te leren. U weet namelijk al dat een "stoel" een ding is om op te zitten. Maar u moet nog wel het Portugese woord leren;
  • zinnen - met klanken en woorden als bouwstenen bent u er nog niet: er is ook nog "cement" nodig om de woorden op de juiste manier achter elkaar te zetten. Woordvolgorde en zinsbouw zijn ook belangrijke elementen.

Laat door dit lijstje trouwens de moed niet zakken. Het leren van een taal heeft gewoon tijd nodig. Het is niettemin erg belangrijk voor de kinderen dat u hun, voor zover u kunt, een veilige, herkenbare omgeving biedt. Daarbij hoort ook zeker dat u laat merken dat u ook wat Portugees kunt verstaan en spreken.

Geweldige start

Ik weet zeker dat zij (misschien niet meteen, maar anders op latere leeftijd) zullen beseffen hoe zeer u uw best hebt gedaan om het hen naar de zin te maken. Ik denk dat u hen op die manier een geweldige start kunt geven.

Kortom: stel ze op hun gemak met alle Portugese woorden die u inmiddels geleerd hebt, maar spreek gerust vanaf het begin Nederlands. Hoe meer Nederlands zij zullen horen, hoe sneller zij zich hun nieuwe "moeder"-taal eigen zullen maken.

Succes!