28 april 2006 door Nanny Gortzak

Afnemende groei - hoe zorg ik dat mijn kind weer beter gaat drinken? (12 wkn)

Mijn zoon is 12 weken oud en ik geef hem in principe volledige borstvoeding. De laatste tijd drinkt hij echter maar 5 minuten aan één borst. Dan laat hij los en wordt hij boos. Hij hapt dan opnieuw, maar vervolgens laat hij weer los. Dan bied ik de andere borst aan en drinkt hij weer hooguit 5 minuten. De eerste borst pakt hij daarna ook niet meer. Als ik hem daarna een flesje geef, drinkt hij 200 cc achter elkaar leeg.

Ik voed hem op verzoek en hij drinkt meestal vijf voedingen per etmaal. Op het consultatiebureau is vastgesteld dat hij en ik geen spruw hebben.

Ook sabbelt hij de laatste tijd erg veel op z'n handjes, en daarnaast is zijn ontlasting veranderd. Die is nu heel waterdun en oranje van kleur. Het komt één keer per dag.

Hij is de afgelopen anderhalve week maar 60 gram aangekomen, terwijl hij anders ongeveer 150 gram per week aankwam. Ook begint nu het aantal natte luiers af te nemen. Voorheen had hij bij elke voeding een natte luier en is hij soms bijna helemaal droog.

Begin ik me nu erg veel zorgen te maken? Wat zou de oorzaak kunnen zijn? Hoe zorg ik ervoor dat hij weer goed gaat drinken en aankomen?

Antwoord

Uw zoon groeit minder dan voorheen en lijkt ook ontevredener aan de borst te zijn. Dit zou kunnen betekenen dat uw melkproductie toch wat achteruit is gegaan.

Op het eerste gezicht zou ik zeggen dat het aantal keren dat uw zoon per etmaal drinkt, niet voldoende is. Maar voor de volledigheid wil ik ook nog even alle invloeden vermelden die verantwoordelijk kunnen zijn voor het teruglopen van de melkproductie en datgene wat je eraan kunt doen.

Oorzaken en maatregelen

Het teruglopen van de melkproductie kan de volgende oorzaken hebben:

  • het gebruik van een speentje, tussen de voedingen door en in de nacht, waardoor de baby geen goede hongersignalen doorgeeft;
  • het starten met hormonale anticonceptie, met name de pil;
  • te weinig voedingen per etmaal;
  • de baby is aangeleerd om de nacht door te slapen.

U kunt proberen er het volgende aan te doen:

  • als u een fopspeen gebruikt, verminder dat dan drastisch. Gebruik de speen zeker niet om voedingen uit te stellen;
  • probeer wat meer op uw verzoek te voeden en voed dan vaker dan vijf maal per etmaal. Probeer zeker elke drie uur te voeden. Geef bij elke voeding minstens twee borsten. Als de melkstroom langzamer wordt (wat u merkt doordat uw zoon vaker en sneller zuigt voordat hij slikt), gaat u met de hand druk uitoefenen op de borst terwijl hij drinkt (borstcompressie). Zo krijgt hij wat meer en wat vettere melk uit uw borst. Pas hierna wisselt u van borst;
  • als uw zoon niet vaker wil drinken, kunt u overwegen om te kolven na de voedingen. U kunt hem deze melk geven als aanvulling op wat hij eerst uit uw borst drinkt. Zo stimuleert u de borsten toch.

Flesje erbij

U vertelde dat u ook een flesje geeft, en dat uw zoon dan 200 cc achter elkaar drinkt. Zorg er in dat geval wel voor dat hij niet meer dan drie uur tussen twee voedingen laat. Doet hij dat wel, dan kunt u de hoeveelheid voeding in het flesje verminderen.

Ook kunt u ervoor zorgen dat hij de fles zo langzaam mogelijk leegdrinkt door een speen met klein gaatje te gebruiken en de fles zo horizontaal mogelijk te houden. Zo voorkomt u dat de fles als het ware leeggegoten wordt. Uw zoon moet actief drinken!

Tot slot

Als u niet merkt dat de luiers natter worden als u een aantal dagen vaker voedt en/of kolft, dan is het raadzaam om contact op te nemen met een lactatiekundige. Deze kan nagaan of er misschien iets aan de manier van drinken is veranderd, waardoor uw zoon de borst niet meer optimaal leegdrinkt. Ook kunt u de gewichtstoename volgen om te zien of vaker voeden resultaat heeft.

Veel succes!