21 oktober 2004 door Lissy de Ridder

Afwijkingen aan tanden, nagels en haren - wat kan dat zijn? (4 jr)

Mijn dochter van bijna 4 heeft sinds het doorkomen van haar gebit al een zwak tandglazuur. Dit uit zich in afbrokkelend tandglazuur met bruine vlekken op de tanden. Ze heeft vrijwel geen antibiotica gekregen in haar leven.

Ook haar teennagels brokkelen snel af en lijken wel 'kalknagels', terwijl ze geen andere symptomen van voetschimmel vertoont. Dat lijkt me dus onwaarschijnlijk.

Sinds een paar maanden begint haar haar af te breken en heeft ze allemaal losse sprieten door haar normale haar heen, dat overigens ook dunner wordt.

Zou er een verband tussen deze drie dingen kunnen bestaan en zo ja, wat kan hier de oorzaak van zijn?

Ze is een kleine eter, eet summier van de warme maaltijd, maar vrijwel iedere dag 1 stuks fruit. Ze gebruikt voldoende calcium-houdende producten en krijgt iedere dag een voedingssupplement voor haar leeftijd. Ze is weinig ziek en over het algemeen monter. Ze is lang voor haar leeftijd.

Antwoord

U stelde twee vragen: ten eerste of er een verband kan zijn tussen afwijkingen aan tanden, nagels en haren. En ten tweede wat de oorzaak van die afwijkingen zou kunnen zijn. De eerste vraag is goed te beantwoorden, de tweede is moeilijker.

Om met de eerste vraag te beginnen: het is goed mogelijk dat er een verband is. Tanden, nagels en haren zijn namelijk allemaal ectodermale structuren, evenals de huid overigens. Afwijkingen die verschillende van deze structuren betreffen, worden ook wel ectodermale dysplasie├źn genoemd.

Om uit te leggen wat ectoderm inhoudt, moeten we even helemaal terug naar het begin. Nadat een eicel bevrucht is, vindt er steeds deling van cellen plaats. Er ontstaat dan een embryo (van een paar millimeter), dat bestaat uit drie lagen:

  • het endoderm - de binnenste cellaag, waaruit zich o.a. de luchtwegen, de lever en de alvleesklier ontwikkelen;
  • het mesoderm - de middelste cellaag, waaruit zich o.a. de wervelkolom en de ribben, maar ook de nieren, de ingewanden en het hart ontwikkelen;
  • het ectoderm - de buitenste cellaag, die zich verder ontwikkelt tot huid, haar, nagels, tanden en een bepaald soort klieren.

Het verband tussen de verschijnselen die u noemt, is dus dat de aangedane structuren allemaal dezelfde oorsprong hebben.

Dan de tweede vraag, wat de oorzaak van de afwijkingen zou kunnen zijn. Dat kan ik helaas zo 1-2-3 niet zeggen. Doxycycline is een antibioticum dat (op jonge leeftijd) een bruine verkleuring van het tandglazuur kan geven. En een schimmelinfectie kan verbrokkeling van nagels en haaruitval veroorzaken. Deze oorzaken acht u zelf echter niet waarschijnlijk.

Ik adviseer u daarom een dermatoloog (huidarts) te raadplegen. De afwijkingen zullen dan bekeken worden, waarna bepaald kan worden wat er precies aan de hand is.

Lees ook: