26 maart 2010 door Nanny Gortzak

Als mijn kind de fles blijft weigeren, hoe moet dat dan op de opvang? (4 mnd)

Onze dochter is 5 weken te vroeg geboren. Ze was helemaal gezond. In het begin kreeg ze sondevoeding en vingervoeding (zoveel mogelijk afgekolfde melk), en na 3 weken dronk ze praktisch alle voedingen uit de borst. Soms gaf papa de fles.

Het gaat heel goed met haar. Over 4 weken moet ik weer werken; ze is dan precies 4 maanden oud.

Inmiddels weigert ze de fles met afgekolfde melk van papa. Ze heeft het wel gekund en we zijn al een dikke week aan het oefenen op allerlei manieren: met verschillende spenen, mama uit zicht, kangaroeën bij papa en daarna voeden.

Stel dat ze blijft weigeren. Hoe voorkom ik dan dat ze honger heeft als ze bij de opvang is? En:

- is in het uiterste geval een fruit- of groentehapje een optie?

- of het mengen van borstvoeding met rijstebloem dat met een lepeltje wordt gegeven?

- is het raar om de opvang te vragen eventueel vingervoeding te geven?

Alvast bedankt voor uw reactie. Ik vind dit overigens een hele fijne site. Vaak kan ik goede tips halen uit het archief.

Antwoord

Op zich is het wel grappig hoe sommige baby's nadat ze eerst moesten leren om de borst te nemen, later niets anders meer willen dan de borst. Het is voorgekomen dat ik twee maal bij dezelfde klant moest komen: eerst omdat de baby de borst weigerde, en daarna om diezelfde baby ook uit de fles te laten drinken.

Maar goed, voor u is dit natuurlijk helemaal niet zo grappig. Dus hoe lost u het op?

Geruststelling

Uit uw verhaal kon ik niet goed opmaken of uw dochter de fles totaal weigert, of dat ze maar hele kleine beetjes melk neemt, net voldoende om de ergste honger te stillen. In het eerste geval is het probleem natuurlijk nijpender dan in het tweede.

Dan een geruststelling: u heeft nog 4 weken de tijd tot u gaat werken, en baby's veranderen snel in die tijd. Dat is niet verwonderlijk, want op de leeftijd van uw dochter is een periode van 4 weken is een vijfde deel van haar leven! Ga maar na wat er bij u persoonlijk in een vijfde deel van uw leven allemaal veranderd is...

Stress vermijden

Allereerst zou ik proberen of een rustiger benadering werkt. Daarmee bedoel ik: fles aanbieden, en bij weigeren gewoon de borst geven.

Uw baby heeft een duidelijke voorkeur op dit moment, en ze moet nu erop leren vertrouwen dat een andere manier van voeden ook goed is. Door kalm te blijven en misschien zelfs te zingen, te lachen, en lekker lichamelijk contact te bieden (voor, tijdens en na het aanbieden van de fles), en haar tegelijkertijd haar geliefde wijze van voeden niet te ontnemen, leert zij dat er meer mogelijk is dan drinken uit de borst. Probeer in ieder geval elke vorm van stress te vermijden.

Andere methoden van voeden

Naast deze ontspannen manier van aanbieden, kunt u inderdaad andere methoden van voeden proberen. Het werkt dan het beste om halverwege of tegen het einde van de voeding iets nieuws te proberen. Want een baby die honger heeft, is in de regel niet blij om iets nieuws te moeten leren. Bij ons als volwassenen werkt dat ook niet zo goed.

U kunt bijvoorbeeld met een heel klein beetje melk proberen of uw dochter een tuitbeker accepteert. Ook kunt u proberen te voeden met een lepeltje. Vingervoeden, uw eigen suggestie, is ook een goede manier om haar te laten kennismaken met een andere manier van voeden.

Soms proberen moeders zelfs om aan de borst te voeden met een tepelhoedje, om het gevoel van de flessenspeen te imiteren, terwijl houding, geur, geluid en gevoel toch nog overeenkomen met voeden aan de borst.

Vingervoeden

Als u uiteindelijk kiest voor vingervoeden (door de leidsters van de opvang), bedenk dan wel van te voren hoe u dat wilt laten doen: met of zonder handschoen. In ieder geval moeten de handen gewassen worden, en moet de vingernagel geknipt te worden.

Ook moet de sterkte van de melkstroom geregeld worden door de baby. Voor elke vorm van alternatief voeden geldt dat de baby het tempo moet aangeven. En vooral: de voeding moet plezierig en zonder stress verlopen.

Laatste redmiddel

Het geven van vaste voeding in plaats van melk zou ik echt als allerlaatste redmiddel kiezen. Een leeftijd van 4 maanden vind ik, zeker voor een te vroeg geboren baby, nog erg jong om al aan pap, groenten of fruit te wennen. Mocht u het toch willen proberen, overleg dan eerst met de arts van uw baby.

Heeft u overigens nog overwogen om een of twee maal per dag naar uw dochter toe te gaan om zelf te voeden als u werkt? Of is het misschien mogelijk dat er een leidster naar u toe komt met de baby?