13 september 2005 door Merit Tabbers

Alsmaar koortsig, hangerig, huilerig en slaperig. Is dat normaal? (15 mnd)

Mijn zoontje van 15 maanden heeft wekenlang een verhoogde temperatuur gehad (37,8-38,2). Hij voelde hierbij vaak erg warm aan. Het ene moment voelde hij zich goed en het andere moment was hij erg hangerig, huilerig en slaperig. Toen kreeg hij hoge koorts (39,8), daarna was zijn temperatuur een aantal dagen weer normaal. Vervolgens kreeg hij regelmatig koorts (39,0-39,8).

Zijn gedrag is hetzelfde als de periode hiervoor (heel wisselend dus), alleen slaapt hij regelmatig veel meer. 's Nachts wordt hij vaak huilend wakker, soms zelfs zo erg dat we hem vrijwel niet meer stil krijgen en hij helemaal over zijn toeren raakt.

Hij is ook vaak verkouden en snurkt en slaapt met zijn mond open.

Is dit normaal voor een kind van 15 maanden of kan er toch iets mis zijn? (Ik maak me namelijk toch wel zorgen.)

Antwoord

Aangezien u geen andere klachten meldde, ziet het ernaar uit dat uw zoon meerdere virale infecties achter elkaar heeft doorgemaakt. Kinderen worden dan koortsig, huilerig en hangerig, en willen vaak meer slapen (volwassenen trouwens ook). Een virus moet je 'uitzieken'.

Wat u beschrijft is niet afwijkend en kan heel goed bij de leeftijd passen. Mogelijk dat zijn amandelen ook ontstoken raken door de virus-infectie.

Over die amandelen gesproken: kort geleden is er een groot onderzoek gedaan waaruit naar voren kwam dat bij matige klachten van terugkerende keelontstekingen of grote (neus- of keel-)amandelen een afwachtend beleid net zo effectief is als het verwijderen van de amandelen. Die zijn er niet voor niets; ze zijn van belang voor onze afweer. Ik wens u sterkte!

Lees ook: