Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

28 mei 2003 door Diederik Bosman

Alsmaar ziek. Wat kan ik verwachten van een kinder-immunoloog? (16 mnd)

Mijn zoontje van 16 maanden is nu naar een kinder-immunoloog doorverwezen. Hiervoor hadden we achtereenvolgens een KNO-arts, een kinder-longarts en een allergoloog. Mijn zoontje ontwikkelt zich prima, maar de ziektegeschiedenis is omvangrijk: kinkhoest, acht oorontstekingen, vijf beginnende longontstekingen, drie keelontstekingen, het rota-virus, en bijna chronische koorts.

Wat kan ik verwachten van een kinder-immunoloog? Wat doet zo iemand eigenlijk?

Antwoord

Een kinder-immunoloog – of beter gezegd: een kinderarts-immunoloog – is gewoon een kinderarts, net als alle andere kinderartsen. De enige bijzonderheid is dat deze kinderarts zich verder gespecialiseerd heeft in de immunologie.

Immunologie is een deelgebied van de geneeskunde dat betrekking heeft op afweer en immuniteit.

De werkzaamheden van een kinderarts-immunoloog zijn voornamelijk gericht op ziektebeelden die iets met de afweer te maken kunnen hebben. Er bestaan namelijk ziekten waarbij de afweer niet goed verloopt, en de kinderarts-immunoloog is degene die gespecialiseerd is in het onderzoeken en behandelen van dergelijke ziekten.

Kinderen die zo'n immuniteits-ziekte hebben, zijn vaker ziek dan normaal, en doen er vaak langer over om van hun infectie af te komen.

Omdat uw zoontje wel erg veel infecties heeft gehad, kunnen wij ons voorstellen dat het goed is om zijn afweer eens goed onder de loep te nemen.

Lees ook: