8 april 2011 door Fleur de Lorijn

Amandelen verwijderen met 6 maanden?

Mijn zoontje van net 6 maanden is vanaf zijn geboorte al verkouden. We zijn bij de huisarts geweest en die hoorde af en toe een piep bij zijn longen. Vader is bekend met astma.

Omdat mijn zoontje steeds verkouden is, drinkt hij ook niet altijd zijn flesje leeg, en heeft hij tijdens zijn fles ook te weinig adem. Hij ademt namelijk door zijn mondje. We hebben al regelmatig neusspray gebruikt maar ook dat helpt niet meer. En de laatste tijd komt er wat bloed uit zijn neusje.

Zijn neusamandelen zijn vergroot, zei de kinderarts. Is het verstandig om die te laten verwijderen?

Antwoord

Ik begrijp het probleem. Op het eerste gezicht zou je zeggen: neusamandelen eruit, probleem opgelost!

Artsen zijn echter heel erg voorzichtig met het verwijderen van neusamandelen bij kinderen onder de 1 jaar, omdat die amandelen vaak net zo hard weer aangroeien. Dan doe je dus een ingrijpende ingreep voor niets...

Maar soms wordt het toch overwogen. Vooral bij kinderen die heftig snurken, en af en toe stoppen met ademhalen (jargonterm: 'obstructief slaap apneu syndroom'). Ook bij kinderen die niet goed in hun vel zitten of niet goed groeien – en waarbij andere oorzaken dan grote neusamandelen al zijn uitgesloten – wordt het soms gedaan.

Wat die 'andere oorzaken' betreft: bij uw zoon is het de vraag of zijn longen misschien een rol spelen bij het minder goed drinken. Want als hij veel last heeft van piepen, kan het ook zijn dat hij gewoon benauwd is, en daardoor minder goed drinkt. Je zou dan kunnen overwegen om te starten met pufjes. Ik ga er echter vanuit dat uw eigen kinderarts hier al goed naar gekeken heeft.

Lees ook: