29 november 2001 door Nanny Gortzak

Baby draait zijn hoofd weg. Krijgt hij wel voldoende? (5 mnd)

Mijn zoon van 5 maanden wil sinds een week weinig meer uit de borst drinken. Na ongeveer 5 minuten draait hij zijn hoofd ervan af. Als ik dan de andere borst aanbied, gaat het precies hetzelfde.

Krijgt hij nu nog wel voldoende melk binnen? En zo nee, wat kan ik hieraan doen? Voorheen dronk hij wel 10 minuten aan iedere borst.

Antwoord

Geachte mevrouw Hoekman,

U vraagt zich af of uw zoontje, nu hij maar vijf minuten per borst wil drinken, nog wel voldoende melk binnenkrijgt. Het antwoord daarop kan ik niet geven, omdat er meerdere dingen aan de hand kunnen zijn: misschien is uw baby een snelle drinker, waardoor hij binnen korte tijd voldoende binnen krijgt. Het kan echter ook zijn dat hij snel is afgeleid of om een andere reden niet wil voldoende drinken, waardoor hij niet genoeg binnen krijgt.

Hieronder zal ik uitleggen waar u op moet letten, en wat u kunt doen als hij onvoldoende binnen krijgt.

Soorten baby's

De meeste baby's worden na een paar maanden heel efficiënte drinkers. In het begin kan een voeding zó een uur in beslag nemen, maar naarmate een baby ouder wordt, kan dat steeds korter worden. Ze zijn sterker en behendiger geworden.

Iets anders is dat baby's van een paar maanden de wereld om zich heen erg interessant vinden. Sommige baby's vergeten dan dat ze ook moeten eten.

Bovendien zijn er grote gedragsverschillen tussen baby's onderling. Sommige baby's zullen altijd van lang tafelen houden, terwijl andere maar even willen drinken en dan weer verder willen spelen of slapen.

Aandachtspunten

De vraag is nu of de baby voldoende binnen krijgt. Bij een oudere baby (van een paar maanden) kunt u daartoe letten op het volgende:

 • Maakt de baby een tevreden indruk?
 • Heeft de baby genoeg natte luiers per dag? Normaal is: 4 à 6 wegwerp-luiers of 6 à 8 katoenen luiers.
 • Heeft de baby regelmatig ontlasting? Bij borstgevoede kinderen kan dat soms eens in de twee weken zijn, maar ook elke dag een paar keer. Belangrijk is, of u een verschil in het gebruikelijke patroon merkt.
 • Groeit de baby goed? Dat hoeft niet in het tempo van de eerste maanden te zijn: juist borstgevoede baby's hebben een duidelijk langzamer groei rond 4 à 5 maanden dan in de eerste weken. Deze afname van het groeitempo is normaal.
 • Heeft de baby een gezonde huidskleur en voelt de huid elastisch aan?

Zittende houding helpt

Daarnaast kan een baby ergens last van hebben. Bijvoorbeeld: doorkomende tandjes, verkoudheid, oorontsteking, of last van een prik.

Bij al deze problemen helpt het om de baby in een meer zittende houding te voeden (ik bedoel: de baby een zittende houding laten aannemen), zodat er minder druk op de oren en de kaken is, en het eventueel geprikte lichaamsdeel ontzien wordt. Het voeden voelt voor de baby dan aangenamer.

Tips om het drinken te bevorderen

Om het drinken aan de borst te bevorderen, kunt u de volgende suggesties uitproberen.

 • Bied regelmatig de borst aan. Soms helpt het om een paar dagen veel huid-op-huid contact te bieden en de baby onbeperkte toegang te verlenen. Dit kan bijvoorbeeld door samen op het grote bed tijd door te brengen, waarbij de baby weinig kleren aan heeft en de moeder geen bovenkleding aan heeft. Ook samen douchen of in bad gaan brengt menig baby op een idee.
 • Kijk wat er gebeurt als u gaat of voeden in een rustige, donkere ruimte. Het is mogelijk dat de baby dan langer blijft drinken.
 • Bied na de tweede borst nogmaals de eerste aan en kijk of de baby deze nog wil.
 • Als de baby ook andere vloeistoffen krijgt dan alleen borstvoeding, of als hij al met de eerste hapjes vast voedsel is begonnen, geef daar dan wat minder van. Soms kan dat zelfs betekenen dat u weer even helemaal terug gaat naar borstvoeden, zonder ander eten of drinken erbij.
 • Als de baby al ander eten of drinken aangeboden krijgt, dan is het het beste om dat in ieder geval ná de borstvoeding te doen. De baby is in dat geval nog niet verzadigd wanneer de borst wordt aangeboden.
 • Wanneer de melkproductie is afgenomen, kan vaker aanbieden van de borst de productie verhogen. Wil de baby niet vaker drinken, dan kan door middel van regelmatig kolven, bijvoorbeeld na elke voeding, de productie verhoogd worden. Zodra er weer meer melk aanwezig is, willen veel baby's wel weer makkelijker aan de borst.

Besluit

Aan de hand van de bovenstaande aandachtspunten kunt u zelf nagaan of de baby een efficiënte (snelle) drinker is geworden, of dat hij te weinig drinkt. In het laatste geval kunt u proberen zijn drinken te vermeerderen of te verbeteren met de genoemde tips.