Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

11 november 2001 door Diederik Bosman

Baby niet aangekomen. Hoe kan dat?

Mijn dochtertje van 10 maanden is de laatste 2 maanden niet gegroeid. Ze weegt 7 kg en is 69 cm lang. Ze heeft de laatste maand veel diarree. Bij de geboorte was ze ruim 7 pond. Sinds de volledige vaste is ze bijna niet aangekomen.

Ze heeft 9 maanden borstvoeding gehad. De consultatiebureau-arts denkt aan een gluten-allergie. Zelf denk ik dat zij een darminfectie heeft. Wat denkt u dat het is?

Antwoord

De kans dat uw dochter een darminfectie heeft (waardoor zij diarree heeft en niet groeit) is minder groot dan de kans dat het om gluten-overgevoeligheid of coeliakie gaat.

Natuurlijk is een darminfectie niet geheel uit te sluiten, maar de meeste darminfecties geven hooguit een vertraging van de groei en geen stilstand.

De meeste darminfecties treden tijdelijk op en verdwijnen dan ook meestal binnen 4 weken (met uitzondering van parasitaire infecties).

Coeliakie

Wat u beschrijft, past zeer goed bij coeliakie. Coeliakie is een ziekte van de dunne darm, waarbij – onder invloed van gluten-intolerantie – het darm-oppervlak beschadigd raakt. Daardoor kan de darm niet meer alle voedingsstoffen opnemen. Vervolgens kunnen er groeiproblemen ontstaan, wat meestal zo rond de 6e à 7e maand gebeurt.

Daarnaast geeft coeliakie diarree. Het is in uw geval dan ook echt verstandig om uw kind door de kinderarts te laten testen op coeliakie.

Lees ook: