1 januari 2000 door Maaike Verrips

Baby-signs: remt gebarentaal de taalontwikkeling?

Ik heb gelezen over het boek "Baby Signs" en ben daar erg in geïnteresseerd. Maar zou het gebruik van gebarentaal de taalontwikkeling bij kinderen remmen? Als het WEL zou kunnen, vanaf welke leeftijd kan dit dan?

Antwoord

Ik denk niet dat het gebruik van gebaren de gesproken taalontwikkeling zal remmen. Er is ook eigenlijk geen reden om dat te verwachten: kinderen kunnen immers ook twee talen tegelijk leren.

Onderzoek

De auteurs van het boek Baby Signs (Linda Acredolo en Susan Goodwyn) hebben zelf onderzoek gedaan naar het effect van hun methode. Zij concluderen daaruit dat kinderen die met Baby Signs opgroeien, juist gemiddeld wat eerder beginnen met praten dan andere kinderen en ook op andere gebieden wat voorlopen op hun leeftijdsgenootjes.

Of die voorsprong
veroorzaakt wordt door het gebruik van Baby Signs is moeilijk vast te stellen, maar van systematische achterstand is in ieder geval geen sprake. Volgens Acredolo en Goodwyn is het grote voordeel van Baby Signs dat het ouders en kinderen in staat stelt te communiceren in een periode waarin het kind nog geen gesproken taal beheerst. Vooral bij kinderen die pas laat gaan praten is dat een voordeel, want communicatie kan dan wel eens erg frustrerend worden.

Wat de leeftijd betreft: volgens Acredolo en Goodwyn is je kind 'rijp' voor Baby Signs als je merkt dat hij probeert te communiceren. Maar je kunt zelf gerust eerder met Baby Signs beginnen, als je maar het geduld hebt om af te wachten tot je kind actief gaat meedoen. Dit onderwerp komt uitgebreid aan bod in het boek zelf.

Geen gebarentaal

Overigens, voor de duidelijkheid, de methode die in Baby Signs gepropageerd wordt is geen
gebarentaal. Gebarentalen zijn talen van dove gemeenschappen. Ze zijn net zo gecompliceerd als gesproken talen. Baby Signs is vergeleken daarmee simpel; het gaat om het gebruik van gebaren ter ondersteuning van de gesproken taal.

Veel kinderen (en ouders) gebruiken spontaan ook gebaren tijdens het spreken. Voor sommige kinderen bijvoorbeeld is het heel gewoon om ontkenningen uit te drukken door hoofdschudden: in plaats van
ik wil niet slapen zeggen ze dan
slapen terwijl ze met hun hoofd schudden. Baby Signs is dus tot op zekere hoogte gewoon een natuurlijk mechanisme.