9 mei 2003 door Nanny Gortzak

Baby valt in slaap zonder tandenpoetsen. Kan dat kwaad? (13 mnd)

Onze zoon is nu ruim 13 maanden oud. De laatste periode zijn er aardig wat tandjes en kiezen doorgekomen. Nu ziet één kies, die een aantal weken geleden is doorgekomen, er in het midden donker uit. Zou dit nu al een gaatje kunnen zijn, of is die kies nog niet helemaal doorgekomen? Hij laat ons niet in zijn mondje kijken, waardoor we het niet echt goed kunnen zien.

We poetsen zijn tanden wel, maar meestal wil hij zijn mond niet open doen. Met als gevolg dat we niet overal goed bij kunnen. Na het tandenpoesten krijgt hij nog de borst en daarna valt hij lekker in slaap. Kan dat kwaad?

Antwoord

U heeft gezien dat er een donkere plek op een kies zit en u vraagt zich af wat dat kan zijn. Daarnaast vraagt u zich af of in slaap vallen aan de borst kwaad kan voor de tanden en kiezen van uw zoon. De eerste vraag kan ik niet beantwoorden; de tweede wel.

Donker plekje

Wat de eerste vraag betreft: ik kan u helaas niet zeggen of die donkere plek een gaatje is. Om te beginnen ben ik niet opgeleid om de gezondheid van tanden en kiezen te beoordelen. Maar ook als dat wel het geval was, zou ik aan de hand van een e-mail niet kunnen zeggen of iets een gaatje is. Daarvoor moet je toch echt van dichtbij kijken hoe het plekje eruit ziet.

Kortom: u zult met uw zoon naar een tandarts moeten gaan, om die plek te laten bekijken. De tandarts kan u ook tips geven hoe u het beste kunt poetsen in een klein, onwillig mondje.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is goed poetsen van alle tanden en kiezen ook op deze leeftijd al van groot belang voor de gezondheid van het gebit nu en later!

In slaap vallen zonder te poetsen

Dan de tweede vraag. Veel borstkinderen vinden het prettig om aan de borst in slaap te vallen. Maar zodra er tanden en kiezen doorkomen, begint de zorg over het gebit. Hoe combineer je dat met het (niet) poetsen?

Eén van de mogelijkheden is om de baby langzaam-aan te leren zonder borst in slaap te vallen. U kunt de baby de borst geven en daarna een routine opzetten die eindigt met het tandenpoetsen. Ook kunt u een liedje gaan zingen voor het slapen gaan, waarbij de baby eventueel opnieuw aan de borst ligt tijdens de leerperiode.

Hopelijk is na verloop van tijd de routine voor het slapen gaan in combinatie met het zingen al voldoende om de slaap te laten komen. Als dat werkt, dan kan het aan de borst nemen om in slaap te vallen komen te vervallen.

Als u merkt dat uw kind zonder borst echt niet in slaap wil vallen, dan kunt u proberen of hij, nadat hij in slaap is, in ieder geval de laatste melk nog doorslikt. Dat kan door de baby even op de rug te rollen, of door over de kin te strijken. Soms lukt het om de baby even op een vinger te laten zuigen, zodat de laatste melk ingeslikt kan worden.

Moedermelk helpt tegen tandbederf

Laatste nieuws: er zijn aanwijzingen dat moedermelk helpt om het gebit gezond te houden. Ten eerste blijkt het zo te zijn dat de bacteriën die in de mond groeien en verantwoordelijk zijn voor cariës (tandbederf), niet zo goed gedijen op lactose (melksuiker). Daarnaast bevat moedermelk stoffen die mogelijk de groei van deze bacteriën remt.

Samen met regelmatig goed poetsen en regelmatig bezoek aan de tandarts vormt borstvoeding dus een goede basis voor een gezond gebit.