20 oktober 2006 door Merit Tabbers

Beïnvloedt de neusspray Flixonase de groei? (15 jr)

Mijn zoon van 15 meet slechts 1.64 meter en is erg klein in verhouding tot zijn leeftijdsgenoten. Hij gebruikt 1x daags Flixonase [neusspray met hormonale ontstekingsremmers, o.a. tegen hooikoorts - red.] en/of Otrivin 0,5%.

Kan dit de groei of de hypofyse remmen? Zijn daar gegevens over bekend?

Antwoord

Met zijn lengte zit uw zoon nog boven de twee onderste lijnen van de groeicurve, dus medisch gezien hoeft hij niet te klein te zijn. Ik zei 'hoeft', want hij kán wel te klein zijn als hij afbuigt van zijn eigen curve. Bij een afbuigende groeicurve van twee lijnen of meer moet je altijd rekening houden met een onderliggende oorzaak. Hoe is zijn gewicht eigenlijk?

Verder is het van belang om op basis van de lengte van beide ouders uit te rekenen hoe lang een kind ongeveer kan worden (dus wat zijn 'beoogde lengte' is). Met behulp van zijn eigen groeicurve kun je dan schatten waar hij ongeveer zal uitkomen, en in hoeverre dat in de buurt komt van de 'beoogde lengte'. Als de vermoedelijke eindlengte onder de 'beoogde lengte' ligt, kan er medisch gezien wat aan de hand zijn. Zelf kan ik helaas niets zeggen over de beoogde lengte van uw zoon, omdat ik niet weet hoe lang u en uw partner zijn. Uw huisarts weet dat wel, en kan de beoogde lengte voor u uitrekenen.

Nu nog even over die Flixonase. Daar wordt inderdaad wel van gezegd dat het een groeivertraging zou kunnen geven bij chronisch gebruik. Het staat ook in de bijsluiter. Maar in de praktijk zien we dit echter zelden.

Voor ons als kinderartsen is het dan ook zeker geen reden om het niet te geven. De nadelen van het niet gebruiken van dit medicijn wegen in ieder geval niet op tegen de theoretische mogelijkheid dat de groei geremd zou kunnen worden.

Lees ook: