Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

18 november 1999 door Sanderijn van der Doef

Betrapt met one-night-stand. Hoe leg ik dat uit? (5 jr.)

Hallo Sanderijn,

Ik ben een alleenstaande moeder met een jongen van 5 jaar.

In een "normaal" gezin leert een kind dat je eventueel met iemand trouwt, als je daar heel veel van houdt, of je gaat ermee samenwonen en dan mag je in één bed slapen (even simplificeren voor het gemak). En dan kun je daar het hele voorlichtingsverhaal aan vastplakken.

Nu ben ik alleenstaand en heb soms een vriendje of een minnaar. Daarbij leeft niet de pretentie dat het gaat om de man van mijn leven ofzo, maar moeders wil ook wel eens wat. Pure lust dus.

Nu is mijn kind wel eens in the middle of the act wakker geworden, maar hij was toen nog te klein (denk ik) om dit op te merken of vast te houden. Hij kwam gewoon m'n kamer binnen, duimpje in de mond en ging er lekker naast liggen en sliep weer door.

Maar ik vraag me af wat ik m'n kind kan uitleggen als hij ooit weer op zo'n moment wakker wordt. Je wilt zo'n kind ten slotte niet meegeven dat je mag sexen met iedereen. Hoe pak je zoiets dan aan? Heb jij daar ideeën over? Ik ben zeer geïnteresseerd in tips hierover.

Antwoord

Niets is moeilijker uit te leggen aan een kind dan het begrip 'lust'. Al praat je nog zo makkelijk over seks, praten over je eigen lustgevoelens is en blijft moeilijk. Toch denk ik dat je er op een gegeven moment wel iets over zult moeten zeggen, als er zo nu en dan een man blijft slapen (voor de gezelligheid of voor de seks).

Voorlopig kan dat zoiets zijn als dat je hem aardig vindt en dat-ie daarom is blijven slapen. Op deze leeftijd verbindt je kind een slaappartij niet automatisch aan seks.

Eerlijk zeggen

Mocht je kind onverwacht tijdens een vrijpartij binnenkomen, en hij vraagt zich af wat jullie aan het doen zijn, dan zit er niets anders op dan eerlijk te zeggen dat je aan het vrijen was. Zo'n rare boodschap is dat nou ook weer niet: je vindt iemand aardig, die blijft slapen en je hebt allebei zin om te vrijen.

Dat betekent echt niet dat je daardoor aan je kind leert dat je met Jan en alleman in bed duikt. Seks heeft heel vaak met liefde te maken, maar soms niet, dan heb je gewoon zin in lekker vrijen. Dat doe je dan met iemand die je aardig vindt (dat doe je tenslotte niet met iemand die je een rotzak vindt).

Ook al heb je verder geen relatie met die man, je laat aan je kind merken dat seks leuk is en dat je dat doet met iemand die het ook leuk vindt en die jou aardig vindt.

Niet leuk meer

Als je kind ouder wordt, zal-ie wel meteen snappen dat die man bij het ontbijt weliswaar is blijven slapen, maar dat zijn moeder daar ook mee heeft gevreeën. Sommige kinderen vinden dat op een gegeven leeftijd (vanaf een jaar of 10) niet leuk meer, of zelfs gênant. Zodra je dat merkt bij je kind, zul je moeten beslissen of je je kind daarmee wilt confronteren of niet.

Misschien een idee

Ik heb een alleenstaande vriendin met een puberzoon, die voor haar one-night-stands bij de betreffende man blijft slapen om haar zoon niet te kwetsen. Dat is misschien ook een idee. Voorlopig denk ik dat je kind tevreden is met een eerlijk antwoord.