Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

14 mei 2010 door Suzan Put

Bobbel in de mond behandelen met Echinaforce? (15 mnd)

Bij mijn zoontje van 15 maanden ontdekte ik een paar weken geleden een puntje van een doorkomende kies. Verder niet meer op gelet, elke dag gepoetst, maar vrijdag ontdekte ik een grote bobbel op de kaak, op de plaats van de kies.

Ik dacht aan een ontsteking en heb gedept met een wattenstaafje verdunde Echinaforce, waarbij de bobbel openging. Toen ik dit later op de dag herhaalde, kon ik met het wattenstaafje een flapje huid optillen en zag ik het hele kiesoppervlak zitten!

Moet dit flapje er vanzelf afgaan en kan ik doorgaan met de Echinaforce, of moet het dichtgroeien en de kies alsnog doorkomen?

Antwoord

Het smeren van middeltjes is hoe dan ook niet aan te raden bij een vermoeden van een ontsteking in de mond, maar zeker Echinaforce niet. In de ingrediëntenlijst staat dat dit middeltje alcohol bevat. Alcohol, in welke verdunning dan ook, hoort niet thuis in een kindermond. Daar kan ik kort over zijn: dat is niet gezond! Als ik u was zou ik er verder gewoon afblijven.

Ik denk trouwens dat die bobbel een eruptie-cyste was. Een eruptie is een uitbarsting (in dit geval van een tand of een kies die doorkomt) en een cyste is een holte die gevuld is met vocht of brij. Een cyste in de mond heeft meestal te maken met de vorming van tanden en kiezen.

Wat je bij kinderen in deze leeftijd – waarbij de tanden doorbreken – kunt zien, is dat er zo'n blaasje op het tandvlees zit. Het blaasje is dan tandvleeskleurig, of schemert blauwachtig door. Die blauwachtige kleur komt van het bloed dat in de cyste zit.

Verder onderzoek of behandeling is niet nodig. De tand of kies die erbij hoort, breekt ook meestal gewoon door, hoewel soms wat later. Na het doorbreken van de tand of de kies is het probleem ook meteen opgelost.