27 maart 2002 door Nanny Gortzak

Borstvoeding of de fles?

Ik ben 36 jaar en zwanger van mijn eerste kind. Ik twijfel tussen borst of fles. Ik heb zelf twee zusje de fles gegeven toen ik 11 en 13 jaar oud was en ik weet hoe leuk het is als anderen dan de moeder de fles kunnen geven.

Borstvoeding lijkt mij ook weer het meest natuurlijk. Mijn man zou ook heel graag "flessen". Verder heb ik al vrij grote borsten van mijzelf... echt veel groter hoeft niet van mij.

Tenslotte: ik draag lenzen (min 8,5 – geen bril) en ik vroeg mij af hoe andere vrouwen met slechte ogen het nachtvoeden oplossen.

Welke keus maak ik?

Antwoord

De vraag of u al dan niet borstvoeding moet geven, kunt alleen zelf beantwoorden. Wat ik overigens opvallend vind, is dat u aangeeft veel plezier beleefd te hebben aan het geven van een fles aan uw zusjes. Misschien is dit een aanwijzing dat u het voeden van uw eigen kind heel leuk zult vinden.

Allebei voeden

U kunt ervoor kiezen zelf de baby te voeden en na een paar weken, als de baby goed weet hoe hij uit de borst moet drinken, een flesje afgekolfde melk aan te bieden. U kunt dit zelf geven, maar ook een ander kan dit doen. Op deze manier krijgt uw baby de beste voeding, en is er toch de mogelijkheid om een ander af en toe een flesje te laten geven.

Grote borsten

U schrijft dat u grote borsten heeft. In de regel groeien de borsten tijdens de zwangerschap. De eerste weken kunnen de borsten groter en voller aanvoelen tijdens de borstvoeding, maar na een paar weken worden de borsten in de regel weer wat kleiner en soepeler.

Bij grotere maten is het wel belangrijk een goeden maat bh te dragen voor voldoende steun.

Misschien is het nodig om in het begin hulp te vragen van een (ervarings)deskundige, die weet hoe je het beste kunt aanleggen met grote borsten. U kunt daarbij denken aan een ervaren moeder, een vrijwilligster van LLL (La Leche Leage) of VBN (Vereniging Borstvoeding Natuurlijk), of een lactatiekundige. Meer informatie daarover, plus en adressen, vindt u op www.borstvoeding.nl.

Nachtvoedingen en lenzen

Tenslotte uw laatste vraag, over de nachtvoedingen en het dragen van lenzen. Ik begrijp dat uw zicht een beperking is om zonder lenzen te kunnen aanleggen. Er zijn echter vrouwen die helemaal niet kunnen zien maar toch hun baby zelf voeden. Uw partner en kraamhulp kunnen in het begin helpen met het aanleggen en het vinden van een manier om de baby in de nacht aan te leggen.

Veel moeders kunnen hun baby na verloop van tijd in het donker aanleggen, ook omdat de baby zelf veel beter weet wat hij moet doen. Maar in de eerste weken kan uw partner misschien helpen met de nachtvoedingen, door de baby aan te reiken en te helpen om hem op de juiste plek bij de borst te houden.

Het is dan wel erg belangrijk dat uw partner weet hoe een baby aangelegd moet worden. Dat kan door aanwezig te zijn bij de uitleg van de kraamhulp, de lactatiekundige, etc.

Ik hoop dat u zo voldoende informatie heeft om de juiste beslissing te kunnen nemen.