12 april 2002 door Diederik Bosman

Bot ontstoken door geitenbeet - kan die enorme hoeveelheid antibiotica geen kwaad? (14 mnd)

Mijn dochter (14 maanden) is twee weken geleden gebeten door een geit. We zijn toen bij de EHBO geweest, maar helaas zijn we daar niet goed genoeg geholpen. Na twee dagen moesten we terugkomen bij de plastisch chirurg; haar vinger bleek helemaal ontstoken. Acute opname volgde, voor antibiotica via een infuus. De dag erna zijn er eindelijk foto's gemaakt van haar handje en bleek haar vinger tot aan het bot te zijn geraakt. Het bot is beschadigd.

Ze moest twee weken een antibiotica-infuus blijven doen. Maandag zijn we daarmee klaar; daarna moet ze nog vier weken antibiotica oraal. Nu is dat 125/31.25 en dan moet ze drie keer daags 6.8 ml.

Ik vind dit nogal veel, maar volgens de arts moet dit echt.

Nu is mijn vraag: reageert ze een volgende keer nog wel op antibiotica? Omdat ze nu totaal zes weken antibiotica krijgt, vraag ik me af of het lichaam er dan niet immuun voor wordt.

Antwoord

Bij uw kindje is het bot beschadigd door de beet van de geit. Aangezien de rest van de vinger ontstoken lijkt te zijn, moet je er vanuit gaan dat het bot ook geïnfecteerd is. Dit noemen we osteomyelitis.

Medici weten inmiddels dat veel soorten antibiotica minder goed in bot doordringen en dat je daarom wat grotere hoeveelheden moet geven.

Op zich kan het geven van antibiotica (in dit geval Augementin, naar wij vermoeden) geen kwaad. In tegendeel: het is echt nodig.

Het gevaar voor resistentie tegen antibiotica ontstaat als de kuur te vroeg gestopt wordt, dat wil zeggen: vóór de bacterie helemaal is verdwenen. Daarom is het echt noodzakelijk om de antibiotica bij osteomyelitis zo lang te continueren. In principe wordt het lichaam er niet "immuun" voor (of beter gezegd: de bacterie wordt niet resistent).

Kortom: de manier waarop het nu gaat bij uw kindje is goed. U hoeft zich dus geen zorgen te maken.

Lees ook: